Бушкрафт > Бушкрафт, туризъм, къмпинг

Кога да очакваме агресия от домашните животни извън населените места?

(1/7) > >>

Hobo:
Идва пролет и пак ще плъпнем из планини, гори и поля. Ще срещнем стада от домашни животни като крави, овце, кози, коне, прасета и други, които обикновено са безобидни, но понякога много агресивни. Предлагам в тази тема да споделим познания и опит кога са агресивни домашните животни и кога можем да очакваме нападение от тях, както и как да реагираме адекватно.

Например съвсем скоро се заговорихме с CAT в ЧАТА на тази тема и той ми разказа, че козела, или пръча както му казваме, е много агресивен когато пази стадото кози. Тоолкова е агресивен и опасен, че и с вълци можел да се справи. Обаче настъпи ли нощта и козела не мърдал в тъмното. Затова с козите стада имало и кучета да пазят нощем. Денем козелът бил по-добър пазач на стадото и от кучетата.

Там където съм расал нямахме кози и ми беше много интересно да науча всичко това. Още повече, че досега разминавайки се с кози съм държал под око само кучетата без да подозирам колко по-агресивен и по-нападателен може да бъде козела.

Напоследък доста крави стада се навъдиха в планините. С повечето има и зли кучета, но аз винаги съм се оглеждал за бикове. Знам колко опасни могат да бъдат те. Пак от CAT научих нещо, което не знаех. Понеже съм виждал как бик напада човек и колко мощно и жестоко животно е тръгне ли да напада, видя ли бик отдалече заобикаям. И правилно правя според CAT, но ако бика е сам. Ако има крави около него няма страшно, понеже тогава не обръща внимание на друго.

Ето такива работи очаквам да споделите в тази тема.

zoso:
Ами основното правило и личен изстрадан опит с овчарски кучета е - по възможност заобикаляйте стадата отдалеч. Влезнеш ли в "периметъра" на стадото, което кучетата са си определили по някакви си тяхни кучешки формули, или не-дай боже вътре в стадото - лошо ти се пише. С овчар, без овчар... няма отърване. Това за биковете също е верно, особено като са разгонени. За първи път чувам за кочове-кечисти!
Иначе нали си знаете - у гората си носете и една тояжка до под мишницата. Хем ше се подпирате, хем за нещо друго може да ви свърши работа.

SkyRunner:
Аз тук мисля че имам какво да кажа понеже никуга вече не трагвам без мечката в гората та даже не една.Но за едната всички още когато я видят и си казват край заминах си :o И в паниката се почват глупостите.Ще се опитам да ги изброя но държа да кажа че това са си лично мой наблюденя.
Започват да викат от далеч да си хванеш кучето с което му привличат вниманието и то от любопитство кучето се втурва на там.И страха се засилва и от него паниката и стигаме до по голямата глупост навеждането за камак пръчка или нещо подобно и се почват едни ръкомаханки едни чудесий с който всяко или почти всяко домашно куче си играе.Така това е за домашните социализирани кучета който не нападат.Домашни агресивни любимци повечето хора си ги държът вързани и на разходка.От пуснат агресивен домашен любимец не зная как да се измъкна но тогава кучето не е виновно а неговия стопанин 1во защото го е направил агресивен.
2ро защото го води пуснат.
От кучета пазачи на стада гледам да сам по далеч че са по много и не са никак малки.Мен лично са  ме гонили и ръфали кучета не веднъж но продължавам да си ги обичам.А има и още едни който забравих да спомена но май точно те са най опасни.Това са "вързаните" селски големи кучета кавичките са не случайни.Как ги връзват кво ги прават не знам аз ли сам кърък ама на два пъти ми се разминава много на косъм от много лоши последици.Последния пат беше някаква Българска овчарка дето прескочи поне 2метра и нещо ограда и се озова точно зад мен.В двора имаше общо 4 такива но само едно прескочи понеже е поне 60 кг когато падна май го заболя и докато ставаше се огледа за друго от тези и точно това ми даде онези 3 до 5 милимунди който ми бяха нужни да се хварля през глава в едно дере с къпини ;D   но беше зима и там плодове нямаше.


cat:
Един дребен тарикатлък за гонене на кучета .Когато чуете хлопките /звънците/на стадото
всяко стадо има такива, отрежете един клон с листата като си е колкото е по дълъг по добре . Когато ви усетят кучетата ще тръгнат с лай към вас спрете и ги изчакайте да се приближат тогава насочете рязко клона към тях и започнете да викате силно като същевременно тръскате и размахвате клона към кучетата почти винаги се отказват от нападението .

hr.zlatarev:
А някой има ли опит с използването на "пиратки". Чувал съм, че са доста ефективни било превантивно да се гръмва по някоя и друга - това за прогонване на баба Меца било за пряк "обстрел" на овчарските кучета ?? И също така съм чувал, че най-страшен в гората е еленът в периода на разгонване - гони безмилостно всичко което мърда пред него ?? Мене лично най ме е страх от глутници подивели домашни кучета все едно дали в града или сред природата - струва ми се, че като са на глутница и както не се плашат много много от човека са всъщност най-лошата възможна среща. Като че ли най-добре е да не сме сами а на група и с по някоя и друга сопа в ръка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия