Бушкрафт > Направи си сам

Глинени изделия в бушкрафта

(1/1)

mechkolis:
От известно време пека глина в един чушкопек (а през лятото на 2022, ще изкопая и първобитна пещ за глина както са ги правили през бронзовата епоха).
Та да се похваля това са първите ми произведения от печена глина: Павурче във формата на обезглавена птица и купичка за саке, малки и удобни за носене в походна торба. ( на павурчето ще му измисля някаква тапа от клечка да не се разлива огнената течност. Много им се радвам защото пасват по размер едно на друго и обвити в месалче са прекрасен бушкрафт детайл:
Интересна е работата с глина, особено когато човек се застои на едно място в природата от глина може да си направи почти всичко като посуда и разни прости приспособления, като светилник на масло, бензин или друго гориво, разни предмети които изискват сложна форма но не голяма здравина и якост.

Mavrud:
👍
Ако е възможно, питайте местните от къде са взимали някога глината за измазване на огнищата и пещите. Тя трябва да е по-огнеупорна...

mechkolis:

Няколко от следващите ми произведения с глината са тез мини-сачета. Колкото за кюфтенце или малка пържола, някои със специални стърчушки за по-лесно пилотиране през жаравата, аз си ги наричам Огнения флот и съм много доволен от тях, направих си и едно дето да пасва на металното ми канче, като похлупаче за по-компактно. Някой съфорумец, в случай че иска такваз щурутуя да пише и ще му направя.
две статии: една за това как правя сачовете и друга за самите произведения:
https://marzipanobria.wordpress.com/pot/
https://marzipanobria.wordpress.com/2022/02/16/for-pot/
две статии за технологията:
https://marzipanobria.wordpress.com/home/bisquit-with-tree-old-glazes/
https://marzipanobria.wordpress.com/home/traditional-glazure-without-glaze/

и едно хайку за желязната дезоксидация:


в огнената стихия родени –
саждички,
теракотени хълмове

mechkolis:

ето последното ми творение в областта на сачовете - дебелостенно гърненце и саче - похлупачка

а тези гърненца са вдъхновени от праисторически модели, похлупачетата по принцип не са част от комплекта, но пак са праисторически артефакти с незнайно предназначение


mechkolis:
тук гурме гърнетата са чайници заедно с праисторическия елен  пред ловна сцена със слонове. Част от  изложбата на тазгодишните ни занимания със древни изкуства с деца. На откриването постреляхме с лък по първобитен град ;)
вижте снимки от представянето https://lab.libsz.org/2022/10/07/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия