Автор Тема: Канче от консерва  (Прочетена 13339 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Канче от консерва
« -: 31 Май 2013, 13:44:29 pm »


КАНЧЕ ОТ КОНСЕРВА

Консервата е царевица. Кутията е от вида, който се отваря с отварачка за консерви, а не чрез "издърпване" на капака. Другото интересно на тази консерва е, че обема и е 330 милилитра. Размер и обем точно колкото едно стандартно канче. От там ми дойде и идеята. Също така отвътре е калайдисана, а не опакована с найлон, както повечето съвременни консерви.

За изработването на канчето освен отварачка за консерви са необходими клещи, ножица и поялник. Отваряме внимателно консервата като от капака оставяме неотворено толкова, колкото искаме да е широка дръжката на канчето. 13-14 мм е добра ширина. Изрязвмаме излишната ламарина от капака, като оставяме по половин сантиметър от дветестрани на бъдещата дръжка. Този половин см го подгъваме откъм двете страни. Така дръжката става хем по-здрава, хем ги няма страничните режещи ръбове. След това завиваме дръжката в необходимата форма и долния край запояваме за тялото на консервата. Готово.

Хубаво е добре да се загладят ръбовете където е отваряна консервата, за да не режат. Самото запояване става много лесно, защото ламарината е калайдисана, но е добре да се използва малко по-мощен поялник. Разполагах само с един предназначен за фини спойки и доста се озорих защото площта на кутията е над възможностите на поялника и той изстиваше бързо. С подходящ поялник спойката става за секунди. Цялостната изработка на канчето ми отне не повече от 10 минути.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

В.Й.Панайотов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re: Канче от консерва
« Отговор #1 -: 31 Май 2013, 18:19:22 pm »
станало е супер

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Канче от консерва
« Отговор #2 -: 31 Май 2013, 19:40:03 pm »
Hobo, с това запояване много си вдигнал летвата пак.
Не можа ли една дръжка от тел  да направиш? ;)

П.С. Що не направим един конкурс за КАНЧЕ ОТ КОНСЕРВА да кажем за месец юни.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Канче от консерва
« Отговор #3 -: 31 Май 2013, 20:32:09 pm »
Фантастично! Адмирации за идеята!
Ползувам подобни консерви и незабавно ще пробвам. Честно казано даже се замислих, че температурата за разтопяване на тинола е 320-420 гр. целзий, но едва ли канчето я достига, когато се ползува върху открит огън. Алтернатива е поп-нит, но е от нехранителен алуминий, тъй че не е перфектната алтернатива! Пък и ще протече след време. Запояването е по-добрия вариант. Браво!!!!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gargo2

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
Re: Канче от консерва
« Отговор #4 -: 02 Юни 2013, 15:22:01 pm »
Поздравления за темата! Аз от години майсторя подобни неща но нямам фотоапарат за да кача снимки.Правил съм подобни канчета но само с нож и клещи.Отрязвам капачката но не напълно ,както си постъпил и ти но вместо да я режа я огъвам от двете страни и малко отзад за да се получи доста здрава дръжка.Важното е да се скрият режестите ръбове.За по-голяма здравина дори я огъвам и дъговидно надлъжно по цялата дължина и след това надолу образувайки дръжка ,към стената на кутията.Ако ще бъде да кажем джезве дръжката я оставям права и отстрани на ръба на кутията правя отливник с клещите (само с две огъвания ).Имам и едно плоско канче от вносна местна консерва от ,,Лидъл"на което съм направил сгъваема на вътре дръжка от тел.Вътре спокойно се слагат и други неща а ако ми потрябва като канче просто извивам въртящата се дръжка на вън.Идеята ми е ,в полеви условия да се носи набор от няколко пълни консерви и с прости инструменти от тях да се правят необходимите съдове след като сме използвали съдържанието.Подобно вторично използване позволяват и различни опаковки и обвивки.Например станиол от шоколад като фолио за готвене и сигнализация и тн.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Канче от консерва
« Отговор #5 -: 06 Юни 2013, 21:41:00 pm »
Ако за втори вариант приемем варианта на Gargo2
Цитат на: gargo2link=topic=712.msg8211#msg8211 date=1370175721
.....Отрязвам капачката но не напълно ,както си постъпил и ти но вместо да я режа я огъвам от двете страни и малко отзад за да се получи доста здрава дръжка....

предлагам трети вариант:


Необходими материали и инструменти:
1. Клещи.
2. Тел стоманена ф2.5 - 3мм / дължина 860мм.
3. Тел стоманена за връзките ф1мм / дължина 20мм.

Схема в мм:

Обиколката на кутия 400/420g от боб, грах, домати, както и котешка храна е 230мм. Оставих аванс от по 5мм за радиуса на ъглите към дръжката. Дръжката ми е 70мм, рамото към канчето е 50мм. Оставих допълнително рамо в долната част от 50мм за по здраво закрепване.

Ситуацията преди огъването:


Огъването се оказа фина работа, но не и невъзможна.
Не е използван никакъв електрически уред, демек версията е unplugged!
Дръжката е лесна за разглобяване и е за многократна употреба.
Време за изработка: 30 мин.

П.С. Като се има предвид икономическото развитие на държавата в момента, канчето е подходящо за изработка в час по ръчен труд на ученици от IV - VII клас. Да е подготвено подрастващото поколение за оцеляване в близкото бъдеще.

Не се взимай толкова на сериозно.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re: Канче от консерва
« Отговор #6 -: 07 Юни 2013, 13:47:32 pm »

.
Идеално канче. Дори може да се изкара и патент (шега разбира се).
Сериозно, канчето ми хареса. Всеки може да си направи . Няма проблем. Единствено, хора които нямат поялници или не са свикнали да боравят с такива, ще се въздържат.
В тяхна помощ е показаното от Мавруд.
Ако намеря свободно време, а много ми липсва, ще се опитам и аз. Имам три вида поялници и умения с тях, но имам и много други неща да правя.
Тези, които ще ползват канчето на Hobo, внимавайте канчето да не остане без вода, когато е на огъня. Калая ще се разтопи и дръжката ще се откъсне отдолу.

Valenti

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 352
Re: Канче от консерва
« Отговор #7 -: 08 Юни 2013, 11:08:13 am »
Здравейте, ето как аз съм се справил със задачката, за изработване на ,,канче от консерва" още преди няколко години:

Дръжка-изработил съм от метална закачалка  ;), побира се в канчето
канче от кутия за кафе ILLY  :)voyslavov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 21
Re: Канче от консерва
« Отговор #8 -: 21 Юни 2013, 10:31:15 am »
 .....температурата за разтопяване на тинола е 320-420 гр. целзий....
като химик само да се включа, при изработката на такава посуда (за пиене, хранене и пр.) внимавайте с употребата на тинол, той е сплав от доста не здравославни метали, има драстична разлика от използването на чист калай, тинола се топи много по-лесно, но е ОТРОВЕН!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Канче от консерва
« Отговор #9 -: 21 Юни 2013, 13:54:36 pm »
.....температурата за разтопяване на тинола е 320-420 гр. целзий....тинола се топи много по-лесно, но е ОТРОВЕН!

Предполагтам, че тинола е отровен защото е сплав от калай и олово. На практика нищо страшно. Ако се яде може би, но само с пипане никой досега не се е отровил. Години наред съм работил с тинол в ръцете. Пък и спойката е на дръжката отвън. Консервите отвътре са калайдисани с чист калай, ако не са облицовани с найлон де...  Но уточнението на Voyslavov е на място. Да не вземе някой да си калайдисва джезвето с тинол.

Що се отнася до температурата. Докато има вода в канчето няма страшно. Нищо няма да се разпои. Обаче сложи ли се празно на огъня не само спойката се разваля, както вече отбеляза Мечо Пух, а и целия калай от вътрешната страна пада на топче долу на дъното и от калайдисано канчето става некалайдисано. ;D Който е ползвал медно калайдисано джезве за кафе го знае този момент.

Много хубави канчета сте направили и вие. Харесаха ми и на Мавруд, и на Valenti, и на gargo2. От всичките може да се взаимстват идеи. Например за канчето на Mavrud да се ползва тел от закачалка, както е при Valenti, а за сглобката тел от кламери.

Моето вече е бойно изпробвано. Чай, кафе, биричка, ракийка. С всичко се справи с чест. ;D Докладвайте за вашите и ако може със снимки, моля. 8)
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re: Канче от консерва
« Отговор #10 -: 21 Юни 2013, 15:55:08 pm »
Уфф, бе аз не съм се разписвал в тая тема 8)
Значи ако по пътя в пустошта сте намерили мека тел /бакър, алумин, горена черна/, става и само с пръсти :


В случая съм на буш полигона и избрах алуминиева, че най-лесно се чупи с прегъване. За тоз модел вече ще трябват и клещи :

Откак се помня по двора имаме поне 3-4 бройки такъв инвентар. Ако се направи с медна тел и прецизно ;D като се издъни канчето от ръжда или огън, дръжката може да се ползва за още едно, че даже и две канчета.

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Канче от консерва
« Отговор #11 -: 21 Юни 2013, 21:54:23 pm »
То сега консервните кутии кутии ли са? Таман се зардвах, че ще пробвам веднага и треснах греда. Всичките консерви в къщи са с халка за отваряне-tool free. аг ги отварям с истинска отварячка за консерви, но при прегъване капакът се чупи. Технологията е предназначена за мъже, дето не носят джобно ножче. Очквам да премахнат писоарите от тоалетните, че да са удобни за мъже, дето пикаят клекнали.
Не, че халката върши работа: не може с нокти или пръсти да я повдигнеш, ако успееш и я дръпнеш, ще ти остане в ръцете. Ама стадото очаква да е магически лесно, за да го отвориш с поглед.
Останах временно без канче!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Канче от консерва
« Отговор #12 -: 21 Юни 2013, 22:26:37 pm »
На света прогресивно му омеква китката и се найлонизира. Минавай на вариант Mavrud. За него твоите кутийки ще станат. Другия вариант е да запоиш дръжката и от горе, както от долу. Консерва царевица като моята виж във Фантастико. FF-вкус и е стотинки. Вътре е калайдисана без найлон. Те са едни малки консервички 330мл обем, личи си отдалеч, че са по-малки от повечето малки.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Канче от консерва
« Отговор #13 -: 22 Юни 2013, 14:36:24 pm »
Хрумна ми, че от дъното на втора консерва може да се направи капаче, което се защраква в горната част на канчето.
У дома празни консерви имам над 100 бр. и с различна вместимост, но все са с изцяло отрязано капаче, за да не се пореже някой. За какво ги държа и аз не знам, май щото съм тип Плюшкин, но ми се свиди да ги изхвърля. Все за нещо допотрябва някоя и току свърши работа. Даже в темата за спиртника съм публикувал снимка на такава консерва с капаче, в която държа спиртници. В читавите държави се преработват, щото отпадъците се изхвърлят разделно. Това не е боклук, а ценен скрап.
BTW и дръжката на канчето на Мавруд може да се запои. Нужен е обаче поне 40 W поялник и вместо флюс-солна киселина. Разбира се и съответното свръх внимание при боравене с агресивни и отровни препарати-опасни са и изпаренията при запояването.
А такава консерва без дръжката и капаче тежи 42 гр. За сравнение алуминиевите канчета тежат 68 гр-400 мл. и 85 гр. - 500 мл.
Страхотно, когато всеки грам повече в багажа е от значение!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

voyslavov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 21
Re: Канче от консерва
« Отговор #14 -: 24 Юни 2013, 18:31:09 pm »
Предполагтам, че тинола е отровен защото е сплав от калай и олово. На практика нищо страшно. Ако се яде може би, но само с пипане никой досега не се е отровил. Години наред съм работил с тинол в ръцете. Пък и спойката е на дръжката отвън.

Освен калай и олово има и бисмут, който е най-токсичен от изброените, както и други гадости. И разбира се става дума за спойки от вътрешната страна, където има контакт с храната/питието, иначе пипане с ръка няма проблем, аз също не се пазя при работа с него.