Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 179358 пъти)

кукри

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 79
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #255 -: 30 Юни 2015, 21:00:03 pm »
Недей,намери друг материал.

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #256 -: 01 Юли 2015, 09:39:19 am »
Защо, доколкото знам е много здраво и устойчиво дърво.

кукри

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 79
« Отговор #257 -: 04 Юли 2015, 07:26:31 am »
Здраво е,но много пружинира,ще ти съсипе ръцете.

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #258 -: 05 Юли 2015, 23:09:52 pm »
Разбрах но, вече му сложих сапа за следващия път може да пробвам ясен.
Благодаря все пак.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
« Отговор #259 -: 14 Август 2015, 00:08:04 am »
здравейте ето нещо ново от мен ;

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #260 -: 14 Август 2015, 00:08:49 am »

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #261 -: 14 Август 2015, 00:12:08 am »
брадвата е шил кована от leonhard muller австрия ;;;

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #262 -: 14 Август 2015, 21:59:56 pm »
Браво, приказна брадва...

Със здраве да я ползваш!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #263 -: 19 Август 2015, 12:29:14 pm »
Чисто дърводелска брадвичка, може и къща да си построиш с нея. Такива бяха и нашите навремето от шанцовия инструмент. И както съм споменавал и напред в темата, за две години нямам спомен някой да ги е ползвал за нещо, всичко вършеха лопатките. Ето я и моята.

Сапчето не е оригинал, преправено е от счупен сап на голям топор, долу горе да мога да го ползвам и с една, и с две ръце. Стоманата е супер, звъни като камбанка.  Калъфа го намерих преди години до контейнера с боклук /какви неща хвърлят хората!/, напълно запазен и даже си личи къде е бил етикета на боеца.

Отделен е въпросът, че не я ползвам, то от снимките се подразбира и кой го отнася - мургавите братчедки, хаха. Па и колко ли го отнасят вече - малко кастреж, малко разпалки, клане на пернати, заостряне на колове, сечене на зеле, цепене на тикви, сечене на айланти и на кокали и май това им е работата...

И в заключение. Като разглабям стара дървена дограма, някъде по ъглите има едни дюбели, май са алуминиеви, стават и за заклинване на дръжките.

Георги

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #264 -: 15 Ноември 2015, 18:30:09 pm »
Здрасти на всички!

Хубава тема, макар и нямащ нито една брадва, от дете имам спомени как на село няколко пъти се борих да отсека няколко изсъхнали джанки ли сливи ли бяха но дланите ми имаха още по време на сеченето кървави рани и мехури, при всеки удар, на вид сухото дърво, не беше пречка но при всеки удар кънтеше и вибрираше, просто мъка.
Та, няколко неща ме интересуват, за следващия "рунд":
- каква брадва/секира е най-подходяща за такива здрави изсъхнали дървета?
- доколкото знам (на английски 'long bearded axe', дългобрада брадва), секира се нарича брадва с много широк режещ ръб, да? Това ли е единствената разлика? Аз се мъчих със секира с дълга дръжка и голям ръб (~20см).
- защо така кънтеше това сухо дърво, дали дръжката на секирата не е била подходяща(не си спомням да е вибрирала твърде много)?

Прочетох с интерес половината тред, и се чудя защо трябва стоманата да е хем не с много въглерод (гъвкава) хем с въглерод (здрава на износване), и също колко корозионно действа дървесния сок, дори при подсушаване и смазване след употреба? Просто ако секирата се обслужва като меч дали не трябва да е като меч  ;D

Също ми е интересно, ако изскочи случай да мога да си купя истинска секира какво мислите за прочутите Дамаскини:

http://gearjunkie.com/hults-bruk-damascus

Доколкото знам точно тези ивици от високо-въглеродна (черна) и ниско-въглеродна (сиви) стомана "решават" проблема с избора на мека/твърда или закаляването само острието и около него, не е ли така?

Просто, ако имам парички искам да си имам една heavy-duty class ax, с рима хе-хе, и да е красива и да е работлива и издръжлива  :P

Между другото, имам навика да изследвам произхода на думите и съм почитател на Японската култура, та, видях в треда снимки на Японски брадви, наричат ги Масакари, сетих се за нашата Секира и се запитах дали някак си нямат общ произход - и двете са главно брадви за обработка не за сечене.

Също видях много сладка брадва от "хирургическа стомана" (AISI-420J2, DIN- X30Cr13 HRC 55-60 !!!) полирана при това и то не скъпа, 78 долара. Мнения и мисли дали има по-добри от нея?!

https://www.etsy.com/listing/173307498/camping-stainless-steel-bearded-hatchet

Уха, това Дамаскинче ми се наби на очи от раз, проблема с дръжката решен!

~ Blade Material: Damascus Steel 15N20 & 1095 Hand-Forged
~ Blade Hardness: 58-60 HRC on Rockwell scale
~ Total Layers: 512 (8 folds German 1095HC / Swedish 15N20)
~ Handle Material: Pakka Wood

Доколкото виждам, 256 слоя от немците и 256 от шведите. Някой съфорумник може ли да види недостатъци, интересно ми е какво може да му куца!

https://www.etsy.com/listing/242551522/huge13-custom-handmade-hrc-damascus?ref=listing-shop-header-0

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #265 -: 16 Ноември 2015, 09:58:41 am »
Здрасти, Георги! За цепенето трябва техника, а за сеченето - двойно повече. Нямам никакъв практически опит с брадви различни от нашите, но ако искаш прочети страниците, които съм качил в пост 99 в тази тема.

Георги

• Newbie
  • *
« Отговор #266 -: 17 Ноември 2015, 00:07:06 am »
Здрасти, Георги! За цепенето трябва техника, а за сеченето - двойно повече. Нямам никакъв практически опит с брадви различни от нашите, но ако искаш прочети страниците, които съм качил в пост 99 в тази тема.

Здрасти, да, сеченето ми разказа играта на дланите, пръстите ми бяха цял ден изтръпнали, ще прочета 99-ти и още ама края на седмицата като имам време.

Георги

• Newbie
  • *
« Отговор #267 -: 23 Ноември 2015, 00:12:44 am »
Прочетох и видях разни клипове за Дамаскини, но не съм доволен, само бла-бла, общи положения, трябва ми сериозна литература, документални филми за най-добрите стомани за сечене. Един руснак обясни че Дамаскиня с по-малко от 1000 слоя няма нищо общо с идеята за тежко рязане.

Това което ценя и търся е брадва/нож който да вдъхновява! Не ми трябва някаква "мекица" дето ще се нащърби за един ден.

Колкото за сеченето, гледайки как Исао (един майстор на меча) разсича желязо стигнах до извода че при сеченето с брадва трябва да се получи приплъзването в клипа (на 9:12 минута):
https://youtu.be/RsAC5ni0w6Q?t=525

Мисля че 3см брадвата/секирата трябва да се плъзне по дървото напред от секача. Спомням си че когато се мъчех да отсека безкорото изсъхнало дърво удрях без никакво приплъзване - само вертикално на дървото - даже не успях да направя секторна дупка.

Между другото, откъде може да се купи (у нас) Hitachi ATS 34 или Damascus сгъваем нож? Искам да е с 60-62 твърдост.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #268 -: 23 Ноември 2015, 19:30:00 pm »
Това което ценя и търся е брадва/нож който да вдъхновява!
Георги, брадвата не е жена, но и тя като жената иска да усеща силна ръка и нежно да се отнасят към нея.
Няма брадва, която да не се нащърбва, особено като я блъскат в камъните. 
Ако питаш мене не си губи времето с литература и документални филми. Поогледай се около теб къде има склад за дърва, където цепят, сечище, където секат с брадви и кастрят или по селски/градски дворове, където се отопляват с дърва и все още ползват брадви. Виж какви брадви ползват (но не ги питай за марка на стоманата!!!), харесай си някоя и си намери такава. Сигурно ще е българска и за не повече от 25лв.
За сухите джанки - моторна резачка. За пришките, ако ръчичките ти са нежни като моите - ръкавички.
Не се взимай толкова на сериозно.

Георги

• Newbie
  • *
« Отговор #269 -: 25 Ноември 2015, 00:16:13 am »
Мавруде, така е, ама в моя случай не, просто Сухаджанка:Георги 1:0 не може да остане така, трябва реванш. Дори днес да хвана тази стара секира дето се мъчих като дете, не вярвам да я отсека, срам. За това искам истински инструмент.

Колкото до литературата и филмите, те ме карат да мечтая, да не знаеш какво има по света е тъпо. Ти чувал ли си за разказите как оригиналните Дамаскински ятагани са разсичали металните брони на кръстоносците, представяш ли си какъв психологически удар върху егото на "най-добрите под небето" или божиите воини е било това технологично или по-точно алхимично превъзходство? Просто да имаш нещо доминиращо те вдъхновява и те облагородява. Не съм от снобите дето искат да имат най-доброто, а  от ценителите.