Автор Тема: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.  (Прочетена 77633 пъти)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #60 -: 17 Март 2013, 07:23:34 am »
Благодаря ви за полезните съвети.Така като чета значи съм го докарал някъде до конвекс,като пробвам на дърво да дялкам,по-добре се усеща да отнема .Ще се позанимавам още няколко дни, по малко вечер,пък да видим,мисля че ще се получи.
Имам два камъка на Ориент,единият е с два грида и върши прилична работа за цената си от два лева,докарвам всеки нож джобен или кухненски да бръсне на него,а другият камък е сив,точа на село всички брадви,мотики и така нататък с него. :D

Конвексът едва ли е по-добър за дялкане на дърво от "чистото" сканди, но пък е по-устойчив откъм странични натоварвания(усилия) и ударни натоварвания(примерно сечене).

Чистото сканди е винаги по-ефективно при специализирани работи по дърво - дърворезба, фино дялкане и т.н., то и затова остриетата на длетата, рендетата и другите специализирани инструменти за обработка на дърво са си чисто едностранно сканди.
Само ъгълът на заточване се мени в зависимост от вида и твърдостта на дървесината, която ще се обработва.

А относно точенето на мотики и лопати - аз ползвам кръгъл доста груб сив абразивен диск с грид около 60-80. Бързо отнема от материала и пести време.  Говоря за ръчно търкане, а не машинно.   :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 282
Re: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #61 -: 20 Април 2014, 19:17:49 pm »
За поддържане на бръснеща острота от няколко години ползувам тази играчка:-бялата отляво. Позволявам си да го препоръчам, защото по различно време съм закупил вече над 10 бр. за приятели и познати и отзивите и от тях са много добри. Купувам го от eBay, последно съм купувал преди около година на цена USD 2.2 или 3.46 лв. за брой. Заточването го правя с дървено трупче и различни по размер водни шкурки, и след това с джобното точило само поддържам острието остро. Джобното точило е с два сегмента: карбиден волфрам и керамика. Карбидния волфрам е за много груби и похабени остриета, та почти не съм го използувал. За финни остриета, като джобните ножчета, ползувам само керамиката. Двете цилиндърчета оформят ъгъл на заточване ок.26-28 градуса. Употребата е страшно лесна дори за много неопитен човек и отнема няколко секунди. Поддръжката до бръснеща острота изисква малко повече време и внимание, като нежен допир на острието до керамиката за обиране на заусенъка, размяна на ръцете за равномерно полиране на острието, но в резюме: това е евтин уред, който се ползува бързо и лесно.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Звяра

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5