Благодаря ви за полезните съвети.Така като чета значи съм го докарал някъде до конвекс,като пробвам на дърво да дялкам,по-добре се усеща да отнема .Ще се позанимавам още няколко дни, по малко вечер,пък да видим,мисля че ще се получи.
Имам два камъка на Ориент,единият е с два грида и върши прилична работа за цената си от два лева,докарвам всеки нож джобен или кухненски да бръсне на него,а другият камък е сив,точа на село всички брадви,мотики и така нататък с него. 
Конвексът едва ли е по-добър за дялкане на дърво от "чистото" сканди, но пък е по-устойчив откъм странични натоварвания(усилия) и ударни натоварвания(примерно сечене).
Чистото сканди е винаги по-ефективно при специализирани работи по дърво - дърворезба, фино дялкане и т.н., то и затова остриетата на длетата, рендетата и другите специализирани инструменти за обработка на дърво са си
чисто едностранно сканди.
Само ъгълът на заточване се мени в зависимост от вида и твърдостта на дървесината, която ще се обработва.
А относно точенето на
мотики и лопати - аз ползвам кръгъл доста груб сив абразивен диск с грид около 60-80. Бързо отнема от материала и пести време. Говоря за ръчно търкане, а не машинно.