Автор Тема: Първа помощ далече от населено място  (Прочетена 49079 пъти)

бай кольо

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 36
Re: Първа помощ далече от населено място
« Отговор #75 -: 05 Април 2013, 23:40:01 pm »
Изказът ти е академичен. Вероятно си лекар. Не виждам какво имам да ти кажа повече. ЩЕ погледна и другите теми. Надявам се да науча още за първата помощ сред природата. Благодаря за търпението.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Първа помощ далече от населено място
« Отговор #76 -: 06 Април 2013, 19:01:12 pm »
Вероятно си лекар.

Не само е лекар, а практикуващ хирург. Не е лошо да се вслушаме в думите му. Лично аз му благодаря, че намира време и за нашия форум и успява да ни обясни нещата на достъпен език. Бай Кольо и твоята тема е много интересна. Спомням си в казармата имахме лични превързочни пакети. Така бяха направени, че човек да може само с една ръка да се бинтова и да спре кръвта, ако въобще е възможно, както и някакви обезболяващи инжекции имаше еднократни. Пак се биеха с една ръка, както и разни подобни против БОВ. За съжаление точно от тази част на обучението нищо не ми е останало в главата. Може би защото лектора по медицинска подготовка беше един от малкото, които не даваха арести за заспиване по време на лекция. На войника какво му трябва. Да е нахранен и дай му две минути за сън 119 секунди от тях ще уползотвори. Затова сега с интерес чета темите по тази част.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

бай кольо

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 36
Re: Първа помощ далече от населено място
« Отговор #77 -: 06 Април 2013, 21:08:35 pm »
Така се случва понякога в света на невербалната комуникация!
Не съм от хората дето ще седнат да оспорват самоцелно авторитети. В никакъв случай! Явно нещо в текста навежда на мисълта, че препоръчвам да се слагат допълнително антибиотици  или дезинфектанти върху превръзката. Няма такова нещо. Умувах върху това и исках мнение. И въобще не мисля да споря с професионалисти. Въобще! Но в  случая си мисля, че именно професионализмът на доктора, не му позволява да влезе в обувките на онези от другата страна на скалпела.  ;D
Явно нещо и в изказът ми навежда на мисъл, че съм троснат или че считам идеята за подценена и затова реагирам. Нищо подобно. Но в случая с колегата се оказа, че опитвайки да изчистим някакви недоразумения в дискусията влязохме в ненужна полемика. Слава Богу, че човекът е разбран и на лични, "залепихме вазата" и  се разделихме без напрежение.
Като изчистя съвсем нещата ще направя и ще  му пратя една подарък. То голям екшън стана.
Ей, ше я патентовам накрая тази превръзка.  ;)
Сега чакам да ми пратят едни български превръзки от Първата световна война! Макар и да не съм колекционер за мен имат съвсем не практическо значение. Мисълта, че се докосвам до нещо, което някой мой предтеча го е държал на колана си докато се сражавал ме кара да се вълнувам силно.
Още веднъж се извинявам ако карам хората да си мислят, че съм прекалено ревнив към идеята си.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Първа помощ далече от населено място
« Отговор #78 -: 06 Април 2013, 23:04:44 pm »
Още веднъж се извинявам ако карам хората да си мислят, че съм прекалено ревнив към идеята си.

Няма защо да се извиняваш. Истината хората са я казали. Нищо не може да замени личния контакт. Във форума колкото и да сме прави сме виртуални. Един разговор край огъня е повече от  сто дискусии във форума. Съжелявам, че вече нямам възможност да събера съфорумниците. Ако това беше преди няколко години, не ми беше проблем да ви поема разноските на всички за една среща, но живота, както казваше един мой приятел, е кебапче. Веднъж си отгоре, сетне следва от долу. Така че по-важно е не кой какво казал, а накрая да извлечем поуките. Защото както Безизвестен е прав като професионалист и има какво да научим от него, така и твоя споделен опит, макар и горчив, е ценен за нас. Вече кой какво разбрал, разбрал, негова си работа.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!