Автор Тема: Да Мезнем една супичка  (Прочетена 24730 пъти)

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
Да Мезнем една супичка
« -: 18 Януари 2011, 13:23:42 pm »
Супите са един от най-лесните начини да сготвиш различни продукти едновременно, същевременно с изяждането им да се хидратираш и стоплиш. Много хора предпочитат да си носят готови супи, които да разтворят с вода, но много по-хранително, истинско и вкусно е да си я стъкмите сами. И за една базова супа не трябват никак много продукти, част от които можете да набавите и просто ходейки по някоя пътека ;)

Когато си гладен, а в къщи не са останали много хранителни продукти се научаваш да правиш прости и същевременно вкусни неща с които да си напълниш търбуха.

Ето каква супа си сготвих днес, подходяща и за готвене някъде в Дивото. Нарекох я "Минималистик" :)

продукти за две мъжки порции:
1 л. вода
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
60-70 милилитра ориз (знам че се мери в грамове, но по-лесно е с мерителна чашка, а точно толкова се събира в една ракиена чаша)
2-3 сухара (за предпочитане домашни от обикновен хляб)
мащерка, градинска чубрица, сол на вкус.
като бонус: 1 морков, или 1 суп. лъжица сушени зеленчуци микс, червен пипер.
за мазнинка и по-плътен вкус може да се ползва едно кубче бульон или както аз направих - водата от полуготови спагети, които си бях сварил от предния ден.

Приготвяне:
водата се кипва, слага се в нея лука, нарязан на много едри парчета (после са много сладки на вкус като са на едро), ориза и бульона, вари се 20-тина минути за да уври ориза. 5-10 минути преди сваляне от огъня се добавят подправките, сушени зеленчуци и се наглася на сол. Готовата супа се гарнира с чесън на ситно, ако разполагате с оцет и с натрошените сухари, които попивайки водата стават като нормален хляб ;)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Да Мезнем една супичка
« Отговор #1 -: 18 Януари 2011, 15:03:53 pm »
Един картоф резнат (с Мората естествено) на кубчета 1х1см да се сложи заедно с лука и ориза и супата ще е още по-хранителна.  ;)

Ако пък добавим и от изсушената кайма на Кент ще стане даже за наяждане.  ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
« Отговор #2 -: 19 Януари 2011, 11:45:43 am »
Да, варианти за комбиниране има много. това им харесвам на супите, че стават с каквото имаш под ръка :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 19 Януари 2011, 14:00:22 pm »
Ето и моите "5 стотинки"
Това е рецепта за гъбена супа с елда
Всичко което ви е необходимо са :
малко картофи (100-150 гр на ситни кубчета), гъби (25-30 гр на ситно), елда (30-40 гр), лук, черен пипер, олио (или друго), сол и магданоз.
За да приготвите супа е необходимо първо леко да се запържи ситно нарязания лук.
Сварявате картофите в 1,5 литра вода или малко повече и към тях се добавя останалите съставки без магданоза. Варите на тих огън и след като махнете от него се добавя магданоза.
Може да се добавят и други подправки по ваш избор.
Това е приятен апетит  :)

Хитринка :  Ако обичате супата по-гъста след сваряване пасирайте картофите и тогава добавете останалите съставки и варете.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #4 -: 24 Януари 2011, 18:28:59 pm »
И докато чакам още някой да се включи така апетитната тема на нашия съфорумец Мезе-то
Да предложа на вашето внимание едно гурме приключение с гъби и топено сирене.

"Кашкавалена" супа с гъби

• Топено сирене - 500 гр.
  • Гъби - 200 гр.
  • Вода - 3-3.5 литра
  • Морков - 1 бр.
  • Зеленина - за украса

Начин на приготвяне:
1. Измивате гъбите и ги нарязвате на тънки ивички.
2. Измивате и почиствате моркова и го настъргвате на едро реднде или нарязвате на къси лентички.
3. Топеното сирене се нарязва на кубчета или се настъргва на едро ренде.
4. Кипвате водата, намалявате огъня и прибавяте топеното сиренето като не преставате да бъркате докато не получите еднородна смес.
5. Добавяте гъбите, слагате капака и варите около 15 -20 минути, след което добавяте моркова и варите още няколко минути.

Накрая добавяте зеленината за украса и подправки по избор.
ПП Препоръчва се за консумация топла, за да не стане като в стария виц за вампирското семейство:
Цитат
Яж сине, да не се съсири супата .....
  ::)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 28 Януари 2011, 13:51:00 pm »
Айде от мен още една бърза и минималистична супа с надежда и други да се включат  ;D

Супа от доматено пюре с карамелизирана захар

Необходими съставки:
  • 1/2 чаена чаша доматено пюре
  • 2 чаени лъжички захар
  • 3 супени лъжици растително масло
  • 25 г краве масло по желание
  • 1 кафена чашка натрошено фиде (кускус)
  • 6 чаени чаши вода
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:
Захарта се карамелизира до златисто кафяво оцветяване в растителното масло и се залива с водата, в която предварително е размито доматеното пюре. След завирането на течността се прибавят фидето и сол на вкус. Супата се вари 10-15 минути, подправя се с маслото (ако разполагате с него) и черен пипер и се поднася поръсена със ситно нарязания магданоз.

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #6 -: 28 Януари 2011, 14:17:47 pm »
Когато бях студент (еееех, години) често оставах без пари. Особено в края на месеца. Та като прочетох за "минималистичната супа" на Ваньо се сетих за една моя студентска рецепта, която приготвях в края на всеки месец.

Необходими продукти:
1. Един кремвирш
2. Парче хляб (може и половин филийка)

С тези продукти приготвях следните три броя ястия:
1. Разделях кремвирша на три равни части
2. Едната третинка я изяждах веднага, щото бях умрял от глад.
3. Втората третинка от кремвирша я нарязвах на ситно и заедно с натрошения хлебец и малко водичка я слагах в джезвето за кафе. Ставаше превъзходна супа!
4. Последната третинка я запичах на котлона. Това за основно ястие.

И така от един кремвирш се получава Ордьовър, Супа и Печено!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 28 Януари 2011, 14:37:04 pm »
Цитат
И така от един кремвирш се получава Ордьовър, Супа и Печено!

@zoso Вярно голям глад е била да знаеш,  3 в 1 леле   :o.
Но понеже ме знаеш какъв съм та не мога да се стърпя, това  (тази рецепта) преди или след ядене се консумира  ???.

Поклон пред изобретателния дух на вечно гладния български студент

ПП И как порасна толкоз голям бря, супер идейна рецепта респект

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #8 -: 28 Януари 2011, 14:46:35 pm »
Но понеже ме знаеш какъв съм та не мога да се стърпя, това  (тази рецепта) преди или след ядене се консумира  ???.
След ядене, но преди киселото мляко ;)

Цитат на: vanjo
ПП И как порасна толкоз голям бря ...

Наваксах си :D. Ама тогава бях 87 кила!

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #9 -: 28 Януари 2011, 15:01:52 pm »
Ако не съм ги виждал и преживял тез гладни години нямаше да повярвам :) :).
Макар че при мен бе значително по добре, тъй като и работех.
Но и аз като всеки изстрадал Студент,  макар и задочник в чужда град
бях подложен на някой несгоди , например голяма мъка ми беше да си изпека пилешкото бутче на грила  ;D ;D ;D, идея нямате колко е труден и бавен процеса, но най вече проблема беше в съкилийниците които надушваха отдалече печеното пиленце и трябваше да дебна згоден момент и въпреки това да залоствам вратата здраво  ;D ;D ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #10 -: 28 Януари 2011, 20:09:04 pm »
Хайде и аз да се намеся в тази тема!(то остана ли място дет ни съм съ намесил де ;D) ;D Не ,че съм голям колкото Вас готвач,но само за да мога да споделя в тази чудесна тема,реших....
Сам ще сготвя една страхотна(по наше семейно мнение) супа от ....ТИКВА! :o ??? >:( ::)

Не бързайте, не изпадайте в паника!Казвам така,защото и аз реагирах така,когато един мой голям приятел (белгиец)ни покани на гости ,и първото ястие,демек супата беше точно тази! ;D
Та да преминем към продуктите:
-тиква
-глава лук
-глава чесън
-черен пипер на вкус(смлян)
- сол пак на вкус
-изворна или чешмяна вода

Как се прави? Ето как:

Започваме с нарязаването на тиквата. Аз я режа на кубчета:

А с това количество, може да се наплющи цял взвод! ;D ;D ;D

Нарязваме лукът и чесъна и го слагаме в съдът в който леко ги запържваме с олЮвЦе!

След като запържим, изсипваме нарязаната тиква, наливаме водичка и слагаме на огъня да къкри(артък да се свари :))

След  като туй чудо заври, слагаме зеленчуков бульон и сол на вкус.А когато тиквата се свари,пасираме и....готово!!!
 Получи се, също както женичката ми я прави! ;D

Пробвайте, няма да съжалявате! Гарантирам! :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #11 -: 28 Януари 2011, 21:05:14 pm »
Ти определено си си сбъркал ника. Трябвало е да е ЗвЕзди681!  ;D ;D  Направо усетих аромата, а Хобка хукна към денонощния за тиква! ;D Ще вкусим и ние от тази хубавина.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #12 -: 29 Януари 2011, 00:01:40 am »
Спагети с мед - студентско гурме.

В 1л вода се кипва и се слага половин пакет спагети. Водата се прецежда и спагетите се объркват с две супени лъжици мед. Лесно, просто, вкусно, евтино и наяжда ::)

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #13 -: 29 Януари 2011, 09:50:18 am »
Супа от Тиква , Мед Със Спагетиии , Кво прайте вие бре Хорааааа
за вас пържолИ, суджук, кифтата с БоП или наденица немали ... ;D ;D ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #14 -: 30 Януари 2011, 12:32:47 pm »
Ето леко променените съставки на "кашкавалената" супа с гъби, вместо морков праз лук.
Предварително задуших праза и гъбите с малко масло.

Основната съставка

И крайният резултат:

Приятен апетит  ;)