А сега де!

Ваньо, объркал си нещата тотално.
Влизате ми в професията. Все пак девет години съм учил "от 1000 волта нагоре".
IP се нарича
степен на защита. Но не защита на корпуса на изделието, а
защита ОТ корпуса на изделието, в което се предполага, че тече ток (най-лаишки казано). Т.е. показва доколко ВИЕ сте защитени от изделието.
Както може би сте забелязали, след IP има две цифри. Обърнете внимание, това не е двуцифрено число, това са две цифри. Първата цифричка се движи в границите от 0 до 6, а втората от 0 до 8. Т.е. най-голямото IP може да бъде IP68 (чете се и-пе-шест-осем).
Първата цифра показва степента на защитеност от проникване на прах и твърди тела в корпуса на изделието. Преведено на прост, неелектротехнически, разговорен език - защита от пряко докосване с ръка:
0- никаква особена защита
1- защита срещу влизане на твърди тела по-големи от 50мм
2-защита срещу влизане на твърди тела по-големи от 12мм
3-защита срещу влизане на твърди тела по-големи от 2,5мм
4-защита срещу влизане на твърди тела по-големи от 1мм
5-проникването на прах не е предотвратено напълно, но прах не може да прониква в количество достатъчно за нарушаване на нормалната работа на изделието
6-проникването на прах е предотварено напълно
Втората цифра показва степентта на защита от попадане на вода и влага вътре в корпуса на изделието
0- никаква особена защита
1-капките вода, падащи вертикално върху обвивката, не трябва да оказват вредно въздействие върху изделието
2-капките вода, падащи вертикално върху обвивката, не трябва да оказват вредно въздействие върху изделието при наклон на обвивката му на произволен ъгъл до 150 спрямо нормалното положение
3-вода зъз зид на дъжд, падаща върху обвивката под ъгъл до 600 спрямо вертикалата, не трябва да оказва вредно въздействие върху изделието
4-водата, пръскаща върху обвивката в произволна посока, не трябва да оказва вредно въздействие върху изделието
5-струята вода, отправена към обвивката в произволна посока, не трябва да оказва вредно въздействие върху изделието
6-водните вълни не трябва да попадат вътре в обвивката в количество, достатъчно за повреждане на изделието
7-водата не трябва да прониква вътре в обвивката, когато тя е потопена във вода, при определени стойности на налягането и времето, в количество достатъчно за повреждане на изделието
8-изделията са пригодени за продължително потапяне във вода при условия, определени от производителя
До колкото си спомням Роско ми се пада колега по професия, независимо, че е радиотехнологии, но той също би трябвало да ги е учил тези работи

И сега практическите съвети:
Изделията за дома са с IP54, а изделията за баня у дома гледайте да са поне IP56.
За любопитните - IP68 съм виждал в мините и язовирните стени, където освен всичко друго се използва и безопасно ниско напрежение - 12волта.
Ако ключ за лампа с IP54 струва в железарията 5 лева, то същия ключ, но с IP68 би трябвало да струва около 150лв.