Автор Тема: Hobo stove  (Прочетена 36294 пъти)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
Hobo stove
« -: 20 Септември 2010, 10:33:52 am »
...или примус на дърва винаги би намерил място в раницата. Поне в моята. Особено ако е лек и огнеупорен. Реших да ползвам последните дни на отпуската за да си направя нещо подобно. Консервените кутии отпаднаха моментално, тъй като са предназначени за съхранение на детски млека, грах, боб и прочее но в никакъв случай за високи температури. Първоначалната идея е от следния сайт

http://www.bushcraft.survivalbill.ca/?cat=3

На последната снимка се вижда това, което прилича на поцинкована водосточна тръба ;D

Не беше трудно да направя асоциация с кривул от бурия на печка и за секунди отърчах до близката железария откъдето се сдобих с въпросния кривул срещу два лева и нещо...

Кривул ;D

Следва отбелязване с тиксо и внимателно отрязване на част от ламарината на долното коляно /излишна е и само ще създава неудобство за носене/.

После занесох кривула на село и там завърших конструирането, което се състоеше в пробиването на няколко срещуположни отвора в горната част /понеже не си дава дрелката на друг, това напрви тъста/...

За скара използах шишовете за пикник от багажника на колата ;D

Изделието е готово - леко рязване, няколко дупки и имаме проста и сравнително огнеупорна походна печица.

Литър вода кипна за девет минути, за гориво ползвах един неголям изсъхнал клон.

Ами това е...
п.п. Сега като се вглеждам в канадската снимка ми прилича да е сглобявано това, а не да е водосточна тръба ???

п.п.1 Впоследствие се отказах от шишовете който замених с два яки железни болта, законтрени с по една гайка в единия край.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Hobo stove
« Отговор #1 -: 20 Септември 2010, 10:50:09 am »
Чудна печка си измайсторил. Със здраве да си я ползваш! Един "подарък" за новата ти Хобо печка.  :) Изпробван от мен трик, който съм научил някъде от руските туристически книги. За да не се опушват съдовете, когато се готви в тях на Хобо печката и открит огън, преди да се поставят на огъня се намазват от външната им страна обилно с гъста сапунка или глина. След употреба и сапуна, и глината се отмиват бързо и лесно от съда и той си остава чистичък, както е бил преди употреба. Колкото повече и по-гъста сапунка, толкова по-лесно се мият съдовете.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #2 -: 20 Септември 2010, 13:23:06 pm »
Кент ето това е принципа на скитническата печка

Отворите и решетката в долната част съществено подобряват КПД

Kent

• Sr. Member
« Отговор #3 -: 20 Септември 2010, 17:00:55 pm »
Малко оразмеряване :)

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #4 -: 21 Септември 2010, 23:38:31 pm »
Във връзка с опушването на съдове  предпазвам ги с домакинско фолио  увивам съда когато го ползвам на открит огън ето малко снимки- http://tirex.snimka.bg/mountain/priklyucheniya.530874.all   

Kent

• Sr. Member
« Отговор #5 -: 04 Октомври 2010, 17:23:40 pm »
Ъпгрейтнах малко ПК-то :) Направих му скара за гориво от сгъната на четери телена мрежа. Че ще прогори, ще прогори, но четворна няма да е толкова бързо.

Тук отбелязвам с тебеширче окръжноста по която трябва да и извия ъглите под прав ъгъл надолу, за да стане нато столче и да я наместя в дъното на вълшебната бурия.

Снимка към дъното

В бойно положение, водата закипява след девет минути в канчето.

Та така...после сготвих ориза по хобо рецептата. После го изядохме, че и за вечеря остана.

Дръжката на канчето, ръкавици без в които в буша съм беззащитен и едно елементарно приспособление, почерпнато отчасти от безвестен братушка....нещо като духалка в ковачница. Без клечене и кихане към пушека, ако огъня почне да се е..ава.

При върха се виждат и четериъгълните прясно изрязани отвори за по-добра вентилация / респ. горене/.

VenKo

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #6 -: 13 Декември 2010, 11:14:49 am »
Браво за идеята /материалите/ и изпълнението !!! Ако позволите, ще вметна някои мои наблюдения по темата ...
Първото е, че това би трябвало да стане Rocket Stove /мисля че така се пише/ - демек реактивна печка. А реактивноста и идва от онази пластина, която разделя на две трибата където се поставят дърветата. Т.е. отгоре гориво /дърво/, от долу въздух. Мисля, че в оригинала тая пластина продължава навътре през горивната камера, като под огъня е надупчена. Освен това горивната кавера има и слой изолация - повишава температурата на горене, от там - по-голява скорост на движението на газовете и реактивност :) Ето пример http://www.youtube.com/watch?v=UUW7cXFV07s&feature=related
Второто е, че баш Hobo Stove  всъщност е една камера /варел, консервна кутия и пр./ с дупки в долната част, околовръст за въздух и такива, само че от горе и по-големи за изгорелите газове и топлина /при камери с диаметър близък до този на съдовете/.
Третото е - варианта Wood Gas Stove. Там са две камери, една в друга и устройството е .... е, не мога да го опиша, но идеята е, че се използва отделения при нагряването дървесен газ като ефекта е с минимално гориво /дърво/ максимален ефект. Виж http://www.youtube.com/watch?v=6A_da97TGTU&feature=channel  и другите клипчета как точно се прави. Ефекта, освен малкото гориво, което се потреблява е че почти не опушва съдовете.
Ей тук се вижда моето първо такова нещо да вари кафе

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #7 -: 13 Декември 2010, 12:59:10 pm »
Здравей и добре дошъл Венко  :)

Да прав си до някъде печката на Кент се доближава повече до Rocket Stov отколкото до Hobo Stove,
но я няма въпросната пластина и изолацията около горивната камера.
Туй си е некакъв хибрид да го ева, нов модел един вид ако питате мен.
Доктора ги умее тези неща ;D.
Аз предлагам да я кръстим Kent Stove  ;D ;D ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #8 -: 13 Декември 2010, 18:13:59 pm »
Ми не , стига с тия чуждици аз презлагам да го кръстим КК или кюнеца на Кент

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #9 -: 14 Декември 2010, 09:34:34 am »
Съгласен, Гласувам с Две ръце  ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #10 -: 14 Декември 2010, 11:40:34 am »
И аз съм съгласен с Cat  ;D

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #11 -: 27 Декември 2010, 14:48:31 pm »
Подобно на пъвата печка  (кюнеца на Kent)  :) , изглежда и моята, с разликата че е, двойностенна. Работи перфектно (пробвана многократно) ;D
Друго предимство от останалите печки Хобо  е че, няма значение каква е дължината на пръчките използвани за гориво!

Тук ясно се вижда разделянето на входа> горната част за горивото, долната за притока  на свеж въздух

Aко някой се интересува, и иска да си изработи сам този модел на печка ,,РАКЕТА,, ще дам повече подробности!   :)

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #12 -: 28 Декември 2010, 16:45:20 pm »
Днес специално си спретнах излет в гората, за да направя няколко снимки на печката ,,Ракета,, и да ги представя на Вас ,уважаеми колеги!   :)
Външна температура е - 3 градуса

Ето и самата печка в действие >

A тук тече 11та мин.

В крайна сметка успях да си направя един горещ горски чай, и една вкусна супичка! ;D
С останалото от 800мл. вода загасих въгленчетата и измих печката за следващото ползуване! ;D ;D ;D

На тази снимка се вижда,че на 3тата мин. водата е вече гореща! :)

Tова беше от мен за днес! До нови срещи! ;) :)

Kent

• Sr. Member
« Отговор #13 -: 28 Декември 2010, 18:06:58 pm »
Естествено , че се интересувам. Може ли подробности за подложката за гориво и размери на цялата печка. Благодаря. Поздравления естествено. :)

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #14 -: 28 Декември 2010, 19:20:27 pm »
Естествено , че се интересувам. Може ли подробности за подложката за гориво и размери на цялата печка. Благодаря. Поздравления естествено. :)

:)  Разбира се че ще споделя неща от моят скромен опит. ;D
Тъй като този форум ми падна на сърцето, но видях че от към снимковият материал е малко беден(това е лично мое мнение) реших да пусна малко по-вече снимчици, на неща които може би вече сте правили преди мен, но поради една или друга причина не сте споделили тук. И така  Kent, отговарям веднага на въпроса ти>

1. Подложката е кутийка от рибна консерва (копърка)
2.Външното тяло на печката е с размери>   
Н- височина >150мм.
D- диаметър >95мм

3.Вътрешна стена
Н-височина>120мм.
D-диаметър>75мм.

4. Отворът за гориво с диаметър= на диаметъра на вътрешната стена на печката(използвал съм кутийка от храна за котки)

Надявам се че отговора ми е задоволителен. :)