Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Направи си сам
»
Hobo stove
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници:
1
2
[
3
]
Автор
Тема: Hobo stove (Прочетена 36291 пъти)
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
Re:Hobo stove
«
Отговор #30 -:
26 Януари 2011, 10:58:25 am »
Външната кутия на Хобо печката, работеща на принципа на газгенератора, се изрязва отдолу само с цел да се чисти лесно от падналата пепел. Иначе за работата на печката не влияе. Самата печка като е сложена на земята и долната дупка е добре запушена. Въздух се поема само от страничните дупки.
Meze, браво на теб! Качествена изработка! Да я ползваш със здраве!
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
zoso
Full Member
Публикации: 117
«
Отговор #31 -:
26 Януари 2011, 13:07:37 pm »
Браво, Мезе!!! И аз съм се зарекъл отдавна да си направя такава печица на дървесен газ, ама пусто все не намирам време (а май и желание...).
Активен
gavra74
Full Member
Публикации: 239
«
Отговор #32 -:
30 Април 2011, 20:48:35 pm »
И аз си направих такова нещо от кривула, ама нещо нестава работата... Повече духах, отколкото ядох
Като подухам малко и се разгаря... за няма и една минута и после само пуши и тлее. Някви идеи за подобрения?
http://img215.imageshack.us/g/nokia2459.jpg/
Ако разширя дупките в долния край (до дъното)?
Активен
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква
Kent
Sr. Member
Публикации: 362
«
Отговор #33 -:
01 Май 2011, 00:09:31 am »
аз изядох един ориз със сублимирана кайма без особени трудности, тая вратичка отпред ми се вижда бая голечмичка, може би не влиза достатъчно въздух
Активен
gavra74
Full Member
«
Отговор #34 -:
01 Май 2011, 07:04:51 am »
Хащам дрелката, на магазина кривули бол
Активен
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква
Valenti
Sr. Member
Публикации: 352
«
Отговор #35 -:
01 Май 2011, 10:37:52 am »
Погледни моя отговор ном.11 тук и погледни отвора за гориво. Ако го направиш по този начин КПД на печката значително се повишава.
Активен
gavra74
Full Member
«
Отговор #36 -:
04 Май 2011, 06:16:32 am »
Явно, че проблема е недостатъчния въздух. Някой слънчев ден ще хвана дрелката (не ми се ще да махам поцинкованата ламарина) и ще уголемя старите дупки и ще пробия нови. Пък да става каквото ще! Когато го направя ще се похваля (или ще се оплача
) с резултатите.
Активен
gavra74
Full Member
«
Отговор #37 -:
10 Май 2011, 21:45:42 pm »
Стана това което предполагах. Е...х и майката!
Активен
gavra74
Full Member
Хобо печка от ненужен сефер
«
Отговор #38 -:
02 Ноември 2011, 19:24:55 pm »
http://imageshack.us/g/510/nokia4022.jpg/
това е последното ми умотворение
.
Изработено е от сефер с две тенджерки. Долната е по-голяма и от нея направих печката. Горната събира 800ml вода.
На една от снимките се вижда колко съчки (10-тина трески от летва с размер на показалец) съм сложил - с тях горя 12 минути. За 6 минути 800ml водата стана средно между топла и гореща, но се наложи да махна тенджерката, т.к. пушеше адски много. След като огъня спря да гори и остана само жар отново сложих тенджерката и до угасването на жарта водата почти завря (образуваха се мехурчета). Това ме навежда на мисълта, че с толкова гориво спокойно щеше да кипне, ако провеждах експеримента на открито, а не на терасата - притесних се заради многото пушек някой да не викне пожарната По всяка вероятност в походно положение долната тенджера (печката) ще си седи в багажа заредена с гориво - при необходимост само драскаме клечката, не се занимаваме с търсене и раздробяване на съчки. А в горната може да се съхраняват кухненски/готварски пособия (бульони, подправки, пакетчета кафе), прибори за хранене (ако са с подходящ размер).
Това което най-ми хареса е, че дръжката не я свалих от горната тенджерка и противно на очакването ми не се нагорещи - напротив, остана си хладна, дори и когато водата беше пред завиране.
А това което не ми хареса е многото пушене когато тенджерката се сложи върху печката. Ще трябва или да се прави поставка за да седи тенджерката на 4-6 пръста над огъня или да не обръщам внимание на пушека. Или пък да се ползва друго гориво... като бездимен барут
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #39 -:
03 Ноември 2011, 10:17:13 am »
Gavra74, ставаш все по-добър.
Проблема в предната ти печка с кюнеца, според мен, е че въздуха трябва да влиза под нивото на равнината, в която става горенето. С тази ламарина на входа въздух влиза, но не обогатява с кислорода пламъка, а директно отива в комина понеже се топли от пламъка, а за самият пламък недостига кислород и той угасва. Или трябва да се махне ламарината, или ниско долу на кюнеца радиално да се пробият повече отвори с по-голям диаметър и над тях да се сложи решетка. Второто е по-доброто решение.
Активен
gavra74
Full Member
«
Отговор #40 -:
04 Ноември 2011, 08:31:51 am »
Значи гледаме първата снимка на печката ми от кривул. До дъното има един ред дупки, а над тия дупки беше скарата. Имаш в предвид тия дупки да ги направя по-големи ли? Или да са по-нагъсто? Или да са срещу отвора за дърва?
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #41 -:
04 Ноември 2011, 09:43:12 am »
Както си пробил радиално по цялата обиколка на кривула, но да бъдат с 8-10мм бургия и дупките да са почти една до друга. Ако нямаш по-голяма бургия от тази, която си използвал, тогава със същата пробий 2, или 3 ако се съберат, между всеки сегашни две. Ако се окаже пак, че не достига въздух над тях може да пробиеш втори ред като дупките на горния да не са вертикално върху долните, а между тях. Така става по-здраво и по-лесно за пробиване. Колкото повече дупки толкова по-добре. Решетката фиксирай половин - един сантиметър над дупките.
От дупките в горната част на кривула не виждам смисъл и можеш да не ги правиш. Там се пробиват дупки и то много ако съда ляга директно на кривула, но ти имаш стойка. Поздравления за идеята да използваш достъпни и евтини ъгълчета от железарията за нея! Така съм направил стойка на самоделния ми спиртник и съм много доволен. Хем бързо, хем функционално.
Активен
Mavrud
Hero Member
Публикации: 645
Re: Hobo stove
«
Отговор #42 -:
26 Ноември 2013, 15:14:34 pm »
Представям два пикник прототипа на хобо печка.
Първият е от кутия от зехтин:
След като видях, че работата спори и оформянето на кръглия отвор не е проблем. Дойде време и за втория прототип от кутия от маслини. Тук използвах капачката на кутията за оформяне на отвора:
Ламарината е тънка, но сигурно може да издържи 10-15 паления.
Печките са еко
. За направата им не е с използвано електричество.
Използвани инструменти: Отварачка за консерви, ръчна ножица за рязане на ламарина, шило за пробиване на дупките, пила, клещи, чук. Арматурата е рязана с чук и секач. (В интерес на истината скарите бяха готови нарязани и останали от други експерименти.)
За съжаление прототипите бяха планирани за тест в края на септември, но се отложи. Все още не са изпробвани, макар че и дървата са събрани и подготвени. Ако някой е наблизо и иска да ги пробваме - да взима 2 луканки и 2л. вино
(мавруд)
и да идва.
Активен
Не се взимай толкова на сериозно.
Формат за разпечатване
Страници:
1
2
[
3
]
« назад