Малко подробности за цинка:
температура на топене: 419.53 °C
температура на кипене: 907 °C
миризма на цинкови пари може да усетите когато режете поцинкована ламарина с флекс например. мирише на кисело, много специфично, не може да се сбърка.
при палене на огън и продължителна работа цинка най-много да се стече от мястото, което е най-нагорещено. Според мен ако няма директен контакт с храната и не го ползвате всеки ден не би трябвало да е особено вредно

(това си е мое мнение и не твърдя че е 100% вярно) за скара 1 път в месеца надали много цинк ще се поеме, пък и той си участва в баланса на веществата така или иначе. разбира се сигурно има доста добра причина да не се прави поцинкована посуда

Както и да е, да допринеса и аз с малко снимки.
Миналата година си сглобих печка на дървесен газ от две консерви. Защо консерви - защото са удобни за обработка, с правилни форми и т.н. Освен това като прегорят няма да ми е жал да ги метна и да си сглобя нова печка. Пък и както съм палил до сега само веднъж, ше прегорят след 10 години сигурно

Започваме с необходимите инструменти и материали:

Дупчим малката кутийка от котешка храна:

Дупчим и изрязваме дъното на голямата кутия от гювеч. Отвора в дъното на голямата трябва да е много прецизен, идеята е малката кутия да се вмъкне много тегаво в него, да я набиете докато опре в ръба. Целта е да не преминава никакъв въздух през тази сглобка.

Резултатът: с това печката е готова.

Изглед отдолу:

Само че има един основен проблем - не може да се цопне директно върху нея канчето с водътъ. Тук се намесва кутия от рибена супа:

Има една тънкост, за да е всичко добре сглобено - двете кутии за самата печка трябва да са с вътрешен ръб на дъната и външен ръб на капаците. кутията за стойка трябва да е с външен ръб и от двете страни. вече сглобената печка е с вътрешен ръб в горната част, който пасва перфектно с външния ръб на стойката - така няма шанс да се изплъзне и да ви замине манджичката. Ето сглобено всичко:

Време е за тест!

Вижда се как пламъка излиза през горните отвори на вътрешната кутия - това е дървесния газ, преминаващ през кухината между двете кутии на печката:

Всички снимки
тук.
Печката гори с чист равномерен пламък, почти не дими и е сравнително икономична - с едно зареждане горя около 10 минути. Вода да кипне не стана, но беше прилично гореща, защото не си бях приготвил още клечки да зареждам печката. Недостатък е че горивото трябва да е доста наситнено, за да може да го зареждате през отвора на стойката, но ако се експериментира с размера на цялата конструкция мисля че може да се отстрани този проблем