Автор Тема: Hobo stove  (Прочетена 36293 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re:Hobo stove
« Отговор #15 -: 30 Декември 2010, 16:03:02 pm »
С риск да стана банален с моите произведения  ;D ;D ;D , ще направя малко ревю
на едно сгъваемо (ДЖОБНО) ................. БАРБЕКЮ в няколко снимки!

В разглобен вид>

Състои се от 4 страни + две решетки и два метални шиша

Самото сглобяване става за по-малко 1 мин.

Вече в сглобен вид! :)

В някой от следващите дни(след празниците) ще пусна по-вече инфо, как може да си го направите сами, а също така и пълните размери на барбекюто.

ПП може да служи като ветроупорен щит за спиртник, а също така работи и като печка!
Така че имате 3 в 1 Уреда (получи се като реклама във WSтелешоп  ;D ;D ;D )

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #16 -: 30 Декември 2010, 16:19:43 pm »
Много е готино, чакам с нетърпение шаблон, обирам един магазин за инструменти (може би на unior ) и се заемам със сглобяването на това бижу. Респект към труда ти.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #17 -: 30 Декември 2010, 18:45:38 pm »
Много е готино, чакам с нетърпение шаблон, обирам един магазин за инструменти (може би на unior ) и се заемам със сглобяването на това бижу. Респект към труда ти.

!

Да разбира се че, ще дам точни данни за този ,,уникат,, ;D  Но няма нужда да обираш цял магазин! Ще са нужни само ножица за ламарина, маркер и менгеме. А и дрелка със едно свредло :)

П.П. Използвам случая да пожелая: ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2011г. на всички съфорумци! Пожелавам Ви също много здраве, късмет и много хубави мигове!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #18 -: 03 Януари 2011, 15:52:56 pm »
Бях обещал да дам размери на моето мини барбекю, което изработих от поцинкована ламарина. И така>
1.пъвите две страни се изрязват с дължина 200мм. и височина 150мм
2. от двата края се маркират по 40мм. и се огъват на 45градуса, така огънатите ъгли се разделят на по20 мм. и се сгъва така , като на долната снимка

3. размера на следващите две е 180мм(дължина) 100мм.(височина)
От двата края на дължината се маркират по 20мм. и се огъват на 45 градуса

сглобката трябва да стане така>

Отворите за свеж въздух съответно съм направил на H= 30mm. 9бр. с диаметър 8мм
долната скара за горивото е с 10мм по-високо от отворите
Размерите на скарата> 175мм. / 185мм
горна скара - 180/200мм

vanjo

• Hero Member
« Отговор #19 -: 03 Януари 2011, 16:47:09 pm »
Благодаря за споделената информация, би ли споделил колко мм е дебела поцинкованата ламарина.

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #20 -: 03 Януари 2011, 16:58:39 pm »
еееее басииииии ти немаш спирка бре човееК :) :)
екстра е станало , аз преди време се бъхтих по едно подобно ама нищо не стана
А това е супер, бравооооо :) :) :)

Тука ми се подмята малко подцинкована тенекия 0.8, ши вземма да си направя едно такова :)

Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #21 -: 03 Януари 2011, 17:43:34 pm »
еееее басииииии ти немаш спирка бре човееК :) :)
екстра е станало , аз преди време се бъхтих по едно подобно ама нищо не стана
А това е супер, бравооооо :) :) :)

Тука ми се подмята малко подцинкована тенекия 0.8, ши вземма да си направя едно такова :)

Столкова много хвалби да не вземете да ме урочасате само! ;D ;D ;D
Ще очаквам с нетърпение да покажете, как сте се справили с изработката, и да изкажете мнения за работата на мини барбекюто! :) Аз не съм го пробвал все още как работи!

ПП Измерих с моя шублер дебелината на ламарината, и показа 0.7мм

......... И не се сдържах след толкова ласкателства и ............
да покажа и по-малкото братче на мини BBQ

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #22 -: 03 Януари 2011, 18:25:49 pm »
Еха! Ти си пълен с изненади! Браво! Много идейна е конструкцията на барбекюто. Припомняш ни, че скарата е инструмент No1 на бушкрафтера!  ;D ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

VenKo

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #23 -: 20 Януари 2011, 18:09:59 pm »
Страхотна работа ! Браво!
... обаче някъде бях чел, че поДцинкованата ламарина не е много подходяща за направата на печки /приготвяне на храна/ щото при нагряване отделя ... абе нещо си там .. цинк ли е , кво - не знам. Та ако има Знаещ - нека сподели

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
« Отговор #24 -: 25 Януари 2011, 19:38:58 pm »
Малко подробности за цинка:
температура на топене: 419.53 °C
температура на кипене: 907 °C

миризма на цинкови пари може да усетите когато режете поцинкована ламарина с флекс например. мирише на кисело, много специфично, не може да се сбърка.

при палене на огън и продължителна работа цинка най-много да се стече от мястото, което е най-нагорещено. Според мен ако няма директен контакт с храната и не го ползвате всеки ден не би трябвало да е особено вредно :) (това си е мое мнение и не твърдя че е 100% вярно) за скара 1 път в месеца надали много цинк ще се поеме, пък и той си участва в баланса на веществата така или иначе. разбира се сигурно има доста добра причина да не се прави поцинкована посуда  ;D

Както и да е, да допринеса и аз с малко снимки.

Миналата година си сглобих печка на дървесен газ от две консерви. Защо консерви - защото са удобни за обработка, с правилни форми и т.н. Освен това като прегорят няма да ми е жал да ги метна и да си сглобя нова печка. Пък и както съм палил до сега само веднъж, ше прегорят след 10 години сигурно :D

Започваме с необходимите инструменти и материали:

Дупчим малката кутийка от котешка храна:

Дупчим и изрязваме дъното на голямата кутия от гювеч. Отвора в дъното на голямата трябва да е много прецизен, идеята е малката кутия да се вмъкне много тегаво в него, да я набиете докато опре в ръба. Целта е да не преминава никакъв въздух през тази сглобка.

Резултатът: с това печката е готова.

Изглед отдолу:

Само че има един основен проблем - не може да се цопне директно върху нея канчето с водътъ. Тук се намесва кутия от рибена супа:

Има една тънкост, за да е всичко добре сглобено - двете кутии за самата печка трябва да са с вътрешен ръб на дъната и външен ръб на капаците. кутията за стойка трябва да е с външен ръб и от двете страни. вече сглобената печка е с вътрешен ръб в горната част, който пасва перфектно с външния ръб на стойката - така няма шанс да се изплъзне и да ви замине манджичката. Ето сглобено всичко:

Време е за тест!

Вижда се как пламъка излиза през горните отвори на вътрешната кутия - това е дървесния газ, преминаващ през кухината между двете кутии на печката:

Всички снимки тук.

Печката гори с чист равномерен пламък, почти не дими и е сравнително икономична - с едно зареждане горя около 10 минути. Вода да кипне не стана, но беше прилично гореща, защото не си бях приготвил още клечки да зареждам печката. Недостатък е че горивото трябва да е доста наситнено, за да може да го зареждате през отвора на стойката, но ако се експериментира с размера на цялата конструкция мисля че може да се отстрани този проблем :)

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #25 -: 25 Януари 2011, 21:35:54 pm »
Браво страхотно си се справил! Много фина и чиста изработка на печката! Моите адмирации! Респект от мен! :)

Meze

• Jr. Member
  • **
« Отговор #26 -: 26 Януари 2011, 00:52:00 am »
благодаря :) няколкото години работа в цех за ламарина си казват думата  ;D

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #27 -: 26 Януари 2011, 10:20:11 am »
Браво Мезе справил си се страхотно, опита си казва думата :) :) :)

Но има нещо което не ми е ясно в този тип  конструкция. Аз също съм си направил такава
печка, Но так и не разбрах защо е необходимо да изрязваме дъното на голямата кутията
След като по периферията правим отвори от които да постъпва свежия въздух ??? ??? ???
Простете невежеството мое но така и не намирам логичния отговор.
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #28 -: 26 Януари 2011, 10:24:20 am »
Поздравления и от мен, с пожелание по-често да я ползваш  :)

Meze

• Jr. Member
  • **
« Отговор #29 -: 26 Януари 2011, 10:49:39 am »
Unior, дъното на голямата кутия става горна част - за него се закрепва малката. принципно ако си много умел с ножицата за ламарина може само него да изрежеш, но ще падне омазване със съдържанието  ;D Също така ако се остави долната част неизрязана, няма да има къде да пада пепелта и печката ще се задръсти.