Автор Тема: Как да направя дървената чаша непромокаема?  (Прочетена 7526 пъти)

kiboto

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
Здравейте, диваци.
Та направих аз един дървен бокал от чам (с това успях да се сдобия).Тъй като мерака ми беше голям го измайсторих преди да реша 1 основен проблем,а именно как да се ползва по предназначение без да "поглъща" сипаната течност и да се сцепи/оцвети:)
Отвътре не успях да го обработя фино поради липса на подходящи инструменти, доста е грапаво и предполагам ще попива още повече.
чудих се дали няма някакъв безвреден лак,от който няма да се тровиш като пиеш от чашата? търсих в нета,не намерих убедителен резултат.
с някаква мазнина ли да пробвам (орехово/ленено масло ли, зехтин ли ?)
с парафин ли да е? (не е ли и той отровен?)
...или нямам изход от ситуацията и трябва да я довърша отвътре качествено и да загладя максимално дървото ? ама пак не ми се вярва да не просмуква
..или най-лошото -> поради вида дърво чашата просто да трябва да остане декоративна
... моля ви ако имате познания споделете :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Как да направя дървената чаша непромокаема?
« Отговор #1 -: 04 Декември 2013, 08:15:53 am »
Добре дошъл във форума kiboto!

А снимки имаш ли?

Като правих чаша и копанка ги шлифовах с шкурки накрая, включително до грид 1000(вече не помня точно).

Може да се обработи с някакво растително масло и/или пчелен восък.  Някои ги варят в горешо олио(обикновено олио). Обаче чамът е смолист и не знам дали въобще е подходящ материал за кукса.

Иска ми се и аз да направя истинска кукса от бреза(тумор от бреза), за да излезе хубава шарка. Ама нямам такава бреза.

Чел съм, че дървото първо се вари в солена вода, после се суши няколко месеца, за да не се появят пукнатини впоследствие.

Съфорумникът GOART е постигнал повече успехи, можеш да го питаш с какво конкретно е мазал неговите кукси, виж тук - http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=214.msg8436#msg8436
Успехи в правенето на бокала! 

Надявам се да излезе нещо такова или поне подобно:
Снимките са оттук http://rusknife.com/topic/10104-%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%B0/

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #2 -: 05 Декември 2013, 17:08:24 pm »
Имам въпрос близък до темата:
От какво нашенско дърво най-добре се правят запушалки за дамаджани, чепове за каци, канелки за бурета?
Сухо ли трябва да е или може и сурово?
ВИК май и те понякога набиват чеп за временно спиране на теч при авария.

Изключваме кората от корков дъб и кочана от царевица.
Не се взимай толкова на сериозно.

kiboto

• Newbie
  • *
« Отговор #3 -: 05 Декември 2013, 18:07:14 pm »
ko54, да първо прегледах цялата тази тема за дървената купа и лъжица,обаче никъде нямаше нищо за мазането,но пък моя проблем е,че отвътре чашата ми е супер грапава и неравна щото я копах с кво ли не, пробвах да я шкуря,но тва хич не помага съвсем леко се заглаждат някви ръбчета и все още си остава супер попиваща,то дори лак да сложа пак ще го изгълта...
стигнах до извода,че или трябва да си купя такова извито ножче и да я додълбая с него гладко, после да я шкуря и мажа с нещо... или цялата вътрешност да я прегоря с лупата,както съм направил тези символи .... така острите изръфани ръбчета вътре ще се загладят пък и ще се запушат порите на дървото по плътно и после вече да я изшкуря и полирам с нещо...
май ще си зема такова ножче,пък ако не стане ще горя и тва е  ;)
ето снимките иначе

добре,титлата ми във форума отговаря тотално, нали от "вмъкни изображение" и копирам вътре линка ? ? нешо не става  :P

май го измислих :))

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #4 -: 05 Декември 2013, 18:33:14 pm »
На рисунки си го докарал...  :D

Като го издълбаеш, топни го да посиди в горещо олио и това е. Преди това може да го опърлиш отвътре на открит огън внимателно, щом не ти се жули с груби и фини шкурки.

Ако купуваш криво ножче, виж тук, Мавруд продава такова на сносна цена  http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=795.0

Успехи! 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #5 -: 05 Декември 2013, 20:58:22 pm »
Kiboto, това с лупата за пирографиране е много хитро. Не бях се сещал и ще взаимствам. За другото. Груба повърхност се шкури с едра шкурка. Тоест щом ти е груба повърхността първо мини с едра шкурка, чак след това с по-ситна да изшлайфаш. За импрегнацията не мога да те посъветвам, но от баба съм гледал как обработва нова лъжица за готвене. Тя готвеше само с дървени лъжици. Сега и ние взаимстваме метода.

Нагряваш олио да стане възможно най-горещо и с парцалче мажеш дървото. Колкото по-сухо е то, толкова по на дълбоко прониква олиото. След това лъжицата не задържа миризма от предишни готвения, нито гние от миенето с вода. Като се измие лъжицата и не мазнее от олиото. Не знам дали същата процедура ще помогне за твоя случай, но споделям нещо проверено.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kiboto

• Newbie
  • *
« Отговор #6 -: 05 Декември 2013, 23:51:18 pm »
Hobo man, тва с олиото вече със сигурност ще го направя, но май след като обгоря цялата вътрешност... имам чувството, че ще помогне пък и току виж би станало интересно вътре да е изгоряло :) то е ясно, че първият бокал ще е опитно зайче ! Радвам се, че с лупата съм те подсетил за нещо ново...аз лично си я нося навсякъде и постоянно се зарибявам да си гравирам неща, палил съм си огън с нея без никви проблеми (топка сухи треви,съчки,стърготини и яко духане) ....и за пушачи -> най-чистото запалване (само от светлина)   колкото по-голяма толкоз по-добре,даже и през рехави облаци хваща,зимно време също (слънцето си е слънце) :) мойта е от подлеза на гарата 10см диаметър - лев и 50 --> подарък направо ! :)