Автор Тема: Полиспаст - да станем "по-силни"  (Прочетена 29738 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Полиспаст - да станем "по-силни"
« -: 20 Декември 2010, 12:34:41 pm »
Полиспаст e система от две или повече ролки и гъвкав елемент (въже или верига) преминаващ последователно през тях.

Намира широко приложение за повдигане или теглене на тежести. Използва се както като отделно средство с ръчно задвижване така и като част от конструкцията на различни устройства - кранове, лебедки, асансьори и др. Особено често се използва във ветроходството където в голяма степен се разчита на механизми задвижвани изцяло ръчно от екипажа.

Ето как изглежда самият полиспаст:

От схемата се вижда съвсем ясно колко е важен избора където ще закрепим изработения от нас полиспаст.
На практика това съоръжение може да е от полза и при излетите сред природата.
Съоръжението може да се изработи и без помощта на ролки (блокове). Ето как става това:

В  показаният пример са необходими единствено въже и карабинери, за които се предполага че са неразделна част от екипировката. Препоръчително е ползването на овални карабинери със заключващ механизъм.  В специализираните магазини за алпийска екипировка можете да намерите както ролки и подходящи карабинери така и комплекти за спасяване. Френската фирма  PETZL предлагат и готов кит за изработката на полиспастни системи, който изглежда ето така:

Макар и да не е решаващо смятам , че познаването на принципа за правене на полиспаст е полезно и в определени ситуации би спестило усилия и нерви на всеки от нас. Що се отнася кога да го ползваме оставям това на вас и вашето въображение.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re:Полиспаст - да станем "по-силни"
« Отговор #1 -: 20 Декември 2010, 13:21:58 pm »
Страхотна идея! Браво, че си се сетил за тази невероятна джаджа!
Преди няколко години бях свидетел на страхотната работа на това устройство.
Мой познат беше пострадал при едно ПТП, по точно бронята на автомобила му. И точно с  това чудо на <<природата>> си опъна бронята !!! Така ,че се убедих каква сила се крие в това чудо наречено ПОЛИСПАСТ!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #2 -: 20 Декември 2010, 13:30:50 pm »
То като се замисля, май и аз съм го ползвал най-често покрай разни автомобили.  ;D

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #3 -: 20 Декември 2010, 17:56:12 pm »
Ха че идеййноооо  :) :)
Досега няколко пъти съм работил с Полиспаст, предимно при изваждане на тръби на градинска сонда за вода, ако на някои му се е случвало знае какво усилие е , а тази проста схема улеснява неимоверно много работата , стига да знаеш за нея де  ;D. Но никога не ми е хрумвалио да я включа в екипировката си. Мисля че ще бъде много удачно един такъв комплект да стои в колата, особенно при зимни условия.

Ванка страшен сиииии ;D :) :) :) :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #4 -: 20 Декември 2010, 21:34:52 pm »
Този Полиспаст къде може да се купи в БГ, че трябва да пускам едни бетонни гривни в кладенеца, а с мангали хич не ми се занимава.

P.S....намерих тва чудо : http://shop.verticalworld.net/product.php?id=94
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #5 -: 21 Декември 2010, 09:20:56 am »
Ако е за спускане на гривни в кладенец иди до някоя железария и си купи две макари със двоен канал и въже, тва няма да ти свърши работа просто е предназначено за друто  . А най добре някое багерче да ти ги спусне по лесно става

vanjo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 21 Декември 2010, 09:57:28 am »
@galino Това което си намерил е комплекта на PETZL,  но CAT е прав за поставянето на пръстените по-добре с машина. Защото ще има по-голяма прецизност при поставянето им.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Re: Полиспаст - да станем "по-силни"
« Отговор #7 -: 12 Ноември 2013, 19:03:03 pm »
Още една идея за полиспаст от карабини:

Прочетено в Строительство и сплав на плоту №3 / Мастерская / Выживание в Экстремальных Условиях - НеПропаду
Полиспастът е посочен тук като помощно средство при поваляне на дървета. Доколкото разбирам - да се наклони в желаната посока.
(Изпробвано от мен с кофа и кантар. Моят експеримент с карабини (без ролки) показа към 2.5 пъти спечелена сила).
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
Re: Полиспаст - да станем "по-силни"
« Отговор #8 -: 21 Ноември 2013, 10:41:39 am »
Полиспаст с карабини или халки според мен е само за аварийни ситуации и крайни случаи, това разбира се не се отнася за хора занимаващи се с височинна дейност, те знаят какво правят. Наистина печелим сила в пъти, но се създават големи напрежения и трябва много да се внимава с инвентара. Напрежението на въжето върху халката е свръх, и трябва да се вземат всички предпазни мерки, особено ако става дума за хора наблизо ! Въжето да е статично ,щото може да си стане прашка.  Запазил съм един стар учебник по подемно-транспортни машини, там за ролковия полиспаст дават радиус на ролката поне 6 пъти дебелина на въжето. Оттам нататък в зависимост от режим на работа, въжета, коефициенти и десетки формули, радиусът се увеличава ! Каналът на ролката също е от голямо значение.
Случай при мен, преди 3-4 години. Стара черница, в двора на комшията, наклонена над нашия навес. От три страни стари постройки и в четвъртата пак, по- далечко, ама в обсега на клоните. След известно умуване вързах най-лесния клон (диаметър в основата около 40 см) с въже прекарано през халка (нямах макара), вързана за друг клон, на височина колкото можах да стигна, може би 6-7 метра. Аз режа, двама мъже опъват въжето от земята със задача да дадат посока на падане и по възможност да омекотят удара. Задачата бе изпълнена точно, само дето въжето се скъса при халката и мъжете седнаха на земята, добре че отдолу беше прясно изорано. Другите клони бяха на комшията и той извика професионалист, който ги свали по същия начин. Само че отдолу вече бяхме пет мъже с достатъчно сила и освен че давахме акъл, работехме и сериозно с въжетата, така че всичко мина както си трябва.