Полиспаст с карабини или халки според мен е само за аварийни ситуации и крайни случаи, това разбира се не се отнася за хора занимаващи се с височинна дейност, те знаят какво правят. Наистина печелим сила в пъти, но се създават големи напрежения и трябва много да се внимава с инвентара. Напрежението на въжето върху халката е свръх, и трябва да се вземат всички предпазни мерки, особено ако става дума за хора наблизо ! Въжето да е статично ,щото може да си стане прашка. Запазил съм един стар учебник по подемно-транспортни машини, там за ролковия полиспаст дават радиус на ролката поне 6 пъти дебелина на въжето. Оттам нататък в зависимост от режим на работа, въжета, коефициенти и десетки формули, радиусът се увеличава ! Каналът на ролката също е от голямо значение.
Случай при мен, преди 3-4 години. Стара черница, в двора на комшията, наклонена над нашия навес. От три страни стари постройки и в четвъртата пак, по- далечко, ама в обсега на клоните. След известно умуване вързах най-лесния клон (диаметър в основата около 40 см) с въже прекарано през халка (нямах макара), вързана за друг клон, на височина колкото можах да стигна, може би 6-7 метра. Аз режа, двама мъже опъват въжето от земята със задача да дадат посока на падане и по възможност да омекотят удара. Задачата бе изпълнена точно, само дето въжето се скъса при халката и мъжете седнаха на земята, добре че отдолу беше прясно изорано. Другите клони бяха на комшията и той извика професионалист, който ги свали по същия начин. Само че отдолу вече бяхме пет мъже с достатъчно сила и освен че давахме акъл, работехме и сериозно с въжетата, така че всичко мина както си трябва.