Автор Тема: РУКАН - този полузабравен инструмент - пак дело на същата българо-циганска мисъл  (Прочетена 44180 пъти)

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
И аз имам 6-7 рукана в гаража. С различни големини, дръжки и извивки. Даже единият не е с дървени дръжки, а с 2 чукилека от царевица.  Когато си строихме вилата преди 20 години, с тях махахме кората на дърветата, които се използваха за направата на греди или дъски впоследствие. Беше ми много интересно и не давах на нашите те да го правят, а го правех само аз. Много обичам, дори и сега аромата на обелената кора или срязана дървесина. Явно съм бил шантаво хлапе, не че сега не ми хлопа съчмата и не се кефя на подобни начинания. Имаше един цитат. Бях го гледал май в един филм, но не помня  кой, та той гласеше: "И най големият просяк може да се топли с дървен материял, но самата работа с дърво е само за благородни по душа хора". И наистина е така, всички мои познати - дърводелци, дърворезбари, са някак си по -човечни и по-разбрани, позитивно мислещи и доста спокойни хора. Всеки от тях е отдаден на работата си и дори не мисли да я сменя с друга никога. :)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Още малко и ще си спретнеш една работилница
Ko54, пожелавам ти една такава работилничка да си направиш:

Въпрос: Има ли рукан на снимката? ::)
Не се взимай толкова на сериозно.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 542
Още малко и ще си спретнеш една работилница
Ko54, пожелавам ти една такава работилничка да си направиш:

Въпрос: Има ли рукан на снимката? ::)

Да, на снимката най-в дясно, в долния ъгъл, в дясно от трикракия стол, под рендето. Вижда се само едната дръжка. Дано добре да съм видял.

Mavrud

• Hero Member
meco puh и аз така мисля. Много голям е - руканище направо.  Може да има и други, но аз не забелязах.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 542
meco puh и аз така мисля. Много голям е - руканище направо.  Може да има и други, но аз не забелязах.
Израснах в такава работилница. Не беше заредена като тая, защото баща ми работеше друга работа. Все ми се караше, щото местата на инструментите разбърквах и той трудно ги намираше. За жалост, много малко съм възприел от занаята.

Racho

• Full Member
  • Публикации: 123
В дясно горе на гредата. Под двете О-та на надписа  ;D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Виждам 2 броя - дългият с едната дръжка вертикално вдясно и този на Racho най-отгоре вдясно...  Може да има и други, нещо ми се мержелее долу под тезгяха, зад талаша, ама не съм сигурен...

Mavrud, мерси за пожеланието!!!
Не се знае знае ли се, а ако се знае - не е сигурно! 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

anten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Здарвейте,
Преди дни и аз се сдобих с няколко стари рукана, върху които времето беше оставило своя отпечатък. С доста търкане и шкурене успях да възстановя техния блясък и острота, но за съжаление дръжките бяха тотално изгнили и проядени от дървояд.
Новите дръжки, които са почти готови са от дрян, едно от любимите ми дървета! До тук за мен беше лесната част, предстои ми разпробиването на дръжките и тяхното заклинване в рукана. Преди да сглобя дръжките, се сблъсквам с един проблем за решаването на които, се обръщам за помощ към вас. Никъде не успявам да намеря от онези метални, кръгли "клинове", които се набиват в началото на дръжките и които предпазват тяхното разцепване. Виждал съм да се навиват разни конци, въженца и др, но не ми допада този вариант. Ще съм благодарен за идеи и насоки, както за покупка, така и за изработка на тези клинове или както се наричат. Според мен тяхта употреба е доста широка за дръжки на пили и др. и ще е в полза и на други колеги.
Memento mori

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
На такива дръжки съм набивал втулки, изрязани от подходяща метална тръбичка.
Помня че на последните бяха от помпа за колело.
Но е хубаво да им знаеш диаметъра и да си ги напаснеш докато са още на струга

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Аnten, rossko дава хубав акъл за нещо като втулка(тръбичка) с подходящ диаметър. Не забравяй все пак да прецениш диаметъра и дълбочината на отвора на самата дървена дръжка, щото ако опашката на рукана е доста по-дебела(широка) от отвора - ще се "цепне" дръжката, каквито и читави метални тръбички да слагаш.

Моите дръжки ги купих от Женския пазар евтино, барабар с металните тръбички, обаче моментално цепнах едната дръжка, щото не прецених добре това. После разширих със свердло отвора и нещата станаха. Добре, че бях купил повече дръжки от лакомия, щото бяха по 50 стотинки парчето.

Успехи!

И да сложиш снимки на готовия рукан тук в темата!... 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

anten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Благодаря, за сега се ослушвам и търся още, но май към направи си сам вървят нещата :'(

Memento mori

Mavrud

• Hero Member
Аnten, ако няма да ги ползваш много руканите - пръстени на дръжките не ти трябват.
Дръжките на моето руканче са такива:

Закрепването на дръжките и тяхното заклинване в рукана е това:

Според мен разпробиването се ставало, чрез нагряване на няколко пъти и постепененно прогаряне на дървото.

Ето го и цялото руканче:

Дръжките и заточването са както съм го купил миналия месец май.
Пробвано за сваляне както на кора от сухо дърво, така и от токущо отсечено. Върши ми работа.
Интересно, че когато го купувах нямаше много рукани за продан. Можех да избирам между 2-3 бройки. Исках и по-малък, но нямаше в момента. Рядко се търсели вече.

П.С. Ако не си нарязал вече дряна, хубави длъжки стават и от сап за тесла. Продават свестни сапове по железариите.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
Опитах да преведа spokshave  на български и ми показа крив рукан или кацарско сечиво ;D аз имам един такъв самоче е заоблен.

Mavrud

• Hero Member
Към позабравените инструменти може да добавим и

Ръчен свредел - още един полузабравен инструмент
Ако ровите из инструментите на дядо или на някой пазар минете покрай сергия на ковач, не подминавайте ръчните свредели като тези:

Не се знае кога могат да ви потрябват - в къщи, на вилата или за по-сериозен бивак.
За да работите с тях няма да ви е необходимо захранване - нито от електрическата мрежа, нито от акумулаторни батерии.

Имам спомен, че ритлите за сено на магарешката каруца на дядо бяха направени всяка от по 2 основи - дървета към ф80мм и напречни 8 или 9 пръчки по ф10-12мм. Изработени са били вероятно със следните инструменти:
Основите отсечени с брадва, кората свалена  с рукан, дооформени с тесла или брадва, краищата им обрязани с бичкия, дупки 8-9 разпробити с ръчен свредел. Напречните пръчки по към ф10/12мм - оформени само с брадвата.
Всичко направено без електрически ток или UNPLUGGED по асоциация с някои качествени албуми на уважавани музиканти.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
Имам и такива наличности. И допреди дваесе години съм ги ползвал редовно, но оттогава имам и ел. и механична дрелки и свределите ги хващам по изключение. На големия има маркировка 20, d-то. Дръжката му се измъква, за да може да го увиеш в кърпата и да го мушнеш в торбата 8)

Мавруд, това с ритлите е така, и нашите бяха такива. Обърни внимание обаче на някой стар плетен хамбар, ако все още има останали някъде из вашия район. Само допреди 50-60 години хората са си съхранявали зърното в такива. Значи на земята има камъни, на тях лежат основните греди, дебели по една педя и повече, дъб или нещо друго, ама яко. В тия греди са извъртяни отвори в които се набиват коловете на плета. Е там вече е падало въртене от здрави ръце...