Автор Тема: Земетресение  (Прочетена 14459 пъти)

Hunter

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 108
Земетресение
« -: 22 Май 2012, 08:07:48 am »
Как сте бре хора? Всички наред ли са? Това земетресение доста ни стресна снощи. Отдавна не е съм се стряскал така и не съм се чувствал толкова безпомощен, защото при земетръс само можеш да бягаш. Горе долу, знаех какво да направя, да взема с мен и да изтърча навън от блока, но ако нещата бяха станали по - сериозни сигурно много хора щяха да пострадат. Надявам се да ни се е разминало на всички, да си останем само с уплахата. Разбрах само, че в Перник имало повече щети, стискам палци да се оправят нещата.
Интересно ми е дали някой от вас е по - специално подготвен за такава ситуация. За в Япония съм чел, че хората имат специални медицински раници пълни с лекарства, топли дрехи и суха храна и вода, които държат на определено място в дома си и при такава ситуация само я взимат и се изнасят към определените за евакуация места. Някой от вас има ли подготвен план за подобни ситуации, какво би взел, как би действал, би ми било интересно да чуя мненията ви. Аз съм малко объркан от снощи и от много време насам, за първи път, се почувствах несигурен в себе си. Отново стискам палци всички да са добре и дано хората се оттърсят по - скоро от ужаса от снощи.

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Земетресение
« Отговор #1 -: 22 Май 2012, 09:41:21 am »
Аз имам една раница с манджа, примуса Мимер, войнишкото канче, вилица лъжица, капронов конец и игла, малко люкарства и четери каски в килера. Ако сварим да напуснем де.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Земетресение
« Отговор #2 -: 22 Май 2012, 09:59:35 am »
Живи и здрави сме. Поражения в квартала няма. Друсна здраво и се събудихме. След труса се изнесохме от блока. Паника нямаше, но и малко хора излязаха. Ние действахме както са ни учили. Изчакахме да премине труса и използвахе стълбището. Никой от входа не се качи в асансьора, което говори, че хората имат макар и теоретична подготовка. Паникьосан човек не видях.

Като основна грешка сега отчитам, че никой не звъня на съседите си. Повечето хора може би не разбраха какво е станало и добре, че нямаше втори трус, който да е разрушителен. Отчитам го като голяма грешка да не се обади човек на съседите и със сигурност следващия път ще го правя. Човек се учи в практиката. За мен това е трето силно земетресение през живота ми, но винаги има какво ново да се научи.  Тока и водата не спряха. GSM операторите работиха без срив в системите, което също говори, че малко хора са излязли. Абе жив късмет си е, че земетресението не беше разрушително. Иначе в 3 часа сутринта този пренаселен град може би щеше да заприлича на месомелачка.

Като подготовка какво да кажа. Почти никаква. Взех си туристическата мешка. Тя си стои готова за ползване и обикновено след поход като се върна добавям каквото е използвано по време на похода. Та мешката си е нещо като бойна готовност. В нея има минимум дрехи, лекарства, храна и вода. Също там е брезентовата ми войнишка плащ палатка, която се оказа много полезна, защото вън валеше и няколко човека се укрихме под нея. Имах готовност да я опъна като навес и да приютим повече хора, но за щастие дъжда спря. Успях да взема и едно туристическо шалте, защото беше до мешката. Много добра работа свърши и то. Постлах го и няколко човека комфортно си седяха на него, независимо, че наоколо беше мокро. Шалтето изолира много добре.

Като цяло отчитам като много слаба нашата, а и на хората, които бяха на улицата заедно с нас, подготовка за такива ситуации. Много добро впечатление ми направиха две жени на над средна възраст. Двете бяха с куфарчета. По-всичко си личеше, че не са им дамските чанти, а подготвени куфарчета. За съжаение те бяха единствени. Останалите кой как успял да излезе, само няколко човека бяха грабнали по шише вода.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re:Земетресение
« Отговор #3 -: 22 Май 2012, 10:57:54 am »
При земетресение най-добре се усеща човешката безпомощност, каквато и подготовка да имаш. Преживял съм няколко такива в Свищов, стражишкото го проспах като войник. Не е лошо човек да има някаква нагласа и да се замисля за тия неща от време на време. Тръгваш да бягаш, ако от началото на труса за 30-40 секунди можеш да достигнеш безопасно място. Ако не, стоиш под касата на вратата /предварително набелязана/ и чакаш. Много по-опасно е в кулминацията да си на стълбищата или в непосредствена близост до сграда /падащи отломки/. Щом спре-връхна дреха /на закачалката до вратата винаги имам за мен и семейството/ и навънка, всичко останало са екстри, винаги има някой по-сърцат който да се върне после и да вземе каквото трябва. На 4.03.77 г. бях трети клас и излязох бос и по пижама, както и повечето деца от блока. До сутринта изкарахме в работнически автобус, работещ на място. Без храна и вода може, но страх и студ е ужасна комбинация. В тази връзка колите трябва да са оборудвани за някаква автономия за денонощие-две прим., вода, дрехи, РАДИО, някакво осветление, и всичко останало каквото се сетите. Хубаво е да си имате някакъв предварително обмислен маршрут за изнасяне от гъсто населените квартали към по-безопасни места, това като екстра разбира се. За съжаление повечето от големите ни градове са презастроени и ако има няколко паднали сгради, тогава вече наистина става лошо.

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Земетресение
« Отговор #4 -: 22 Май 2012, 17:21:07 pm »
Ето малко по темата ТУК. Не съм напълно съгласен със всичко описано там, но в общи линии полезно четиво.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Земетресение
« Отговор #5 -: 22 Май 2012, 20:28:16 pm »
Линкове към страницата на Българският Червен кръст

Как да реагираме в случай на бедствие
- Семеен план за реагиране при бедствия
- Семеен комплект за бедствия
- Готовност за бедствия - храна и вода

За англосричащите - страницата www.ready.gov  на FEMA (агенция на САЩ за справяне с извънредни ситуации). Има доста неща дори и за обучение на деца, учители и др. Един пример - потенциални опасности в дома при земетресение и препоръки за обезопасяване

Отдавна мисля за аварийна раница и май ще взема да я приготвя.
Не се взимай толкова на сериозно.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Земетресение
« Отговор #6 -: 22 Май 2012, 21:30:28 pm »
...Отдавна мисля за аварийна раница и май ще взема да я приготвя.
Тя, раницата е най-необходимото нещо, но изглежда, че мислим за нея, когато усетим страшното. Аз я приготвям от 4 Март 1977 година, когато бях в шок. :o За съжаление още не е готова.

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 468
Re:Земетресение
« Отговор #7 -: 22 Май 2012, 22:14:48 pm »
Най необходимото нещо е туба вода друго има няма вода гарантирано няма да има .

Meze

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 40
Re:Земетресение
« Отговор #8 -: 23 Май 2012, 00:17:21 am »
Тъкмо се бях прибрал в къщи като разтресе. Застанах под касата на вратата, котката се шмугна под дивана в хола. Щом труса приключи чух че комшиите вдигат шум, отворих вратата и поздравих комшията, но сметнах за ненужно да излизам и си останах в къщи. Чанта за спешни случаи имам, но не е с всички необходими неща и мога да ви кажа че въобще не ми беше до нея. Сега размишлявам по въпроса да я стегна по-сериозно, още повече че повечето необходими неща ги имам така или иначе, просто трябва да се съберат на едно място.

jordanov

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 298
Re:Земетресение
« Отговор #9 -: 23 Май 2012, 10:39:00 am »
Раниците и чантите са хубаво нещо и трябва да ги има. За съжаление при силен трус и непосредствено след това много малко хора ще се сетят че имат нещо приготвено. В разговори със съграждани доста години след 77 г. някои си казват с половин уста , че докато са тичали навън са забравили че имат родители в съседната стая например, камо ли че трябва да спре тока или да вземе чантата. Паниката е нещо страшно и едва ли някой който не е изпадал в такава ситуация знае какви инстинкти ще го подгонят. При другите бедствия по нашите земи, човек ако е подготвен и хладнокръвен  в много голяма степен може да владее положението /имам скромен опит при пожари и снегове/, при силен  земетръс не е така, там всичките ти усилия са насочени да овладееш себе си, за да си що-годе адекватен в ситуацията.

scrooge

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 176
Re:Земетресение
« Отговор #10 -: 23 Май 2012, 15:23:35 pm »
Еййййй всичките сте за бой  ;D.
Много сървайвъл филми гледате.
Раници,котлони ,води, мешки,манджи и разни други???
Вие май не мислите(сигурно много хора ще ми се обидят от тона с който пиша но...съжелявам)
Единственото нещо което трябва да направите е да застанете настрана от секциите и полюлея.Японцитесе крият под масите от дребни падащи предмети
Той блока (става въпрос за тези които живеят в блокове)ако тръгне да пада ще падне за секунди и къде ще стигнете?Няма бягане от такова нещо.
Дръпнете  се от подвижните предмети и проверете дали няма пострадали.
П.С. Едно време имаше някаква подготовка в училищата по гражданка защита или нещо подобно,и си спомням ,че ни питаха какво ще направим ако има земетресение и всички казаха ,че ще стоят под касите на вратата или до носеща стена далеч от предмети.И тогава зададоха един въпрос :а ако видите ,че блока отсреща пада какво ще правите и кое ще ви попречи да се паникьосате и да тръгнете да бягате?
П.С.2. Това което сега направих,понеже бях буден ,а жената спеше в съседната стая е да се мръдна от полюлея и веднага изтичах да видя да не е паднало нещо върху нея.
don't waist your time for searching all those waisted years

Meze

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 40
Re:Земетресение
« Отговор #11 -: 23 Май 2012, 15:49:22 pm »
Много просто: стоейки под каса на врата близо до земетръсната шайба на блока си далеч от прозорци и просто няма да видиш че отсрещният блок пада  ;D

Аз за чантата не съм се сетил не щото бях паникьосан, а защото не съм мислил да бягам от блока в нито един момент :)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Земетресение
« Отговор #12 -: 23 Май 2012, 16:32:46 pm »
Еййййй всичките сте за бой  ;D.
Много сървайвъл филми гледате.
Раници,котлони ,води, мешки,манджи и разни други???
Вие май не мислите(сигурно много хора ще ми се обидят от тона с който пиша но...съжелявам)
Единственото нещо което трябва да направите е да застанете настрана от секциите и полюлея.Японцитесе крият под масите от дребни падащи предмети
Той блока (става въпрос за тези които живеят в блокове)ако тръгне да пада ще падне за секунди и къде ще стигнете?Няма бягане от такова нещо.
Дръпнете  се от подвижните предмети и проверете дали няма пострадали.

Точно това направихме, scrooge, защото както каза и jordanov, няма смисъл да се бяга ако не сме уверени, че ще успеем да избягаме за секунди. При нас ситуацията беше следната. Много здрав трус, който ни събуди. (на 20км сме от епицентъра). Не се и опитахме да бягаме, защото по време на трус на стълбите на блока е много по-ненадеждно отколкото в самия апартамент.

Обаче няколко минути до няколко часа след първия трус обикновено следва втори. Този втори е толкова вероятно да е по-слаб от първия, колкото и да е по-силен от него. Затова след като спре да друса ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следва евакуация. Другото е хазарт и безотговорност ако не към себе си то пред близките. Затова след първия трус ние се изнесохме, но вече след като спря да тресе. Тогава човек има време да вземе това онова, ако не е психясал от паника рабира се.

В случая след час и нещо имаше друг здрав трус, половин час след него още един. За щастие и двата бяха затихващи, но при нас със сила над 4 по Рихтер. Колко силни щяха да са ако не бяха затихващи, а засилващи? Никой не е в състояние предварително да прогнозира в коя посока ще продължи. Така, че евакуацията никак не е безсмислена.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Phoenix

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 55
Re:Земетресение
« Отговор #13 -: 23 Май 2012, 17:43:13 pm »
След като спре да друса задължително трябва да се напуснат сградите.Причината за това не са само последващите трусове които до предизвикат срутване.Земетресенията са най-смъртоносното природно бедствие и могат да убиват по много начини-пожари, експлозии на газови бутилки и инсталации, изтичане на отровни химични и токсични вещества и много други.Примери колкото искате.Шансовете отвън на открито пространство са по-големи и затова е необходима тази евакуация.

Meze

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 40
Re:Земетресение
« Отговор #14 -: 23 Май 2012, 17:57:32 pm »
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreshock

Foreshock activity has been detected for about 40% of all moderate to large earthquakes, and up to 70% for events of M>7.0.

При слаби трусове обикновено няма предшестващи.

Този беше от средна величина, така че да речем че е имало 40% вероятност следващият да е по-силен.

Защо не напуснах блока? Заради две неща: първо, през няколко години има слаби трусове в Софийска област, което значи че сравнително редовно земята се разтоварва от напрежения, и второ, на Балканския п-в няма земетръсна активност с размери като в Япония да речем. Ето кратка статистика: http://novinite.bg/articles/12163/Naj-golemite-zemetreseniya-v-Balgariya

Разбира се е глупаво да се прави човек на герой и да не излезе от жилището си. Не съветвам никой да го прави.