Бушкрафт България

Други форуми => Миш Маш => Темата е започната от: Hunter в 22 Май 2012, 08:07:48 am

Титла: Земетресение
Публикувано от: Hunter в 22 Май 2012, 08:07:48 am
Как сте бре хора? Всички наред ли са? Това земетресение доста ни стресна снощи. Отдавна не е съм се стряскал така и не съм се чувствал толкова безпомощен, защото при земетръс само можеш да бягаш. Горе долу, знаех какво да направя, да взема с мен и да изтърча навън от блока, но ако нещата бяха станали по - сериозни сигурно много хора щяха да пострадат. Надявам се да ни се е разминало на всички, да си останем само с уплахата. Разбрах само, че в Перник имало повече щети, стискам палци да се оправят нещата.
Интересно ми е дали някой от вас е по - специално подготвен за такава ситуация. За в Япония съм чел, че хората имат специални медицински раници пълни с лекарства, топли дрехи и суха храна и вода, които държат на определено място в дома си и при такава ситуация само я взимат и се изнасят към определените за евакуация места. Някой от вас има ли подготвен план за подобни ситуации, какво би взел, как би действал, би ми било интересно да чуя мненията ви. Аз съм малко объркан от снощи и от много време насам, за първи път, се почувствах несигурен в себе си. Отново стискам палци всички да са добре и дано хората се оттърсят по - скоро от ужаса от снощи.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Kent в 22 Май 2012, 09:41:21 am
Аз имам една раница с манджа, примуса Мимер, войнишкото канче, вилица лъжица, капронов конец и игла, малко люкарства и четери каски в килера. Ако сварим да напуснем де.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Hobo в 22 Май 2012, 09:59:35 am
Живи и здрави сме. Поражения в квартала няма. Друсна здраво и се събудихме. След труса се изнесохме от блока. Паника нямаше, но и малко хора излязаха. Ние действахме както са ни учили. Изчакахме да премине труса и използвахе стълбището. Никой от входа не се качи в асансьора, което говори, че хората имат макар и теоретична подготовка. Паникьосан човек не видях.

Като основна грешка сега отчитам, че никой не звъня на съседите си. Повечето хора може би не разбраха какво е станало и добре, че нямаше втори трус, който да е разрушителен. Отчитам го като голяма грешка да не се обади човек на съседите и със сигурност следващия път ще го правя. Човек се учи в практиката. За мен това е трето силно земетресение през живота ми, но винаги има какво ново да се научи.  Тока и водата не спряха. GSM операторите работиха без срив в системите, което също говори, че малко хора са излязли. Абе жив късмет си е, че земетресението не беше разрушително. Иначе в 3 часа сутринта този пренаселен град може би щеше да заприлича на месомелачка.

Като подготовка какво да кажа. Почти никаква. Взех си туристическата мешка. Тя си стои готова за ползване и обикновено след поход като се върна добавям каквото е използвано по време на похода. Та мешката си е нещо като бойна готовност. В нея има минимум дрехи, лекарства, храна и вода. Също там е брезентовата ми войнишка плащ палатка, която се оказа много полезна, защото вън валеше и няколко човека се укрихме под нея. Имах готовност да я опъна като навес и да приютим повече хора, но за щастие дъжда спря. Успях да взема и едно туристическо шалте, защото беше до мешката. Много добра работа свърши и то. Постлах го и няколко човека комфортно си седяха на него, независимо, че наоколо беше мокро. Шалтето изолира много добре.

Като цяло отчитам като много слаба нашата, а и на хората, които бяха на улицата заедно с нас, подготовка за такива ситуации. Много добро впечатление ми направиха две жени на над средна възраст. Двете бяха с куфарчета. По-всичко си личеше, че не са им дамските чанти, а подготвени куфарчета. За съжаение те бяха единствени. Останалите кой как успял да излезе, само няколко човека бяха грабнали по шише вода.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: jordanov в 22 Май 2012, 10:57:54 am
При земетресение най-добре се усеща човешката безпомощност, каквато и подготовка да имаш. Преживял съм няколко такива в Свищов, стражишкото го проспах като войник. Не е лошо човек да има някаква нагласа и да се замисля за тия неща от време на време. Тръгваш да бягаш, ако от началото на труса за 30-40 секунди можеш да достигнеш безопасно място. Ако не, стоиш под касата на вратата /предварително набелязана/ и чакаш. Много по-опасно е в кулминацията да си на стълбищата или в непосредствена близост до сграда /падащи отломки/. Щом спре-връхна дреха /на закачалката до вратата винаги имам за мен и семейството/ и навънка, всичко останало са екстри, винаги има някой по-сърцат който да се върне после и да вземе каквото трябва. На 4.03.77 г. бях трети клас и излязох бос и по пижама, както и повечето деца от блока. До сутринта изкарахме в работнически автобус, работещ на място. Без храна и вода може, но страх и студ е ужасна комбинация. В тази връзка колите трябва да са оборудвани за някаква автономия за денонощие-две прим., вода, дрехи, РАДИО, някакво осветление, и всичко останало каквото се сетите. Хубаво е да си имате някакъв предварително обмислен маршрут за изнасяне от гъсто населените квартали към по-безопасни места, това като екстра разбира се. За съжаление повечето от големите ни градове са презастроени и ако има няколко паднали сгради, тогава вече наистина става лошо.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: vanjo в 22 Май 2012, 17:21:07 pm
Ето малко по темата ТУК (http://www.aircrashconsult.info/Earthquake_What-to-do.html). Не съм напълно съгласен със всичко описано там, но в общи линии полезно четиво.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Mavrud в 22 Май 2012, 20:28:16 pm
Линкове към страницата на  Българският Червен кръст (http://www.redcross.bg)

 Как да реагираме в случай на бедствие (http://www.redcross.bg/disaster/disaster_advice.html)
 - Семеен план за реагиране при бедствия (http://www.redcross.bg/uploads/9993.file/SemeenPlan.pdf)
 - Семеен комплект за бедствия (http://www.redcross.bg/uploads/9994.file/SemeenKomplekt.pdf)
 - Готовност за бедствия - храна и вода (http://www.redcross.bg/uploads/9995.file/Food%26Water.pdf)

За англосричащите - страницата www.ready.gov (http://www.ready.gov)  на FEMA (агенция на САЩ за справяне с извънредни ситуации). Има доста неща дори и за обучение на деца, учители и др. Един пример  - потенциални опасности в дома при земетресение и препоръки за обезопасяване (http://www.fema.gov/library/file;jsessionid=5BCB25517127B4AEB9D5CDF78F62129E.Worker2Library?type=publishedFile&file=fema-528.pdf&fileid=e57783b0-1e55-11db-b486-000bdba87d5b)

Отдавна мисля за аварийна раница и май ще взема да я приготвя.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: meco puh в 22 Май 2012, 21:30:28 pm
...Отдавна мисля за аварийна раница и май ще взема да я приготвя.
Тя, раницата е най-необходимото нещо, но изглежда, че мислим за нея, когато усетим страшното. Аз я приготвям от 4 Март 1977 година, когато бях в шок. :o За съжаление още не е готова.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: cat в 22 Май 2012, 22:14:48 pm
Най необходимото нещо е туба вода друго има няма вода гарантирано няма да има .
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Meze в 23 Май 2012, 00:17:21 am
Тъкмо се бях прибрал в къщи като разтресе. Застанах под касата на вратата, котката се шмугна под дивана в хола. Щом труса приключи чух че комшиите вдигат шум, отворих вратата и поздравих комшията, но сметнах за ненужно да излизам и си останах в къщи. Чанта за спешни случаи имам, но не е с всички необходими неща и мога да ви кажа че въобще не ми беше до нея. Сега размишлявам по въпроса да я стегна по-сериозно, още повече че повечето необходими неща ги имам така или иначе, просто трябва да се съберат на едно място.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: jordanov в 23 Май 2012, 10:39:00 am
Раниците и чантите са хубаво нещо и трябва да ги има. За съжаление при силен трус и непосредствено след това много малко хора ще се сетят че имат нещо приготвено. В разговори със съграждани доста години след 77 г. някои си казват с половин уста , че докато са тичали навън са забравили че имат родители в съседната стая например, камо ли че трябва да спре тока или да вземе чантата. Паниката е нещо страшно и едва ли някой който не е изпадал в такава ситуация знае какви инстинкти ще го подгонят. При другите бедствия по нашите земи, човек ако е подготвен и хладнокръвен  в много голяма степен може да владее положението /имам скромен опит при пожари и снегове/, при силен  земетръс не е така, там всичките ти усилия са насочени да овладееш себе си, за да си що-годе адекватен в ситуацията.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: scrooge в 23 Май 2012, 15:23:35 pm
Еййййй всичките сте за бой  ;D.
Много сървайвъл филми гледате.
Раници,котлони ,води, мешки,манджи и разни други???
Вие май не мислите(сигурно много хора ще ми се обидят от тона с който пиша но...съжелявам)
Единственото нещо което трябва да направите е да застанете настрана от секциите и полюлея.Японцитесе крият под масите от дребни падащи предмети
Той блока (става въпрос за тези които живеят в блокове)ако тръгне да пада ще падне за секунди и къде ще стигнете?Няма бягане от такова нещо.
Дръпнете  се от подвижните предмети и проверете дали няма пострадали.
П.С. Едно време имаше някаква подготовка в училищата по гражданка защита или нещо подобно,и си спомням ,че ни питаха какво ще направим ако има земетресение и всички казаха ,че ще стоят под касите на вратата или до носеща стена далеч от предмети.И тогава зададоха един въпрос :а ако видите ,че блока отсреща пада какво ще правите и кое ще ви попречи да се паникьосате и да тръгнете да бягате?
П.С.2. Това което сега направих,понеже бях буден ,а жената спеше в съседната стая е да се мръдна от полюлея и веднага изтичах да видя да не е паднало нещо върху нея.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Meze в 23 Май 2012, 15:49:22 pm
Много просто: стоейки под каса на врата близо до земетръсната шайба на блока си далеч от прозорци и просто няма да видиш че отсрещният блок пада  ;D

Аз за чантата не съм се сетил не щото бях паникьосан, а защото не съм мислил да бягам от блока в нито един момент :)
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Hobo в 23 Май 2012, 16:32:46 pm
Еййййй всичките сте за бой  ;D.
Много сървайвъл филми гледате.
Раници,котлони ,води, мешки,манджи и разни други???
Вие май не мислите(сигурно много хора ще ми се обидят от тона с който пиша но...съжелявам)
Единственото нещо което трябва да направите е да застанете настрана от секциите и полюлея.Японцитесе крият под масите от дребни падащи предмети
Той блока (става въпрос за тези които живеят в блокове)ако тръгне да пада ще падне за секунди и къде ще стигнете?Няма бягане от такова нещо.
Дръпнете  се от подвижните предмети и проверете дали няма пострадали.

Точно това направихме, scrooge, защото както каза и jordanov, няма смисъл да се бяга ако не сме уверени, че ще успеем да избягаме за секунди. При нас ситуацията беше следната. Много здрав трус, който ни събуди. (на 20км сме от епицентъра). Не се и опитахме да бягаме, защото по време на трус на стълбите на блока е много по-ненадеждно отколкото в самия апартамент.

Обаче няколко минути до няколко часа след първия трус обикновено следва втори. Този втори е толкова вероятно да е по-слаб от първия, колкото и да е по-силен от него. Затова след като спре да друса ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следва евакуация. Другото е хазарт и безотговорност ако не към себе си то пред близките. Затова след първия трус ние се изнесохме, но вече след като спря да тресе. Тогава човек има време да вземе това онова, ако не е психясал от паника рабира се.

В случая след час и нещо имаше друг здрав трус, половин час след него още един. За щастие и двата бяха затихващи, но при нас със сила над 4 по Рихтер. Колко силни щяха да са ако не бяха затихващи, а засилващи? Никой не е в състояние предварително да прогнозира в коя посока ще продължи. Така, че евакуацията никак не е безсмислена.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Phoenix в 23 Май 2012, 17:43:13 pm
След като спре да друса задължително трябва да се напуснат сградите.Причината за това не са само последващите трусове които до предизвикат срутване.Земетресенията са най-смъртоносното природно бедствие и могат да убиват по много начини-пожари, експлозии на газови бутилки и инсталации, изтичане на отровни химични и токсични вещества и много други.Примери колкото искате.Шансовете отвън на открито пространство са по-големи и затова е необходима тази евакуация.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Meze в 23 Май 2012, 17:57:32 pm
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreshock

Foreshock activity has been detected for about 40% of all moderate to large earthquakes, and up to 70% for events of M>7.0.

При слаби трусове обикновено няма предшестващи.

Този беше от средна величина, така че да речем че е имало 40% вероятност следващият да е по-силен.

Защо не напуснах блока? Заради две неща: първо, през няколко години има слаби трусове в Софийска област, което значи че сравнително редовно земята се разтоварва от напрежения, и второ, на Балканския п-в няма земетръсна активност с размери като в Япония да речем. Ето кратка статистика: http://novinite.bg/articles/12163/Naj-golemite-zemetreseniya-v-Balgariya

Разбира се е глупаво да се прави човек на герой и да не излезе от жилището си. Не съветвам никой да го прави.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: Hobo в 27 Май 2012, 20:33:56 pm
ПРАВИЛА ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

съвети на ОУ "ПБЗН" - Монтана


При сеизмично спокоен период:
• В къщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, транзистор, чантичка за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода.
• Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
• Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
• Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
• Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
• Подгответе план за поведението на всеки член от вашето семейство.
• Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

При усещане на първия трус:
• Не трябва да напускате жилището, училището и изобщо сградата, в която се намирате, освен ако бихте могли да излезете на открито за около 10 секунди.
• Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.
• След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите.
• Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи.
• Ако труса Ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.
• В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

След преминаването на първия трус:
• Изключете електричеството, газта и водата.
• Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
• Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
• Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора.
• След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
• Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
• Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
• Следете информациите, които ще се излъчват по Българското национално радио и по местните радиостанции.

След земетресението:
• Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и за отминалата опасност.
• Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка..
• Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави е достатъчно.
• Спазвайте лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.
• По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

Източник: Областна дирекция на МВР - Монтана (http://www.montana.mvr.bg/PressOffice/News/news_20120522.htm)

Земетресението не може да бъде прогнозирано. Затова предварителните мерки - при строителството на сградите, обучаването на хората, носенето на комплекти за оцеляване и т.н. - са особено важни!
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: ko54 в 27 Май 2012, 23:18:57 pm
Практична систематизирана информация!

Тенкс, Hobo!

Тия от Монтана малко ги друса, ама явно мислят повече от тези, които ги друса повече, пък даже и редовно.

(http://s17.rimg.info/e1961d4690379c2391b6f70e063215ad.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1062915015.html)
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: scrooge в 28 Май 2012, 15:39:55 pm
Хобо много добре си го обобщил,но има едно друго нещо което трябва да направиш след преминаването на първия трус,а то е да се увериш ,че всички са добре и да им кажеш да изчезват и след това тоците и водите........
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: jordanov в 30 Май 2012, 11:13:37 am
Още малко по темата от мен. На закачалката за дрехите при вратата винаги си виси един китайски челник. На мен лично не ми трябва, но както знаем тъмнината обикновено си е стрес фактор, а пък светлинката действа положително на психиката. Вероятно ще монтирам и аварийно осветление във входа. В Свищов през 77 г. по време на труса спря и тока. Отдавна се каня, но сега сложих на удобно място и един малък железен лост. На първи етаж съм и трябва да осигуря проходимост през дървена и две метални, остъклени врати. За съжаление на много места наблюдавам решетки на неподходящи места, какво ще се случи при деформации или улягане на такива сгради ? Пожарогасителят седеше в килера, вече е монтиран на по-достъпно място. Остава да проведа и една тренировка с фамилията за ползване на противогази и пожарогасител /досега беше само с жената/ и да ме пратят да си живея в гаража 8). Това е по домашния кризисен план. Ако не друго, тия неща водят до натрупване на морално-волева устойчивост, което не е малко все пак.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: jordanov в 15 Август 2012, 10:56:07 am
Не ми се създава нова тема, затова го пускам тук :
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1503902 (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1503902)
Само за размисъл, щото все пак може да се случи и през нашия живот.
Титла: Re:Земетресение
Публикувано от: BazilVenceslas в 15 Август 2012, 11:27:51 am
В това няма нищо чудно, в северните територии на САЩ и на Канада, мисля че 90 и някоя година беше, една слънчева бюря толкова мощна, че даже први тях е било нощ, когато всичко, което е било под напрежение е изгоряло, а и подстанциите са засветели....
Титла: Re: Земетресение
Публикувано от: jordanov в 21 Април 2015, 15:24:40 pm
Преди 3-4 седмици изкарах едно обучение в Монтана - учебния център към ГД"ПБЗН". Беше ми интересно и полезно.
Някои неща за земетресенията. Общо взето тука в темата сме написали верните неща, но все пак... Напускане на сградата при трус - само ако до 10тата секунда сме на безопасно място. Вътре опитваме да заемем подходящо място - далече от прозорци и падащи предмети и близо до здрави части на конструкцията или оборудването.  При преминаване на труса - незабавно напускане. Възможно е повторка с по-голяма сила. Най-силното в България, в Кресненското дефиле през 1904г., първо е ударило с магнитуд 7.1, след 24 минути - 7.8. Дори и да не е особено силно, възможни са всякакви поражения по инсталации, комини, конструкции и т.н., така че задължително се извършва оглед, ако трябва от специалисти преди да се използва сградата отново по предназначение. Докато сме вътре, това, че падат мазилки, предмети, стъкла и т.н. още не означава че сградата няма да издържи! В последните години много е популярен "Триъгълникът на живота" - теория на един американец, дето е обикалял по света и е анализирал последствията. Та по нея ако сте в ембрионална поза до здрава колона, метален шкаф или каса, машина, здрав хладилник, масивно бюро и т.н. имате много голям шанс при разрушаване да попаднете в кухина подобна на колибка. Ако сме вече в такава ситуация - на първо място предпазване от вдишване на прах. Ако нищо не може да се направи, остава ни да си пазим силите. Първите часове няма да има помощ, след това започваме да подаваме сигнали с почукване по стени и тръби. Спасителите работят със звукови сензори и за тях е много важно да има постоянен ритмичен сигнал, викането не върши работа. Между другото нашите са общо взето добре оборудвани, имат понатрупан опит от турските земетресения, а и полигона в Монтана където тренират е много добре направен, според наши и чужди спецове. Има много и всякакви правила, писани и неписани, но като граждани е хубаво да знаем, че мнозинството е с предимство, т.е. при равни условия ако има две групи пострадали, усилията се насочват там където са повечето хора. Също, тия които могат да бъдат спасени по-лесно, те са с предимство. Човешкият живот е на първо място и ръководителят на операцията на място - той взема решенията и той решава къде и колко може да се рискува.
Още някои съображения. Имаме Закон за защита при бедствия, има областни и общински планове за защита, юридическите лица ползватели на сгради, училища и т.н. също имат такива планове, които се актуализират своевременно. Преди зимата се правят и оперативни планове за сезона. Задължително в тия планове са предвидени действията при земетресения, наводнения и ядрена авария. Допълнително се включват и другите неща в зависимост от местните особености - производствени аварии, свлачища, тероризъм... Като сериозни хора е редно да сме запознати с областния и общинския план /много са подробни/ и с ведомствените- където работят, учат членовете на семейството и да си имаме разработен някакъв семеен план за действие. Комплекта от първа необходимост за три дена - също задължителен. Това е някакъв световен общоприет стандарт-счита се че това е времето  необходимо на обществените системи, разбира се ако не е някакъв катаклизъм от наднационален мащаб. Цитат на Кристалина Георгиева - 1 евро за превенция спестява 8 евро за ликвидиране на последствия.
Накрая, понеже имахме лекция и от шефката на регионалния център на тел. 112 и по нейна молба:
 При обаждане на телефона казваме име, телефон, място или точен адрес и обясняваме за какво става въпрос. Даваме всякаква информация която ни поиска оператора отсреща. Това е много важно защото той решава към коя служба да прати сигнала, а има възможност едновременно да задейства и трите служби. Освен тях също и ПСС и "Морска администрация". Всичко се записва и  контролира. За съжаление повечето от половината сигнали са фалшиви или нерегламентирани. 
Титла: Re: Земетресение
Публикувано от: Mavrud в 22 Април 2015, 09:17:17 am
Благодаря за споделената ценна информация. Дано не ни се налага да се сещаме за нея в реални условия. Лично аз не бях се замислял, че при срутвания прахът може да се окаже много голям проблем, подобно на димът при пожар. А хладилникът определено би дал повече шанс за оцеляване. Ако не е зареден, поне малко вода може да осигури от леда.

П.С. Струва ми се, че старите съветски хладилници ЗИЛ могат да издържат дори и ядрен взрив. ;)
Титла: Re: Земетресение
Публикувано от: jordanov в 26 Април 2015, 19:38:05 pm
Хм, за хладилника почти по същия начин се изказа и инструктора дето ни води упражненията за земетресенията. Прахът при събаряне на сграда сигурно е нещо подобно като снега в лавината. На някои от кадрите за кулите-близнаци се вижда за какво иде реч. А ето тук и нещо съвсем схематично и примерно към превенцията:

(http://media.snimka.bg/s1/4517/035277484.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/4517/035277483.jpg?r=0)