Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 89033 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #90 -: 08 Януари 2013, 18:25:14 pm »
:) Да, наистина е от големите. Събира вода точно две големи чаши( всяка по 200мл.) Не знам дали е китайче, отдолу пише made in Italy . :)
Напълно възможно е да е италианка. Предположих, че е китайче, щото са масови и са евтини. Аз имам и трите размера. Най-малко ползувам най-мъничката: тя е като за детски сервиз. Но пък е най-сладка и е страшно удобна, ако обикаляш по разни хижи и станции, дето кафето е по лев и кусур. Миниатюрния спиртник, малко спирт и кафе: животът става роман.
Страхотно се възхищавам на спиртниците, които правиш. Аз също правя няколко модела. Стремежът ми обаче е спиртникът да е само кенчето и нищо друго, т.е. максимално просто. Просто поставям съда върху спиртника. Недостатъкът на тази употреба е, че не улавям максималната ефективност на пламъка. Предпочитам обаче така, отколкото да нося допълнителни аксесоари. Играя си с броя и диаметъра на отворите за да снижа пламъчетата така, че връхчетата им да "ближат" дъното на съда.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #91 -: 12 Януари 2013, 20:53:42 pm »
Здравейте приятели, преди малко се реших да направя едно бързо примусче. От снимките по долу се вижда,че изработката е много примитивна. ;D За самият примус използвах кутийка от проектили за ВО.   Няма как да не работи този модел, направен от хора, които имат само ,,леви" или ,,десни" кунки!   ;D ;D ;D
Новото във този модел е:

1.Използването на карбонова вата
2.предпазна решетка т.е. естетическа решетка   ,за да има по добър ,,търговски вид"   :P

то и как се прави:

за поставка на примуса е ей тая ,,чудесия" изработена от консерва преди известно време

..даже примуса влиза в поставката чудесно   ;)

И видео с първи тест за ,,надежност"     Пак използвах 500мл. водица  и гориво около40мл(на око)
време за пълно завиране на водата, около 12 мин.  Общо горене(работа) на примуса около 20 тина мин.!  

http://www.youtube.com/watch?v=BJWvCMyxZqw

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #92 -: 13 Януари 2013, 14:20:26 pm »
Валенти както винаги , чудесно изпълнение и описание. Въпреки всичко от клипчето се вижда и един недостатък, който е отстраним. модела на стойката е интересен и компактен, но нестабилен и от там рисков. Сигурен съм , че ще отстраниш този дребен проблем с още по-интересна, стилна и компактна стойка, но най-вече безопасна. :)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
Re: Самоделен спиртник
« Отговор #93 -: 02 Януари 2014, 19:14:03 pm »
Здравейте! Не съм открил топлата вода в сферата на бирените примуси, но имам реализирани няколко идеи относно джаджи за тях. Това е линк за целия албум https://imageshack.com/a/m3VQ/1
1. На тая снимка спиртника е залепен за консервена кутия с цел повишаване на устойчивостта му, ако готвим в големи съдове. Показани са и приспособленията играещи роля на стойка - направени са от електрод, но става и от по-корава тел.
2. На тая снимка спиртника не е залепен. Стабилността се постига чрез зелената ламарина, захваната с болтове за дъното на кутията. Спиртника не е залепен умишлено, за да може въпросната кутия да се ползва и като печка с друго горива - сух спирт, чаени свещи, па ако ли щете и със съчки. Като се развият болтовете капака се затваря и кутията я използвам за съхранение на шишенце със спирт, кибрит, пакетчета кафе, чай, захар. Умишлено съм използвал тия "дълги гайки" както ги наричам - ако първо се развият и после се завият болтовете стойката става по-висока за да се добавят съчките по-свободно. Няма да разеснявам процеса за изработка и кое какво е - смятам, че от снимките се вижда. Но все пак ако някой не разбере от раз - да пита.
3. На тая снимка  от дъно на кутийка съм изрязал капаче, което се слага за да гори по-бавно (да къкри), например да не ми загаря манджата, която претоплям или за да става кафето на бавен огън (може да си въобразявам, ама като че ли е по-вкусно).
Ами засега е това от мен!
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #94 -: 30 Януари 2014, 22:20:11 pm »
                                                                                       НОВ МОДЕЛ ЗА 2014г.
                                                                                      ( произведен от Valenti 681 )

Вижте новия ми прототип, за сега е в момент на сериозни изпитания! Мога само да кажа: Доста е ,,шумен"!  ;)   Така че,ако искате инфо и ,,детайли" по конструкцията, вероятно няма да получите!   8)      Ето за какво иде реч:    http://www.youtube.com/watch?v=kXizFp-hYgc&feature=c4-overview&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #95 -: 31 Януари 2014, 08:14:44 am »
Браво, а патент регистрирал ли си?  :D

Май липсва някаква опора за канчето. Боб да се вари ще е уморителна работа.  

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #96 -: 27 Февруари 2014, 22:05:26 pm »
Здравейте! Не съм открил топлата вода в сферата на бирените примуси, но имам реализирани няколко идеи относно джаджи за тях. Това е линк за целия албум https://imageshack.com/a/m3VQ/1
1. На тая снимка спиртника е залепен за консервена кутия с цел повишаване на устойчивостта му, ако готвим в големи съдове. Показани са и приспособленията играещи роля на стойка - направени са от електрод, но става и от по-корава тел.
2. На тая снимка спиртника не е залепен. Стабилността се постига чрез зелената ламарина, захваната с болтове за дъното на кутията. Спиртника не е залепен умишлено, за да може въпросната кутия да се ползва и като печка с друго горива - сух спирт, чаени свещи, па ако ли щете и със съчки. Като се развият болтовете капака се затваря и кутията я използвам за съхранение на шишенце със спирт, кибрит, пакетчета кафе, чай, захар. Умишлено съм използвал тия "дълги гайки" както ги наричам - ако първо се развият и после се завият болтовете стойката става по-висока за да се добавят съчките по-свободно. Няма да разеснявам процеса за изработка и кое какво е - смятам, че от снимките се вижда. Но все пак ако някой не разбере от раз - да пита.
3. На тая снимка  от дъно на кутийка съм изрязал капаче, което се слага за да гори по-бавно (да къкри), например да не ми загаря манджата, която претоплям или за да става кафето на бавен огън (може да си въобразявам, ама като че ли е по-вкусно).
Ами засега е това от мен!

Разочарован съм от "imageshack" и затова се прехвърлих на друг сайт. въпросните джаджи могат да се видят тук http://gavra74.snimka.bg/hobby/stoyiki-za-biren-primus.713404.all
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Bore zlatoto

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
« Отговор #97 -: 10 Март 2014, 08:56:54 am »
Здравейте използвам обикновен спиртник от консервена кутия вече 5 месеца. За да удалja горенето на спирта слагам в нея пясък и заливам със спирт докато се покрие пясъка. Това е най - ефтиният и прост начин. Когато пламака намалее разклащам кутията и останалото гориво се доизгария спокойно!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #98 -: 08 Април 2014, 12:00:37 pm »
Най- новата ми разработка:

.... и видео, от първият тест на ,,открито" :

https://www.youtube.com/watch?v=0rQc-1C3ke8&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

Резултат: Супер мощен, много ,,шумен" и времето за приготвяне на кафе (от видеото) е реално!!!   :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #99 -: 08 Април 2014, 12:42:34 pm »
Молодец!

1,5 минути - направо си за Гинес.  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #100 -: 08 Април 2014, 18:56:47 pm »
На 1.50 мин. започна пълненето на кафето! На 1.59 - завърши!  ;D Т.е. под 2мин.,което пак си е за Гинес де!
Пробвайте с газов котлон на max., и вижте за какво иде реч!  :P

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #101 -: 02 Май 2014, 21:10:56 pm »
За всекидневна употреба.... пеш с колело, просто незаменима вещ(поне за мен)  :D
...уж за самостоятелна употреба, а правя по две,три кафеварки за приятелите..... ;D

https://www.youtube.com/watch?v=FJTrDFnzF4c&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

....с допълнително ,,гориво", за фенове!  :P

https://www.youtube.com/watch?v=4ZmJJfRHjaE&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
« Отговор #102 -: 03 Май 2014, 00:21:06 am »
Имам малко технически въпросчета, ако не са тайна: От какъв материал са тръбичките и откуде се снабдяваш с тях? И как запояваш алуминия? Ако и един кантар им удариш на спиртниците, ще е супер!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #103 -: 16 Май 2014, 10:38:00 am »
Още нещо от Valenti's stove:

Само да споделя,че този последният модел ,,Fire Dragon", ми коства една седмица работа по няколко часа на ден.  :)
и дежурното видео-тест за надежност и работа:

https://www.youtube.com/watch?v=T6M7j9zXOBw&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ

Малка част от колекцията ми, правена с много любов и труд през годините...
От предпоследният модел съм правил няколко примуса по поръчка. Всеки от тях е уникален по дизайн и няма да бъде копиран!  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ygZD17Rs1qE&list=UUQVzj8gIZSaVL_K1_mnw8pQ&index=2

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #104 -: 16 Май 2014, 10:51:30 am »
Виртуоз както винаги !