Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 89085 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #75 -: 11 Ноември 2012, 21:46:16 pm »

Неизтощима е човешката фантазия и изобретателност!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #76 -: 27 Декември 2012, 21:09:23 pm »
Здравейте приятели , реших да направя сравнителен тест м/у един от моите спиртни примуси и готварският комплект Australia cooking set. Пускам видеото необработено в реално време .

http://www.youtube.com/watch?v=QQ04Q499gtQ

http://www.youtube.com/watch?v=ICPz3oIYbCs

Извод : При еднакво количество вода 500мл. и с различни съдове /за самоделният примус използувах метално дебелостенно канче а за оригиналният комплект алуминиево такова/ моето мнение е че: моят се представи с една идея по-добре от оригиналният си събрат!  ;D   И двата комплекта работиха по-вече от 25 мин. с едно зареждане,около 35мл.
спирт 70'

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #77 -: 27 Декември 2012, 21:52:00 pm »
Много добре се държи самоделката. Поздравления за майсторлъка!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #78 -: 28 Декември 2012, 07:54:25 am »
Патент си требе! 

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
« Отговор #79 -: 30 Декември 2012, 21:39:12 pm »
А пробвал ли си да готвиш със самоделката? Защото фабричните май умишлено ги правят да са по-маломощни и да е по-слаб пламъка. Аз си варя кафе и яйца със самоделни спиртници, друго не умея. Кафето става вълшебно и бързо, но яйцата ми се пукат. Пак си ги хапвам, де. Отдавам го на факта, че не мога да регулирам примуса. Веднъж даже пробвах да изпукам пуканки във войнишко котле по рецептата на Хобо. Пуканките станаха фантастични, но котлето ми загоря. Трябваше по-рано да отнема пламъка. А австралийският комплект е невероятен.
BTW ми свърши спирта и утре ще пробвам с течност за чистачки-концентрат -60 гр. C и ще споделя опит. Отделно течността е на цена 2.3 лв./л. Спирта е 2.95 лв/л. та може да сме на далавера. :)
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #80 -: 31 Декември 2012, 19:17:39 pm »
Всичко това съм приготвял само със примуси моя изработка!  ;)

Пица:

яйца на очички:

гъбки

варени яйчица:

кебап:

сочни пържолки  ;D

...и още много други рецепти, ама нямам време щото вече съм на Новогодишната трапеза!  ;)

emil

• Sr. Member
« Отговор #81 -: 01 Януари 2013, 23:29:19 pm »
Явно готвенето ти се отдава! Впечатлен съм.
А с течността за чистачки ударих греда. Пише, че съдържа изопропилов алкохол, но не гори, както старите разтвори горяха. За нашите цели не става. :'(

voyslavov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 21
« Отговор #82 -: 02 Януари 2013, 10:51:56 am »
Явно готвенето ти се отдава! Впечатлен съм.
А с течността за чистачки ударих греда. Пише, че съдържа изопропилов алкохол, но не гори, както старите разтвори горяха. За нашите цели не става. :'(

Абе тази ти идея за течността беше другата причина да се регистрирам :), за да ти кажа да не пробваш ама по-добре е станало, че сам си се обедил ;)

emil

• Sr. Member
« Отговор #83 -: 02 Януари 2013, 11:22:37 am »
Чудя се дали да не пробвам с една друга, която забелязах на пазара? Ако не стане, ще я ползувам по предназначение, пак няма да е зян. Все ще улуча някоя от метилов алкохол. Тази, с която пробвах, се оказа доста "маркова".

voyslavov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 21
« Отговор #84 -: 02 Януари 2013, 17:58:31 pm »
Според мен не само вида на алкохола е проблем. В тези течности има и доста детрагенти (демек сапуни и разни други пенящи се неща), които най-вероятно ще правят много сажди, а и не съм много сигурен с каква концентрация е алкохола, ако е с много ниска пак няма да се запали, все пак това е воден разтвор.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #85 -: 02 Януари 2013, 20:33:59 pm »
тези дни си прегледах обстойно снимките от албума със моите примуси. Оказа се че,няколко от моделите, не съм публикувал изобщо! Може би,защото снимките са с отвратително качество, или поради други причини. Ето един от моделите:

Бушкрафт система за готвене  ;)  :

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #86 -: 06 Януари 2013, 18:51:17 pm »
Днес, докато бяхме на ,,село" при родителите, точно когато ми се допи кафе...тока спря!
Добре че в колата си нося един от моите примуси с кафеварка! :D
Даже и клип успях да спретна :

монтирах и музика,да не е много ,,постно" клипчето.  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=uCVzQsSeNTg

Харесва ли Ви?   ;)

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #87 -: 06 Януари 2013, 19:34:21 pm »
Буш-спиртник с много буш-дръжка. И е свършил добра работа!

emil

• Sr. Member
« Отговор #88 -: 07 Януари 2013, 22:23:05 pm »
........ в колата си нося един от моите примуси с кафеварка! :D
Даже и клип успях да спретна :

монтирах и музика,да не е много ,,постно" клипчето.  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=uCVzQsSeNTg

Харесва ли Ви?   ;)
Може би си въобразявам, но смятам, че тези кафеварки правят най-доброто кафе, хеле на спиртник. Всеки почивен ден си правя кафе на спиртника. Имитират прочутите кубински кафеварки. Тези са китайски, корпусите са от цам, само затварящите цедки са от алуминий, но кафето става божествено! По преценка на око, твоята май е от най-големият модел, за 9 кафета. Сравнявам качеството на напитката с три служебни кафе автомата, две електрически: за еспресо и шварц кафе, и турско на  джезве. Обожавам го!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #89 -: 08 Януари 2013, 10:43:34 am »
 :) Да, наистина е от големите. Събира вода точно две големи чаши( всяка по 200мл.) Не знам дали е китайче, отдолу пише made in Italy . :)