Автор Тема: Martinez Albainox 19161 vs. Opinel No9 Carbone  (Прочетена 13533 пъти)

nicko

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Martinez Albainox 19161 vs. Opinel No9 Carbone
« -: 21 Март 2015, 14:35:52 pm »
Martinez Albainox 19161 vs. Opinel No9 Carbone

Opinel No9 & Martinez 19161 by nickodim, on Flickr

Да започнем с малко ТТ данни

Мартинез:

Martinez Albainox 19161 by nickodim, on Flickr

Martinez Albainox 19161 by nickodim, on Flickr

Martinez Albainox 19161 by nickodim, on Flickr

Дължина на острието – 7.7 см
Дължина на дръжката - 10 см
Обща дължина – 18.2 см
Дебелина на острието – 2 мм
Стомана – 440/коя от всичките вариации не се споменава от производителя/
Чирените – дърво, неизвестно
Цена – 19.00 лв
Закупено от - http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_5_119&products_id=1976

Опинел:

Opinel No9 by nickodim, on Flickr

Opinel No9 by nickodim, on Flickr

Opinel No9 by nickodim, on Flickr

Дължина на острието - 9.0 см
Дължина на дръжката - 11.7 см
Обща дължина - 20.7 см
Дебелина на острието – 2 мм
Стонама – Х90
Дръжка – Бук
Цена – 28.50 лв
Тук е мястото да отбележа, че цената на еквивалентния размер Опинел Но8 всъшност е 22.50лв. За съжаление нямаха наличен от този размер в момента и си взех Но9.

Закупено от - http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_5_48&products_id=294

Опинела идва във вакумно формована опаковка като за ножици. Нищо особено, макар и неприятна за отваряне без друг режещ предмет. Самото ножче дойде не добре изсъхнало. Както много от вас сигурно знаят, понеже дръжката е изцяло дървена, острието има навика да заклинва, когато дървото е влажно. След около 24 часа прекарани на радиатора Опинела започна да се отваря и затваря като по учебник. Наложи се също така да капна малко фино машинно масло на заключващия пръстен, понеже се въртеше изключително трудно. Обработвам всичките си ножчета с дървени дръжки или чирени със зехтин, причината е лесната му достъпност и леко по-тъмния цвят, който придава на дървото. Правя същото периодично и с Опинела и не съм имал сериозни проблеми с раздуването на дръжката и заклинване на острието.

Opinel No9 by nickodim, on Flickr

Мартинеза е в малко по-луксозно изглеждаща картонена кутийка. Доста по-приятно изглеждаща по моя вкус.
Сглобката на ножчето е доста по-добра от това, което очаквах. Механизма е достатъчно стегнат за да дава сигурност и не толкова, че да е трудно отварянето на ножчето. Единия чирен е леко по-дебел от другия, не знам дали това е умишлено, но придава удобство за употреба с дясна ръка. Нитовете са истински, добре загладени към чирените и не се усещат при употреба. Обработих ги още след пристигането с тампонче със зехти и придобиха много красив тъмен червено-кафяв отенък.

Martinez Albainox 19161 by nickodim, on Flickr

И двете ножчета са с V обрзен вторичен скос около 20 градуса, който не е по-вкуса ми. Предпочитам конвексен скос и още след първото заточване и двете придобиха такъв. Опинела се заточва една идея по-лесно и по-бързо от мартинеза, но реално и двете придобиват много бързо бръснеща острота. Тук трябва да отбележа, че Мартинеза дойде значително по-остър от производителя, за разлика от Опинела, който искаше известно количество работа.
Да обърнем и малко внимание на усещането и лекотата на работа с двете сгъвайки. Остриетата са доста различни като форма, Мартинеза е силно изразен „дроп пойнт”, а Опинела – „клип пойнт”. Въпрос на вкус и предпочитания на използващия, за мен лично „дроп пойнт”-а е по-удобното решение. Трябва да отбележа обаче, че докато Опинел предлагат единствено и само тази опция за формата на острието си, Мартинез имат още два варианта от същата серия, които са с остриета пригодени за ашладисване. За съжаление обаче, испанците предлагат само един размер на тази серия, докато тук при Опинел има доста голям избор.


Opinel No9 & Martinez 19161 by nickodim, on Flickr

Дръжките са еднакво удобни, въпреки различната форма и размер. Ръцете ми не са малки(нося ръкавици L) и двете дръжки са достатъчно дебели. Опинела има може би лек превес, когато дръжките са мокри. Може би малко по-нататък ще изшлайфам леко дръжката на опинела в задния противоположен на острието край, където също има лека извивка назад, която понякога леко се забива в ръката ми. Не го отчитам като минус, понеже френското ножче е изключително лесно за модифициране и до някъде това е основната му идея.

Martinez Albainox 19161 by nickodim, on Flickr

Opinel No9 by nickodim, on Flickr

И двете мъничета  могат да се ползват с феро запалка, дори и в сгънат вариант, което прави процеса доста по-безопасен. Дори се хващам на няколко пъти, че прибягвам до тях за целта, макар да имам подходящ нож с фиксирано острие в ръка.

Opinel No9 & Martinez 19161 by nickodim, on Flickr

За ежедневни нужди, като отваряне на пакети, рязане и белене на ябълки, периодично „изработване” на шишчета и други подобни леки задачи и двете всъшност са еднакво удобни.

Испанчето предлага малко по-бързо отваряне, но е по-тежко и по-сложно изработено от френския му събрат.
И двата изискват еднакви грижи. Стоманата на Мартинез, макар описана като неръждаема 440 си ръждяса доста прилично на петънца след прекарани 2 месеца в жабката на колата. От тогава мажа и него периодично със зехтинче и го почиствам добре. Чирените на Мартинеза са може би една идея по-издръжливи на атмосферните влияния, но също изискват периодична обработка с предпочитания вид мазнина.

Сериозни минуси мога да отбележа и на двете ножчета. При испанския, това е халката в задния край на ножчето. Изработена е от много стабилна стомана и за хора, които слагат връзки на ножовете или искат да го закачат на ключовете може да бъде удобна, но може да нарани острието при невнимание, когато го затваряме.

Martinez Albainox 19161 by nickodim, on Flickr

При Опинел сериозен проблем срещнах при попадането на боклучета под заключващия пръстен, което силно затруднява движението му. Все още не се е налагало да го свалям за да го чистя, нещата се оправят с малко повече усилие и раздвижване, но определено не е приятно. Също забелязвам и леко подбиване на вътрешната гривна, от гърба на острието, която се появи доста бързо, но си стои все същата.

Opinel No9 by nickodim, on Flickr

В заключение мога да кажа, че и двете ножчета са изключително удобни за ежедневно носене, качествата им са съпоставими и минусите и плюсовете на едното спрямо другото са доста балансирани. Цените им са доста близки, като разликата на еквивалентните размери е около 2-3 лв. Изработката и на двете е добра, особено погледната спрямо цената. Въпрос на вкус и предпочитания на ползващия е всичко останало. Ако човек иска ежедневно ножче, което иска една идея по-малко грижи, идва с добра острота от кутията и няма против малко по-голямата тежест в джоба/чантата бих препоръчал Мартинез. За индивидуалистите обаче, за които притежанието на нож не спира само с употребата му и обичат да персонализират нещата, които притежават и да се грижат за тях, то определено Опинел е правилният избор.

universum

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
Re: Martinez Albainox 19161 vs. Opinel No9 Carbone
« Отговор #1 -: 08 Април 2015, 20:03:41 pm »
За колегите, които има интерес към ножовете Опинел - според мен от вносителя по-долу е най-изгодно да се купуват. Особено ако не сте от столицата.

Опинел 9 карбон е 17 лв. С доставката около 22-23 лв.

http://gunshop.vertex-bg.net/product-1194.html

Моите Опинели ги купих оттам. Когато не са опаковани в блистер, цената е по-ниска.

И още нещо. Ако се притеснявате от ръжда, не е проблем да си вземете неръждаем Опинел. При тази геометрия и използваните стомани няма особена разлика в ряза и заточването.

Така ще ви остане само да се занимаете с импрегнацията на дръжката в случай, че ножът е с букова дръжка.
Опинелът с дръжка от маслина не съм го импрегнирал, но не е заклинвал при мокрене. Букът се раздува и е необходимо варене в масло и/или восък на водна баня. Който има датско масло може и с него.