Здравейте

! Преди време в интернет гледах клип за една туристическа печка "Дымок" (няма да казвам къде, за да не правя реклама на YouTube) и от тогава не ми излиза от главата. Става както за готварска, така и за барбекю, а също и за отопление на палатка. Бях луднал по едно време да си я купувам, ама 6000 рубли… Малко е прекалено

!!! За щастие това си беше чиста проба моментно умопомрачение и си казах „Имам дрелка и ъглошлайф – какво повече ми трябва?!” А откакто имам тия двете неща, жената се грижи в къщи постоянно да има

Речено – сторено! Снабдих се две кутии от патрони за АК, алуминиева форма за кекс (когато я купувах жената май остана с впечатление, че е за нея

),

две закопчалки за сандъци, панти, болтчета с гайки и неограничено количество ентусиазъм.
Най-лесната част беше изрязване на отвора за формата за кекс

Монтажа на пантата

и на закопчалките

ми отне повечко време тъй като беше необходима напасване.
Изрязването на отвора за зареждане с гориво (основно дърва, съчки, шишарки)

стана сравнително бързо. Достатъчно е само да си повтаряш „Дрелката няма да изгори… Бургията няма да се счупи…. А и да се счупи магазина е на долния етаж…” и работата върви!
Въпроса с начина на затварянето му ми струваше малко повечко мисловна дейност

- вратичката да се плъзга ли в два улея, да е с панти и закопчалка или да е само с едно болтче. Тъй като не знаех дали като цяло печката ще работи добре се спрях на най-лесния за изпълнение вариант – с болtчето!

Самата вратичка е дъното на кутия от нескафе, а болтчето е отгоре за да се затваря от само себе си под силата на тежестта.
Въпроса с комина ме затрудни повечко

и наложи се да се допитвам до съфорумците и сега е момента да изкажа благодарността си на Samotniq Valk, Hobo и Mavrud

, които отделиха от времето си за да ми помогнат при решаването на проблема. В крайна сметка комина го направих според първоначалния си замисъл – открих магазин за улуци и принадлежности на 15-16км от Шабла. И ето грубата каруцарска работа е приключена

В крайна равносметка проекта излезе приблизително на стойност 12-15лв, два дни работа, тегло точно 2 кг

и нервна криза на жената

поради лошото време всички дейности (включително и обгарянето на бронза) се извършваха в кухнята, на масата. Е, обгарянето не стана баш както си пише по дебелите книги, а само запалих спиртника вътре в печката. Но и това беше достатъчно да се размирише из целия апартамент. Жената се опита да ме вкара в релси

с аргумента, че ще ми стане лошо, но аз с научен тон и напомних, че съм родом от Русе, а русенлии, както е всеизвестно, сме закърмени с хлорни обгазявания от съседния братски румънски народ. В крайна сметка, след продължителен съжалително-недоумяващ поглед от сорта „Ах, защо ли те взех”

ме остави да правя каквото си знам.
И ето го моето творение
В тавичката (вместимост 1 л) готвим – варим, пържим и т.н.


Двете парчета от водосточна тръба се събират пиииирфекто във вътрешността на печката
и остава достатъчно място и за други неща – чинии, шише с ракия, прибори, продукти, шише с ракия, чаши, шише с ракия и всичко друго за квот се сетите… А, и да не забравим - шише ракия също!
Печката е направена от две кутии с определена цел – долната кутия да се ползва за барбекю

с цел максимално оползотворяване на горивото – нали след готвенето остава и жар?! Докато гори огъня

на горната част пържим картофки, правим си греяна рак…ъъъъ….варим кафе, а след това отваряме печката и на долната част печем холестеролки (свински вратни пържоли, шишчета, кифтета)

Ето я и в работно положение

Надявам се, че няма да се налага, но за всеки случай съм предвидил две парчета от водосточна тръба за по-висок комин

При наличие на благоприятни условия (да се чете „Утре жената само да иде на работа!!!

) смятам да издялам ламарина за дъно на горивната камера, за да може въздуха да навлиза спокойно, решетка за барбекюто и някакви крачета.
Благодаря

за вниманието.