Автор Тема: Относно лова с капани и примки  (Прочетена 32063 пъти)

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Re:Относно лова с капани и примки
« Отговор #15 -: 13 Януари 2012, 10:01:00 am »
Поводът да публикувам тази тема е предизвикан от компетентните мнения на колеги, бушкрафтъри от един друг форум.
Съгласен съм, че във всяко ръководство за оцеляване се отделя специален раздел на уменията за набавяне на храна с помощта на примки и капани, но много моля имайте предвид, че това е строго забранено на територията на Европейският съюз и по-конкретно в България
...........................................................
Няма да се впускам в подробности, но ще повторя и тук, както и в другия форум:
Тежко му и горко, ако хвана някой да поставя или да проверява капаните си! Дупе да ви е яко!

Ако на мен  ми се наложи да ползвам примки и капани за да  ОЦЕЛЕЯ ще бъда много щастлив когато някой ме намери за да ме глоби !

Много точно! Само че вероятността в България на някой да му се наложи да залага примки и капани, за да оцелее клони към нулата. Не говоря за бегълци от закона или отшелници, които по своя воля са се забили в гори и планини, а за изпаднали в беда хора, на които им се налага да оцелеят. Със залагане на капани оцеляват само виртуалните оцеляващи. Самата идея за нещо такова е леко абсурдна. Енергията, която човек ще изразходи да обикаля гората и да залага капани, които после трябва и да нагледа, може да се използва, за да стигне до най-близкото село или хижа.

usera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #16 -: 20 Януари 2012, 11:04:52 am »
Капани се залагат с най-голям успех зимата когато има сняг. Проследяват се лесно пътеките където има движение на дивеч и се поставят примките. Зная го от опит ;) Ама в такова време най-малкия проблем ще бъде храната струва ми се :)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #17 -: 16 Февруари 2012, 19:32:57 pm »
Интересно ми е какъв е реда за залагане на капани и примки по дворовете с цел улавяне на порове, невестулки, лисици , чакали и друга вредна гад дето  яде домашни животни . Понеже закона казва че е забранено ама животните никой не ги плаща .

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #18 -: 19 Февруари 2012, 11:47:23 am »
bobber не си ме обидил, не се притеснявай.  :)
С бракониерите имаме друг подход.
 Един овчар ги е видял, обади се на председателя на дружинката - той вдигна цялата дружинка, извикахме горския надзирател (от село)
zoso, предложи ми на кого да се обадя. Обикалям през деня и виждам, че предната вечер е имало хайка с джипове(не с примки и капани) за лов на сърни и елени. Обикаляли са по ниви засети с пшеница с джипове. Не вярвам, да са гонили полски мишки. Дали няма да се оплача на тоя, който е правил хайката снощи и утре по погрешка да ме гръмне, вместо сърна. Нивите са между две големи гори. 
Тези които гърмят, са същите които бранят.
Ей тоя въпрос ехти като свеж шамар в лицето на всеки властимащ из БГ . Идеш да се оплачиш от некви набези ,а ти се оплакваш от извършителя на извършителя! Ебаси системата... :-[

scarecrow

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #19 -: 13 Юли 2012, 14:36:46 pm »
Здравейте
Извинявам се за офтопика, по-горе прочетох, негативни мнения за иманярството...
Иманярството (металдетектинга), е престъпление, също толкова колкото е престъпление лова и риболова. Това си е напълно нормално хоби, практикувано в цял свят. Както има некоректни ловци и риболовци, които не спазват правилата, така има и некоректни ловци на съкровища и е грешка да се приравняват всички под един знаменател.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #20 -: 13 Юли 2012, 17:41:55 pm »
Добре дошъл във форума, scarecrow. Не съм наясно и ще ми е интересно да науча за коректните ловци на съкровища. За рибарите и ловците е ясно. Изисква се лиценз за професионалистите или ако са любители риболовен, ловен билет. Освен това има определени правила, които трябва да се спазват. Всяко неспазване ги превръща в бракониери дори и да имат билет.

Има ли лицензирани иманяри? Ако да как може да се познаят кои са коректни и кои не са? Ако има легални иманяри и ти се разказва за тях може да отвориш отделна тема и подробно да ни разкажеш. Предполагам ще е интересно не само за мен. Иначе от гледна точка на бушкрафта легални или не, иманярите са близо до нашето хоби, даже на моменти се припокриваме що се отнася до Природата и живота в нея.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scarecrow

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3

mi6emorkov

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Re: Относно лова с капани и примки
« Отговор #22 -: 25 Февруари 2014, 12:57:14 pm »
 Съгласен съм , че най-големите бракониери са активните ловци . Имам къща в Стара планина и ме е страх да влезна в гората от тях !!!

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #23 -: 09 Март 2014, 10:32:44 am »
А ето и самата забрана:
Цитат
Чл. 65. При ловуване се забранява използването на следните средства и методи:
1. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) огнестрелни оръжия, неотговарящи на изискванията на чл. 56, ал. 1 и 2 и арбалети;
2. капани, примки и мрежи, лепила и ями (трапове), ако се прилагат за неизбирателен лов или за убиване;
Няма да се впускам в подробности, но ще повторя и тук, както и в другия форум:
Тежко му и горко, ако хвана някой да поставя или да проверява капаните си! Дупе да ви е яко!
Tова означава ли че може да се ловува с прашки и лъкове? Не питам за арбалети, т.к. за тях съм чувал че са забранени.
И се доуточни за "дупе да ви яко", че току виж утре-вдруги ден една група с меки китки те посети у вас с по един заек, твърдейки че са го хванали с примка и да те гледат с надежда  ;D
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #24 -: 09 Март 2014, 12:54:27 pm »
Колега в правото има един принцип "Всичко което не е забранено от закона е позволено" :)
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"