Автор Тема: Мини барбекю  (Прочетена 13706 пъти)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
Мини барбекю
« -: 08 Април 2014, 18:08:33 pm »
Незнам дали темата не е за "От нищо-нещо" тъй като за направата на "нещото" са използвани различни отпадъци. Казвам нещото, т.к. беше започнато като кутийка/стойка за спиртник и завърши като печка на твърдо гориво/барбекю... За кратко нататък ще го наричам "барбекю".
От някъде ми попадна нещо като кутийка с капак, ама без дъно. На тази снимка

си личи кое е фабрично, кое е домашно производство. Страничните капаци са на панти с пружини и като се отвори капака те се разтварят автоматично. За дооборудване на барбекюто използвах „шпилки” ф=5мм и решетка от стара ел.печка с 2 реотана – май „ЕЛВА” беще… Гайките се завиват и развиват на ръка, не се стягат особенно. Няма да се спускам в подробности за производствения процес – снимките говорят сами по себе си 

На тая снимка

е показано гвоздейче, с което придържам капаците затворени при затворен капак – ако са отворени отварянето на капака е невъзможно.

Тук е показано барбекюто в походно положение – ключовете са за онагледяване на мащаба.

Използвах такава кутия заради страничните капаци на капака (голям лаф) които играят ролята хем на стойки за скарата хем за защита от вятъра.
Първоначалната идея беше за стойка на спиртника, която да играе ролята на защитен екран, като се използват само напречните шпилки за стойка и да държат капаците фиксирани – да не се разтварят/затварят когато им скимне. Като вариант за гориво – дърва. Но си викам, като изгорят дървата жарта остава зян… и ми хрумна идеята за барбекю. Демек излизам на поход, спирам за обяд, правя си кафе и докато си пия кафето ми се пече мръвката. Незнам до колко ще е практично – поживьом – увидим, както казват братушките.
Следва обгаряне, боядисване и тестване...
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re: мини барбекю
« Отговор #1 -: 08 Април 2014, 18:50:26 pm »
Браво! Супер си се справил, бе направо се ,,размазвам" от кеф, когато видя подобни постове! Креативното мислене, сътвореното от собствените ръце, ето това най- много уважавам в хората! Благодаря ти, gavra74!

gavra74

• Full Member
« Отговор #2 -: 08 Април 2014, 19:39:06 pm »
мерси ;)
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 09 Април 2014, 08:20:55 am »
Поздравления, изглежда много добре. С нетърпение очаквам снимки от тестовете.

gavra74

• Full Member
« Отговор #4 -: 16 Май 2014, 07:15:14 am »
Поздравления, изглежда много добре. С нетърпение очаквам снимки от тестовете.

Здравейте! Най-накрая се наканих да публикувам резултатите от обгарянето и тестването. След боядисването с бронз за печки последва обгаряне

Докато го правех се чудех дали да пробивам дупки за въздуха на дъното, но накрая реших, че барбекюто е плитко и ще си има достатъчно въздух за горенето. В последствие се оказа, че съм грешал. Зор палене, скъсах се да духам докато се разгори и пламъка беше един постен-постен… Ама пък поне беше достатъчен за кафето

Незнам защо си бях въобразил, че ще се събират двете канчета едновременно, но останах разочарован. Но пък мястото е достатъчно за „месни полуфабрикати”

И естествено няма само на мръвки да я караме я

Незнам дали не изчаках достатъчно дълго да обгори бронза или беше някакво моментно състояние, но след като хапнах получих лек световъртеж, гадене и ме заболя главата. Бая ми се дръпна ф…ята, Викам си
„Е сега я фтасахме”. Пътя за вкъщи (15-20 мин) минава покрай „Спешна помощ” и реших докато стигна до там, ако не се оправя да потърся лекарска помощ, ама като повървях малко ми мина. Така че и това излизане завърши благополучно.
Като изводи си направих следните:
1.   Хващам дрелката и дупча дупки за въздух. Много духане беее… Не че имам нещо против духовния живат, ама айде чак толкоз нема нужда…
2.   Разпалването ще го правя със сух спирт. Слагам го, нареждам отгоре дръвцата и паля спирта през една от дупките. Тоя път изхабих 2 страници вестник и половин кибрит при положение че съчките и дървата бяха повече от дехидратирани

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
Re: Мини барбекю
« Отговор #5 -: 27 Юни 2014, 19:37:27 pm »
Колега ето ти проект за следващо барбекю. Аз от това по-мини барбекютрудно бих си преставил
http://youtu.be/Oyyltmw9xUU

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #6 -: 28 Юни 2014, 14:24:31 pm »
А ето и линк към клип в който показват как става въпросното мини барбекю от кенче  :D
http://youtu.be/R66umlzucUQ
Аз го подкарвам днес, а дано утре да е готово и да покажа снимки  ;D

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 104
« Отговор #7 -: 28 Юни 2014, 20:42:45 pm »
Успех! Чакаме да се похвалиш.
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

gavra74

• Full Member
« Отговор #8 -: 04 Декември 2017, 21:07:55 pm »
Да съживим малко темата със снимков материал
На това май му правих представяне и затова само две снимки е различно гориво.
 Въглища

Спирт

А това е предпоследното ми творение. Предвидено е за 4 пържоли, като за сам човек.

Направено е от метална кутия МНО, като затварянето на капака допринася за по-богатия вкус на опушено. Комина е от водосточна тръба - за да си представите по-добре размерите.

Само луд човек като мен ще помъкне това нящо из горите... в момента правя аналогично, само че за 12 пържоли - семейни пикници.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #9 -: 05 Декември 2017, 14:02:12 pm »
gavra74, изглежда примамливо!
Тази кутия ще стане и за опушване на месо и риба по руски тертип. Никога не съм го правил. Знам само че се използват стърготини от плодни дръвчета.
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
« Отговор #10 -: 06 Декември 2017, 17:07:24 pm »
Не се сетих за това приложение. Ако се бях сетил дупките за въздух щяха да са отстрани, а не отдолу. По магазините има уреди за опушване, ама 90лв за два спиртника и две тави... Шъ ма извиняват!!! За опушване съм си приготвил една тенекия от мед, но кога ли ще стигна до нея?!?!... Уж няма кой знае какво - 6 кукички отвътре на капака, стойка и айдеее...

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #11 -: 06 Декември 2017, 19:02:22 pm »
gavra74, бих бил особено щастлив да присъствам някой ден на първите тестове на опушването на телешко филе..... ;)

П.С. Честит имен ден! Да си живи здрав!
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
« Отговор #12 -: 07 Декември 2017, 05:47:22 am »
Мерси. Много щастие и късмет.