Автор Тема: Походен комплект за готвене  (Прочетена 13516 пъти)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
Походен комплект за готвене
« -: 28 Февруари 2014, 17:20:46 pm »
От сума време (близо две години) се каня да си направя нещо подобно и след толкова продължителен старт вече е факт. Направих я в метална, дълбока и голяма кутия от бисквити – в случай на нужда да се ползва вместо тенджера.  Останаха някой неща за доизкусуряване, които  скоро (сигурно след още две години) ще ги довърша.
Като начало си намерих подходяща кутия

Под кутията се вижда дъска за стойка за спиртниците. С лист хартия направих шаблон на дъното и отбелязах местата за спиртниците – да са симетрично разположени посредата и т.н.

и с помощта на полезна джаджа със странно наименование, което така и не запомних изрязах гнездата, а с прободен трион приравних размерите на дъската към размерите на дъното

От 4 електрода направих поставките за посудата. Може да се използва и по-корава тел.

Ето ги и спиртниците

От горната част на кенчетата направих подложки за спиртниците, т.к. последните влизат много надолу и дъската идва на нивото на пламъците. Дъската умишлено е с такава дебелина, т.к. в нея влизат стойките за посудата и самата тя без кутия да се ползва като стойка за спиртниците. Тук комплекта е в работно положение (не се сетих да го снимам извън кутията),

тук работи с пълна пара,

а тук е в походно положение.

Тъй като тая седмица съм детегледачка тестването се състоеше в направата на кафе. Беше ми зор най-вече да проверя как ще се понасят спиртника, пламъка и дъската – останах доволен. Забелязах и един кусур – стойките от електроди дойдоха малко височки и канчето беше на 1-1.5 пръста над пламъка и май ще се наложи да ги скъсявам. Другия проблем който забелязах твърде късно е че количеството течност което може да се сипва в кутията е ПРОМЕНЛИВО - първоначално количеството течност вътре е 1.5л, но в последствие посредством църцорене от снадката на стената на кутията количеството намалява. Варианта кутията да се ползва вместо тенджера отпада до отстраняване на нередностите.

Проекта ще има развитие – смятам капака на кутията да се ползва за стойка за подправки – посредством широк ластик под формата на патрондаш да се закрепят кутийки с подправки (сол, чер пипер, чубрица, джоджен, ....), кутийки с бульончета, чай, кафе. В кварталния магазин забелязах клечки за зъби в интересни кутийки

Другата екстра няма да стане без ваша помощ – издирвам грил плоча за сандвич-тостер. Някой да има излишна?  Ей тъй на преди време да им е падал тостера от високо и сега се търкаля неупотребяван?

Имам и някои питанки.
1. Как да спра теча от снадките? Вече е късно да търся друга нетечаща кутия – не ми се чакат още две години. Сещам се за запояване или замазване с термоустойчив силикон (течен метал, течно стъкло, поксипол), но после да не стане отровна манджата пък?! 

2. Термоустойчивата боя способна ли е да защити дървената поставка от пламъка или тя е термоустойчива колкото да не се лющи, а не е термоизолираща?

Аз да се хващам да си почистя кочинката – нямам работилница и всичко се прави във всекидневната. Жената скоро се прибира и да няма

П.П. Ето и линк към албума с всички снимки където могат да се видят и с по-голяма резолюция:
http://gavra74.snimka.bg/hobby/turisticheski-komplekt-za-gotvene.806376
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Re: Походен комплект за готвене
« Отговор #1 -: 28 Февруари 2014, 20:17:14 pm »
gavra74, поздравления!
Постарал си се и изглежда добре.
За теча ти предлагам смяна на кутията. Замени я с "Тавичка голяма с капак 212х250х55" на Хром, Силистра.
Материал: благородна неръждаема стомана  X5CrNi 18 10,  Дебелина на стоманата: 0,8 мм.
По размери обема и догоре излиза 2.915 литра или полезно може да е 2.5 л. Ако не ти свърши работа
за комплекта, ще ти остане да слагаш кебапчета в нея.
За плочата от тостер като тази  - ако намеря втората очаквай съобщение на лични.
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
« Отговор #2 -: 28 Февруари 2014, 21:01:45 pm »
Благодаря, Mavrud, ама ми е големичка. А и се стремя да е поооочти без пари - до тук съм дал само 0,64лв за електродите.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
« Отговор #3 -: 02 Март 2014, 14:08:33 pm »
В магазините за левче се продават алуминиеви правоъгълни тавички или поне преди години си купих комплект от три броя. Влизат като матрьошки една в друга. Отвън са червени отвътре са с незалепващо покритие - дано се сетиш какво имам предвид. Предимства: евтини и леки, не ръждясват, незалепващото покритие функционира идеално. Недостатъци: страшно меки и се кривят и деформират много лесно, нямат капак. Твоят обаче би могъл да пасне с леко преправяне.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gavra74

• Full Member
« Отговор #4 -: 06 Юли 2014, 14:36:11 pm »
Здравейте отново! Най-после се наканих да довърша дооборудването на комплекта и бързам да кача снимки. Специални благодарности на MAVRUD който ме оборудва с грил-тиганче, което пасва идеално на стойките и на кутията.
Ето го и него

А ето и капака на комплекта

В кутийките от ляво на дясно има: клечки за зъби, кибрит с драскало, червен пипер, черен пипер, сол, чубрица. Сега докато пиша се замислям на мястото на шишчетата дали да не сложа някоя шпатолка и лъжичка - от ония, дървените?!?!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #5 -: 10 Юли 2014, 11:28:40 am »
Добре изглежда.
Хубаво е да се види и как ще работи в реални условия при стандартни тестове: свинска варена, кебапче, скумрия, пържола.
После изпит пред патентната комисия... ;)

П.С. Кога да ти доставя следващите 1500бр. грил-тиганчета?

gavra74

• Full Member
« Отговор #6 -: 10 Юли 2014, 21:32:15 pm »
1500  :o Вий във вас да не си организирате олимпиади по хвърляне на тостери?!

gavra74

• Full Member
« Отговор #7 -: 07 Септември 2016, 13:36:26 pm »
И най-после след двугодишно канене - тестовете

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #8 -: 07 Септември 2016, 18:18:59 pm »
Gavra74, тестовете не се прзнават!!! Направени са в домашни (демек лабораторни)  условия. Така и баба може. Освен това тестото ти е от магазина. Познава се по извивката на мекицата.
Очакваме истински полеви тестови в условия близки до бойните... ;) А и изпитна комисия трябва...

gavra74

• Full Member
« Отговор #9 -: 08 Септември 2016, 14:10:34 pm »
Абе то и каймата от магазина... То ако река да правя всичко на място трябва да изляза 2 години преди тестовете - да отгледам прасенце за каймата, жито за брашното, кокошка за яйцата... Вместо да се заяждаш за дреболии  :P кажи кога ще ми подариш шведското канче. Аз не забравяяяям!!!!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #10 -: 17 Септември 2016, 17:43:30 pm »
... Вместо да се заяждаш за дреболии  :P кажи кога ще ми подариш шведското канче. Аз не забравяяяям!!!!
Gavra74, вече кандисах! Ще ти го подарявам. Прати една сума над 200евра за опаковка и изпращам подаръка. Може и лично да го донеса.... ;)

gavra74

• Full Member
« Отговор #11 -: 20 Септември 2016, 10:03:35 am »
Eeeee.... Нямам късмет... 500 на цяло имам   ;D