Автор Тема: Относно лова с капани и примки  (Прочетена 29165 пъти)

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Относно лова с капани и примки
« -: 08 Декември 2010, 10:41:10 am »
Поводът да публикувам тази тема е предизвикан от компетентните мнения на колеги, бушкрафтъри от един друг форум.
Съгласен съм, че във всяко ръководство за оцеляване се отделя специален раздел на уменията за набавяне на храна с помощта на примки и капани, но много моля имайте предвид, че това е строго забранено на територията на Европейският съюз и по-конкретно в България!

Ето и съответните извадки от закона:

Цитат
Раздел II Ползване на дивеча.
Чл.43. (1) Ползването на дивеча се осъществява чрез ловуване.
...
(3) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2008 г.) Ловуване е и престой или движение на лица извън населените места със:
...
2. стъпни капани, примки с метално въже и електрически звуковъзпроизвеждащи прибори за привличане на дивеча.

Всяка дейност свързана с преследване и умъртвяване на диви животни се нарича ЛОВ. За да ловувате, трябва да имате законовото право за това. Ако не сте законни ловци и нямате съответните документи разрешаващи ви извършване на ловна дейност за деня и района - вие сте бракониери!

Цитат
Чл. 56....
(6) Регулирането на някои видове дивеч, както и улавянето на жив дивеч, може да се извършва и с други подходящи средства при условия и по ред, определени в правилника за прилагането на закона.
(7) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) За улавяне на жив дивеч с цел разселване, опресняване на кръвта и за осъществяване на ветеринарномедицински контрол могат да се използват само стационарни капани за избирателен лов и мрежести уреди, които се поставят на не по-малко от 1000 м от границата на съседния ловностопански район.
(8 ) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Министърът на земеделието и храните съгласувано с министъра на околната среда и водите със заповед определя вида на селективните касетъчни капани за лов на хищници.

Обърнете внимание, че става въпрос за поставяне на технически устройства за улов на жив дивеч, без да му се причиняват никакви физически щети.

А ето и самата забрана:
Цитат
Чл. 65. При ловуване се забранява използването на следните средства и методи:
1. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) огнестрелни оръжия, неотговарящи на изискванията на чл. 56, ал. 1 и 2 и арбалети;
2. капани, примки и мрежи, лепила и ями (трапове), ако се прилагат за неизбирателен лов или за убиване;

Няма да се впускам в подробности, но ще повторя и тук, както и в другия форум:
Тежко му и горко, ако хвана някой да поставя или да проверява капаните си! Дупе да ви е яко!

bobber

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 48
Re:Относно лова с капани и примки
« Отговор #1 -: 22 Януари 2011, 15:43:27 pm »
а бе юнак ти май верно не познаваш бакониери и иманяри
и се моли на бог да не срещаш че ваще ще погребват празен ковчег
не съм такъв ама знам какво е мисленето на човек който вече си е сложил главата в торбата  ;)

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #2 -: 24 Януари 2011, 10:10:36 am »
А бре Юнак а добре дошъл първо, Ама и ти верно не ПОзнаваш Zoso  :) :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

zoso

• Full Member
« Отговор #3 -: 24 Януари 2011, 10:32:16 am »
bobber, така като ме гледаш колко юридическа материя съм цитирал, дали си мислиш, че ще тръгна да се саморазправям в гората? ;).

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #4 -: 24 Януари 2011, 18:07:27 pm »
здрасти unior. zoso извинявай ако съм те обидил ама точно за това си помислих, щото за да ги хванеш да си проверяват капаните трябва да си в гората нали  :)
а пък друг е въпроса че на системата грам не вярвам щот на един приател му отнеха предимството с мотора и после му лепиха топките(наистина) и накрая нямаше виновен даже той си пое разходите за ремонта  :)
но лично мнение не искам да натрапвам

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #5 -: 24 Януари 2011, 18:13:44 pm »
Честно казано, досега повечето бракониери които съм срещал из горите си "пуцат" на воля. Капан съм виждал за последно преди 7 години в района на Гинци. Виж иманярите, те са друга бира и техният брой сякаш се увеличава в последно време.   

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #6 -: 24 Януари 2011, 18:41:54 pm »
ми криза брат ми тея каде не могат да правят пари копат тея каде други са ги вадили   ;D
но съгласи се че последиците ако те видят ще са сходни с тея каде аз съм описал

значи става въпрос за тва....
един приятел се разхожда с жена си и едно приятелско семейство из една планина наша и изведнъж два джипа и един бус...
слизат нарушителите от джиповете и застават на пост а от буса слиза бобкатче  ;D и почва оран
и не са с тояги в ръцете та е било бая криене из храстите да не ги намерат
аз ако съм последно за съд ще се сетя  ;D
пак казвам zoso не искам да те обидя ама........

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #7 -: 24 Януари 2011, 18:48:32 pm »
Верно криза е и съм съгласен, че с иманярите работата е сериозна. И за първи път съм доволен от факта, че моето практикуване на "храстинг и трънинг" е все по места дето в повечето случай джипове и бусове няма как да стигнат  :D

ПП все пак да не разводнява ме темата "Относно лова с капани и примки"

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #8 -: 24 Януари 2011, 19:05:47 pm »
 е ми лично аз съм много против капаните и примките ама то аз съм и против лова с пушки и арбалети
като цяло лова в момента е за кеф а аз съм на мнение че трябва да се ловува за храна
както каза black wolf има огромна разлика м/у ловец и ловджия аз съм за ловеца  :)

zoso

• Full Member
« Отговор #9 -: 24 Януари 2011, 19:11:05 pm »
bobber не си ме обидил, не се притеснявай.  :)
С бракониерите имаме друг подход.
То сега има бракониери и бракониери. Ако хваня някой от нашата дружинка, че е ударил един фазан ми е ясно, че няма какво да яде. Но преди три години хванахме един джип с четирима бабаити с пълен багажник сърни. Говедата бяха дошли чак от Етрополе до гъзъ на географията да бракониерстват. Тея криза не ги гони - те са си бракониери по душа. Един овчар ги е видял, обади се на председателя на дружинката - той вдигна цялата дружинка, извикахме горския надзирател (от село) и кварталния полицай с нас, междувременно един колега отиде до града с колата си за да доведе и ловен надзирател, завардихме всички пътища за/от селото и ги хванахме по културния начин. По някое време и кмета на общината дойде. Спряхме джипа, длъжностните лица съставиха протокол, иззеха оръжието и на място съставиха акт. До съд не се стигна. Акта беше около 7000лв. на човек.

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #10 -: 24 Януари 2011, 19:20:34 pm »
браво даже тънко са минали тея гадове. Разбра ме за какъв сценарий ти говора и аз нали?
иначе и наще лозя са пълни със следи от атв-та и джипове и тея не са умрели от глад ама зайците в чували ги тъпчат
ама наща дружинка не може да се оправи с тва (може би и от тях има следи)

efond

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
« Отговор #11 -: 25 Януари 2011, 18:27:00 pm »
Zoso извинявай ама няма бракониери и бракониери... има само БРАКОНИЕРИ. Като се цитира закона , трябва да се спазва цитираното, то не важи само за "другите ловни дружинки". Утре ако видиш прасе в багажника на някой от ваще и той ли няма да има какво да яде. :)

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #12 -: 25 Януари 2011, 20:04:04 pm »
добър въпрос

msergiev

• Гост
« Отговор #13 -: 17 Май 2011, 14:39:32 pm »
Поводът да публикувам тази тема е предизвикан от компетентните мнения на колеги, бушкрафтъри от един друг форум.
Съгласен съм, че във всяко ръководство за оцеляване се отделя специален раздел на уменията за набавяне на храна с помощта на примки и капани, но много моля имайте предвид, че това е строго забранено на територията на Европейският съюз и по-конкретно в България
...........................................................
Няма да се впускам в подробности, но ще повторя и тук, както и в другия форум:
Тежко му и горко, ако хвана някой да поставя или да проверява капаните си! Дупе да ви е яко!

Ако на мен  ми се наложи да ползвам примки и капани за да  ОЦЕЛЕЯ ще бъда много щастлив когато някой ме намери за да ме глоби !

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 542
« Отговор #14 -: 08 Януари 2012, 22:55:51 pm »
bobber не си ме обидил, не се притеснявай.  :)
С бракониерите имаме друг подход.
 Един овчар ги е видял, обади се на председателя на дружинката - той вдигна цялата дружинка, извикахме горския надзирател (от село)
zoso, предложи ми на кого да се обадя. Обикалям през деня и виждам, че предната вечер е имало хайка с джипове(не с примки и капани) за лов на сърни и елени. Обикаляли са по ниви засети с пшеница с джипове. Не вярвам, да са гонили полски мишки. Дали няма да се оплача на тоя, който е правил хайката снощи и утре по погрешка да ме гръмне, вместо сърна. Нивите са между две големи гори. 
Тези които гърмят, са същите които бранят.