Автор Тема: Модификация на нож  (Прочетена 28719 пъти)

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
Модификация на нож
« -: 08 Октомври 2013, 23:27:18 pm »
Ножа, според мен е най - важната част от екипировката на всеки бушкрафтър. Дали ще сме за гъби, за риба, около барбекюто или просто ще си дяламе пръчка, защото ни е скучно, този инструмент е нещото, което ни е помагало да сме различни от животните стотици, ако не милиони години назад във времето. В съответните си етапи, разбира се, ножа е претърпял много модификации, от парчре кост, през парче камък, през медната епоха, та до наши дни. Истината е, че днес ножа няма много много накъде да се доразвие, освен ако не се измисли нещо като истински джедайски меч. Това, обаче, което напоследък ми е заседнало в главата е премодифицирането на обикновенния нож или казано по друг начин, да направим от една обикновенна Мора или Хултафорс или от някой по-скъп нож разбира се, импровизиран, но функционален бушкрафтърски мултитул. Всеки ще ми каже , че мултитулове вече има, но идеята е сами да създадем ножа, който най-добре да пасне на нуждите ни, веднъж от чисто любителска гледна точка, втори път от икономическа.
 Темата е възможно да повтяря някой от постовете във форума, но ми се щеше да е отделна, само за модификации на ножове. 
 Като начало на тази тема, за което се извинявам, ще постна няколко клипа, а не нещо направено от мен. Не е направено от мен, защото просто няма къде, засега, да майторя, но обещавам по - натам да се реванширам с мои неща. Клиповете съм се постарал да са възможно най-лесни за възприемане, тъй като са на английски, а не всеки е длъжен да го владее, този език.
 Според мен ще е яко ако всеки покаже снимки и клипове на интересни идеи, без значение негови ли са, стига да не пречи на някой.  Мисля си, че това може да ни послужи за по-доброто и по-лесно модифициране, на ножа, до един по-добър инструмент.

ПП: Тия дни съм започнал да пиша повечко, ако досаждам на някой, да си казва, да спирам докато е време  ;D :-X. Не знам от носталгия ли е или нещо съм се изчекнал, а и има няколко теми, които ми се струва ми липсват във форума та ще се пробвам да ги създам.

Първо за феновете на паленето на огън с лък и пръчка:
http://www.youtube.com/watch?v=wwmwy620eUk

Следващия клип е за по-добро подсигуряване на любимите Мори:
http://www.youtube.com/watch?v=6BJa04FhKIY

Ще продължа утре, че нищо, че съм с два часа назад и аз трябва да спя тук  :D

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Модификация на нож
« Отговор #1 -: 09 Октомври 2013, 21:56:37 pm »
Интересна тема, спор няма!

Чакаме снимки,  по възможност реални, демек направени от първо лице ед.ч.

Фенове на повдигнатата тема бол, мързеливци 2 пъти бол!(за себе си говоря в т.ч.).

Ще следя темата на  Hunter с голям интерес!!!

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #2 -: 10 Октомври 2013, 12:25:15 pm »
Айде, мързеливци! Ето нещо от мен, правено с много мерак !  ;) Мулти тула за хранене е абсолютна модификация на старо ножче(В.Търново)

Hunter

• Full Member
« Отговор #3 -: 11 Октомври 2013, 00:04:44 am »
Много хора твърдят , че ако ножа не от едно цяло парче стомана от върха до края на дръжката, то той не е подходящ за по-сериозни дейности, поради възможността дръжката да се отлепи или излезе и т.н. Една много подходяща статия, от руски сайт ми беше попаднала навремето, за хора които искат да имат по здрава конструкция нож-дръжка:
 http://artefact69.narod.ru/photoalbum34.html
 Тази пролет я изрових прочиствайки си букмаркнатите сайтове от браузъра. Идеята от статията ми допадна много, защото не ми се заварява, а и имах две много подходяши тръбички с цяла резба по средата - 6мм, както и десетки парчета от ламарина- неръждавейка.
Набързо с един приятел, Мишо, който вече живее в Австралия, мечтата на всеки бушкрафтър, унищожихме зеленият му Хултафорс с идеята да спретнем нож, по подобие на ножа от статията. Направихме му дръжка от корен на череша, ТОЙ Я НАПРАВИ :D с разширение накрая, подбно на някои сканди ножове. Интересното, което ми хрумна и се получи е , че за разлика от ножа в статията, ние използвахме шестостенен обикновен голям болт, за завършване на танга. Понеже болта е 12 мм, а резбата е за 6 мм. болт, се наложи запиляване и нова резба за самия болт, но иначе нямаше да можем да използваме тръбичката. Самия болт е вграден в дръжката, като мястото, което остана около болта, където влиза ключа за затягането при залепването , запълнихме със сместа за залепване на самата дръжка - двукомпонентна смола. В резултат, се получи много готин инструмент, с който може да се забиват дребни гвоздеи, да се счупи орех, а и много други.  Най-грубия чертеж на земята, който съществува
http://media.snimka.bg/s1/2747/031738139-big.jpg?r=0
 Съжелявам, но  нямам снимки на ножа и производствения процес, защото просто стана инцидентно и не сме се сещали даже да снимаме. Якото в случея е,  че в този си вид, от юни месец тази година, ножчето мори храсталаците на Австралия.   :D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #4 -: 11 Октомври 2013, 08:10:31 am »
Зеленият Хултафорс в оригиналния си вид е як отвсякъде и става за чупене на орехи и лешници.

Жалко, че нямаш снимки на новата дръжка.

Този тежък болт(12 mm) не е ли изместил баланса на ножа назад към дръжката?
В смисъл, че Хултафорсът така и така с неговото 9,6 см острие е малопригоден за сечене, а пък ако и балансът е изместен назад към танга - още по-малко. Само това ме притеснява.

А иначе корен от череша за дръжка е добро решение, здраво и красиво! 

Молодцы!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #5 -: 11 Октомври 2013, 10:31:48 am »
Колега Hunter, тъй като аз съм направил някоя снимка на моето произведение, позволи да покажа за какво иде реч:

Капачката е месинг, с вграден рог от крава...

...от вътрешната страна, на която съм вградил малък компас

...и няколко дребни,но полезни неща..

И накрая: канията е кована от мед, с вградена и зашита естествена кожа по ръба. Инкрустацията на ножа и цялата обработка е лично моя!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #6 -: 11 Октомври 2013, 11:24:12 am »
Многостранен талант си ти, valenti681!!! 

Хитро си използвал месинг за капачката, за да не влияе на компасчето!

Свалям шапка!

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 104
« Отговор #7 -: 11 Октомври 2013, 19:55:23 pm »
Ееей, престраши се, най-накрая, Валенти! Страхотно бижу. Както казах и преди, ако решиш да го превърнеш в професия, аз ще ти бъда клиент. Даже първия. Запазвам си правото! Точка!
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #8 -: 11 Октомври 2013, 20:27:14 pm »
Ееей, престраши се, най-накрая, Валенти! Страхотно бижу. Както казах и преди, ако решиш да го превърнеш в професия, аз ще ти бъда клиент. Даже първия. Запазвам си правото! Точка!

Престраших се, защото колегата пусна хубава тема за модификация на нож,но без едно фото,което никой не се престраши да покаже,темата губи от своя блясък!
Инъче,въобще не смятах да показвам каквото и да било,защото заради този нож търпях доста критики,че бил подходящ за някоя стена и не ставал за работещ нож! А,аз съм си го ползвал доста време и не ме е ,,предавал"!

LOUIS

• Full Member
  • Публикации: 110
  • Варна
« Отговор #9 -: 11 Октомври 2013, 20:38:34 pm »

Престраших се, защото колегата пусна хубава тема за модификация на нож,но без едно фото,което никой не се престраши да покаже,темата губи от своя блясък!
Инъче,въобще не смятах да показвам каквото и да било,защото заради този нож търпях доста критики,че бил подходящ за някоя стена и не ставал за работещ нож! А,аз съм си го ползвал доста време и не ме е ,,предавал"!

Прекрасна изработка!
Шапка ти свалям за майсторлъка!!!
Sic transit gloria mundi

Hunter

• Full Member
« Отговор #10 -: 11 Октомври 2013, 20:48:49 pm »
Valenti681, твоя нож  си е произведение на изкуството, направо  :o  Определено ти идват отраки тези неща, гравиране, майсторене. Поклон за уменията и идеите :)
Много ми харесва идеята за пинсетата като инструмент в дръжката. Аз с тази на Викторинокса съм си вадил два пъти кърлеж, а с твоята мисля ще да е по-лесно.
И ако можеш да ми кажеш, дали капковидния отвор в острието е за вадене на пирони, че ми стана интересно ?
Може да пробвам да си хо добавя на едно острие, за всеки случай, ако става за това.

Ko54, Хултафорса си беше и си остана ножка за дялане, с екстра към нея.  Баланса се измести малко неприятно назад, и центъра му е на около два сантиметра навътре в дръжката. Идеята обаче не е да е прецизен нож, а просто острие, с което евентуално , да може да се ковне нещо, ако е необходимо. Може би за в бъдеще, като променям моя Хултафорс, ще се опитам да използвам компоненти, които да запазят по-добър баланс.  Моя Хултафорс и без това го държа в калъфа на палатката, ако го модифицирам малко, ще е идеален за забиване на колчетата и.
Нещото,  което не му харесвам, на моя Хултафорс, и което ще променя е, че няма добър 90 градусов ръб на гърба на острието, като много трудно изкарва изкра от магнезиевата ми запалка. Мисля да си поиграя и да му направя малки жлебове, за по-добра упора на палеца, също. Само да ми го донесат от България и почвам, като това обещавам да го снимам, шом го направя  :)

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #11 -: 11 Октомври 2013, 20:53:43 pm »
Да,колега! Отворът е точно за тази цел!  ;) Но, не става да се вадят ,,гредарски" пирони.  :D

nokian

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #12 -: 12 Февруари 2015, 10:43:49 am »
Браво за майсторлъка и идеите.

От мен леко подобрение на опинел но 3, вече се заключва и има халка за ключодължател.

не е кой знае какво но това ми хрумна.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #13 -: 12 Февруари 2015, 17:25:15 pm »
Не е,кой знай какво, но си е майсторлък и полезна идея! Браво!

Hunter

• Full Member
« Отговор #14 -: 28 Март 2015, 22:49:03 pm »
Този пич изби рибата просто. Сега да имаше всеки това оборудване и излишни 100 плюс лева за Ледерман  :P

https://youtu.be/tRbiAitlNes