Автор Тема: Полезни ресурси  (Прочетена 45233 пъти)

npopov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re:Полезни ресурси
« Отговор #15 -: 19 Януари 2011, 22:59:08 pm »
Браво Хобо точно така си представям истинския бушкрафтър  . Но разликата от България до Русия е голяма там хората могат да ловуват с пушка и капани  а тук 1 врабче ако удариш с въздушна пушка и си под ударите на закона .Затова ще плющим консерви и ще си мечтаем за нещо подобно.

И на мен ми направи много приятно впечатление тази история, но не съм съгласен, че точно така изглежда истинския бушкрафтър. Или поне що се отнася до металната печка, механичните капани, огнестрелните оръжия...

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #16 -: 20 Януари 2011, 10:46:06 am »
Ама разбира се че не е, той човека сам казва на едно място да не го броят нито за оцеляващ , нито за Робинзон и добре запознат със законите на тайгата в която ще прекара може би сам двадесет дена , отива със 150 кг багаж за разлика от местните ханти /описани в друг негов разказ/ които могат да живеят в тайгата само с пушка, чайник и топор. Все пак разказа не е от бушкрафтърски а от ловен форум, но от него могат да се направят много изводи и поуки дори и за нашите условия, пък се вижда, че и ония хора си обичат природата не по-малко от нас.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #17 -: 22 Януари 2011, 22:30:01 pm »
Попаднах на още един негов отчет за една своя експедиция в тайгата. Накратко, Виктор е командирован да свърши служебна задача в гори тилилейски и той описва своето няколко седмично пребиваване в тайгата. И в този отчет има много красиви снимки от пътешествието. Както и много неща, които могат да се научат.

Който иска може да прочете подробно Экспедиция в Северную Тайгу. Разказа е на части като между тях има доста коментари, така че трябва да се изчетат всички страници, но си заслужава. Ето само три от снимките:

Така изглежда бивакът му за нощуване в тайгата. Найлонов заслон

а Виктор си пафка цигарката и разсъждава дали е бушкрафтър или не е.  ;) Ей много си пада по найлоновите заслони този човек. Ще взема да пробвам и аз, макар, че никак не го долюбвам този петролен субпродукт. :)

За това можем само да мечтаем. Ехх как му завиждам...няма режисьори, няма декори. Всичко е натюр. :)

Приятно четене!
http://piterhunt.ru/scripts/forum/showthread.php?t=29851&page=1&pp=20
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #18 -: 23 Януари 2011, 13:52:34 pm »
Срахотен и много завладяващ отчет! Като го четох, така ми се прииска да взема пушката и раницата и да замина, поне за седмица някъде из нашите гори! :) Страхотен разказ, ще го прочета пак, наистина много ме впечатли!

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
« Отговор #19 -: 24 Януари 2011, 10:25:40 am »
Само дето в нашите гори вместо щука и глухар ще хванеш празна бутилка от гроздова и консерва от копърка >:( :'(

Hobo

• Hero Member

"Справочник путешественника и краеведа" автор Обручев С. В.

Всъщност книгата е писана от голям колектив под ръководството на С.В.Обручев. Два тома. За нас по-голям интерес представлява първия. Предназначен е за всички, които за удоволствие или по занятие бродят из планини и гори. Съдържа всичко необходимо като знание от което има нужда един пътешественик, за да може не само да оцелее, но и комфортно да живее в Дивото. Това е Библията на всеки дръзнал да остави удобствата на града и да живее поне няколко дена сред Природата. С тази книга в ръка няма как да не се оцелее при всякакви условия.

Не се чудете, че никъде в нея няма да срещнете и дума за Бушкрафт. Когато е писана книгата търговците още не са измислили мулти милионната бизнес индустрия наречена бушкрафт и сървайвъл. Звучи странно, но и преди сървайвъл и бушкрафт модата е имало хора да пътешестват и работят в Дивата Природа. Всъщност и сега в Русия не се говори за бущкрафт, освен когато се цитира някой чижденец. Хората просто си живеят в Дивото и не им пука има ли или няма бушкрафт.

В книгата не се прави маркетинг на никому ненужни бушкрафт дрънкулки и сървайвъл пантифлюшки. В нея е събран опита на поколения реално практикуващи живот в Дивото.

В интернет е пълно с препечатки и преводи на части и даже цели глави от тази книга. Има и такива, които безсрамно са преписвали както текст, така и илюстрации от нея и още по-безсрамно са се подписали под тях като автори.

Издадена през 1949г в 25 000 екземпляра, е актуална и днес. Тя една от най-ценните книги в библиотеките на малкото щастливци, които са успели да се снабдят навремето с нея. Благодарение на Интернет книгата може да се свали от много места. Ето тук едно от местата където може да се прочете том I-ви разбит на глави и илюстрован с оригиналните рисунки:

"Справочник путешественника и краеведа" автор Обручев С. В.

а тук книгата в една интернет страница, която може да се свали и запази на диска и да се чете след това, когато няма достъп до интернет:
http://www.outdoors.ru/book/obruchev/cp/cp_kr_1.php

Приятно четене!

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #21 -: 13 Март 2011, 16:18:23 pm »
Много интересни неща имало тук. Ей, това е бушкрафт :)

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #22 -: 13 Март 2011, 17:01:53 pm »
Приятно четене!
Леле, чета и не мога да се откъсна от компютъра!!! Хобич, много сполучливо попадение!

Срахотен и много завладяващ отчет! Като го четох, така ми се прииска да взема пушката и раницата и да замина, поне за седмица някъде из нашите гори! :)
Валенти, едвам ма нави. :D
Ама като още не е открит ловния сезон  :'( :'(

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #23 -: 13 Март 2011, 17:13:30 pm »
Приятно четене!
Леле, чета и не мога да се откъсна от компютъра!!! Хобич, много сполучливо попадение!

Срахотен и много завладяващ отчет! Като го четох, така ми се прииска да взема пушката и раницата и да замина, поне за седмица някъде из нашите гори! :)
Валенти, едвам ма нави. :D
Ама като още не е открит ловния сезон  :'( :'(

Приемате ли симпатизанти на движението без ловен билет :)

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #24 -: 13 Март 2011, 17:40:36 pm »
...
Приемате ли симпатизанти на движението без ловен билет :)
Приемаме ги, но в невъоръжен вид и само през сезона :) Да си носят допълнително ракийца, мезето ше им го осигурим :)

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #25 -: 13 Март 2011, 19:23:17 pm »
Абе, мен друго ми е интересно. Как този пич е оцелял в тайгата без прехвалени джаджи за оцеляване. :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #26 -: 13 Март 2011, 19:51:16 pm »
Справят се, както е видно. Голяма част от така наречените джаджи са просто търговско внушение да си дава ме парите. Знанието, волята да се борим са основните фактори, които ни помагат да се адаптираме към различни условия на живот и не на последно място уважението към природата и желанието да сме част от нея.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #27 -: 13 Март 2011, 21:09:34 pm »
С или без желание ние сме част от Природата. Който не го разбира си е за негова сметка!

Цитат
Абе, мен друго ми е интересно. Как този пич е оцелял в тайгата без прехвалени джаджи за оцеляване.

Оцелял?! Дай Боже всекиму такова оцеляване. По-скоро комфортно си е изкарал отпуската. със солена сланина, чесън и хляб. Без MRE, паракорд и спешъл сървайвъл свръх супер скъп басиножа! Джаджите за оцеляване са търговски трик за скубане на пари от градските момченца!

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #28 -: 13 Март 2011, 23:12:25 pm »
Аз го написах с ирония.
Това е бушкрафт. Човекът, волята, природата и минимална екипировка. Без никакви глезотии, разни лъскави финтифлюшки и нам си какво. Обикновени дрехи, гумени ботуши, никакви полари, мембрани и т.н. И пушката му е обикновена ижовка

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #29 -: 14 Март 2011, 10:17:56 am »
Ти вземи пушката аз искам Ножа, оня убавец фински ;D
басиножа  ;D ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.