Автор Тема: Полезни ресурси  (Прочетена 39490 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Полезни ресурси
« -: 30 Ноември 2010, 17:13:04 pm »
Във форума на Стоян предложих да се  създаде нещо като БД с полезни и систематизирани ресурси (линкове) свързани по един или друг начин с нашите общи интереси.  Поради някакви незнайни за мен съображения идеята не се реализира (в старият форум). Въпроса ми е следния смятате ли че нещо подобно ще бъде полезно тук ?

Dakota

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
    • Страницата на Вики
Re:Полезни ресурси
« Отговор #1 -: 30 Ноември 2010, 17:51:20 pm »
Ще бъде полезно,разбира се!
Но не ми е ясно как ще се систематизират линковете,така,че да е лесно да се открият при нужда. ::)
Там, където свършва СТРАХЪТ, започва СВОБОДАТА!!!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #2 -: 30 Ноември 2010, 17:56:15 pm »
Смятам.Могат първоначално да се систематезира 1. ресурс за четене и образоване и 2. ресурс за закупуване /проверен/ :)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #3 -: 30 Ноември 2010, 18:12:01 pm »
Лично аз си представям нещата така:

Ресурси на български
 1. С полезна информация
   1.1 Свързани с екипировка
   1.2 Свързани с умения
   1.3 Други
 2 . Проверени търговци или магазини

Ресурси на други езици
1. С полезна информация
   1.1 Свързани с екипировка
   1.2 Свързани с умения
   1.3 Други
 2 . Проверени търговци или магазини

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #4 -: 30 Ноември 2010, 19:59:41 pm »
Такива теми, че и цели раздели има в почти всички форуми. Обикновено тръгват добре. След това всеки започва да пляска по един линк без даже да пише за какво става дума, камо ли защо този линк е по-полезен от другия. В резултат на количествено натрупване на голи линкове темата става нечетаема. Много по-бързо е да се намери информацията през някоя търсачка, отколкото от тема или раздел "полезни ресурси". Моето мнение е, че и при нас няма да е по-различно, затова мисля, че идеята няма да проработи. Даже направо да си кажа, не виждам смисъл поради причините, които бегло изброих.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #5 -: 01 Декември 2010, 09:03:56 am »
Такива теми, че и цели раздели има в почти всички форуми. Обикновено тръгват добре. След това всеки започва да пляска по един линк без даже да пише за какво става дума, камо ли защо този линк е по-полезен от другия.
Agree! Най-добрия вариант е да се направи отделен сайт. Примерно някаква Joomla с вграден Home Library модул, който да се администрира от един, максимум двама души.

Ако тази библиотека с линкове ще се прави вътре във форума, мога да ви предложа малко челен опит. В моя форум има раздел "Родове и фамилии", където се публикуват родословни дървета. Модератор на този раздел е само един човек - в случая жената се казва Любка - и тя си е създала един под-форум "Азбучник на родовете", който всъщност играе ролята на индекс. Вътре може да видите, че темите са заключени, а в тях има линкове към съответния топик в по-горния форум. Обърнете внимание, че само един човек модерира този под-форум. Хобо правилно се е ориентирал, че ако всички пипаме в тази "библиотека" ще настъпи хаос.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 01 Декември 2010, 09:17:23 am »
Да мързела не мори а мъчи.
Съгласен съм че има търсачки, но принципа всичко на едно място с ясни резюмета си остава добър.
Както и съм съгласен да се модерира от един максимум двама човека, а всеки който иска да предложи ресурс да го изпраща като ЛС на модераторите с кратко и ясно резюме.

efond

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
« Отговор #7 -: 01 Декември 2010, 21:00:54 pm »
Форумът не трябва ли да предтавлява идеята на тази тема?

vanjo

• Hero Member
« Отговор #8 -: 02 Декември 2010, 10:48:56 am »
Форума се пълни основно с лична информация, в същото време в нета има доста ресурси.  Та затова ми е идеята да има едно систематизирано "кътче " за бърз достъп.

Например:

Тук можете да научите много за домашно изработените спиртници

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #9 -: 05 Януари 2011, 21:49:24 pm »
Във форума на Стоян предложих да се  създаде нещо като БД с полезни и систематизирани ресурси (линкове) свързани по един или друг начин с нашите общи интереси.  Поради някакви незнайни за мен съображения идеята не се реализира (в старият форум). Въпроса ми е следния смятате ли че нещо подобно ще бъде полезно тук ?

Забравил си да дадеш линк към форума на Стоян бе ;D
Та да попълня пропуска
http://forum.xenos-bushcraft.com/

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #10 -: 06 Януари 2011, 02:01:47 am »
Тук  http://www.zdrave.net/document/institute/e-library/Miscellaneous/Narach_Parva_Pom.htm  намерих едно полезно четиво за оказване на първа помощ

vanjo

• Hero Member
« Отговор #11 -: 06 Януари 2011, 09:23:20 am »
Cat идеята е да се пращат като ЛС на админа и той да актуализира БД

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #12 -: 14 Януари 2011, 14:08:37 pm »
Благодарение на Kent имах удоволствието да прочета ОТЧЕТА на Виктор от Москва за неговото 20 дневно пребиваване в горите на Карелия. Накратко човека си е изкарал отпуската там. Ловувал с капани видри и си направил ловна землянка "избушка" за следващите ходения. Заслужава си да се прочете.

Живял е в ето тази къща:

При минус 20 градуса отвън вътре е било +20, но само когато печката е изглеждала така:

Има още много интересни неща, които могат да се видят в отчета, както и да се научат от него и от 24-те страници коментар след него. Приятно четене.
http://piterhunt.ru/scripts/forum/showthread.php?t=42267&page=1&pp=20
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #13 -: 15 Януари 2011, 16:01:03 pm »
Браво Хобо точно така си представям истинския бушкрафтър  . Но разликата от България до Русия е голяма там хората могат да ловуват с пушка и капани  а тук 1 врабче ако удариш с въздушна пушка и си под ударите на закона .Затова ще плющим консерви и ще си мечтаем за нещо подобно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #14 -: 19 Януари 2011, 17:26:47 pm »
Благодарско на Нобо и на Кент за възможността да прочета нещо наистина много интересно и за мен поучително! Преди двадесетина години имах един познат от Русия който беше същия тип и от него знам че е много популярно прекарването на годишния отпуск в тайгата с верен другар/и - лов, риболов, бране на гъби и на ягоди. Имах покана тогава ама не можах да се организирам и още ме е яд. А пък какви разказвачи са..  :o все едно че гледаш "Особености на руския национален...."    ;D