Автор Тема: 72-ва часовата ми раница за оцеляване  (Прочетена 51724 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #30 -: 28 Август 2013, 21:42:11 pm »
Gale, поздравления за 72-ва часовата ти раница за оцеляване. Решил си - направил си я. По-добре да имаш някаква такава раница и никога да не ти потрябва, отколкото да ти потрябва и да нямаш. За мен няма значение нито защо си сложил това, а не онова, нито  цената на всичко. Това си е ТВОЯТА раница.

Аз съм посъбрал минимално достатъчно неща за една подобна раница. Идеята е да осигури на семейството ми поне минимална автономия при необходимост от внезапно напускане на дома. За съжаление нещата все още не са подготвени във вида ВЗЕМИ и БЯГАЙ и не са поставени на подходящо място.

Повтарям се, но в темата Re:Земетресение съм споменал, че в страницата на Българският Червен кръст може да се намери информация как да реагираме в случай на бедствие и могат да се свалят "Семеен план за реагиране при бедствия", "Семеен комплект за бедствия", "Готовност за бедствия - храна и вода". Добре е поне да се прочетат.

-----
Между другото в колко домове сте виждали да има пожарогасител?!? А вие имате ли?

Не се взимай толкова на сериозно.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #31 -: 28 Август 2013, 23:53:22 pm »

Остров на спокойствието беше писано по нагоре в темата  ,е ви го острова . Мечката игра при комшиите ще играе и при нас но не се знае кога . Относно лова след бедствие, ходил съм на 2 локални бедствия и при двата случая имаше много домашни животни които са се отървали и са лесна плячка така че поне в първите няколко дни ще може да се ловува лесно и успешно поне според мене , а и не бих се отказал от кучето на съседите зависи от това колко съм гладен . Според мен обаче големия проблем ще е водата за пиене особенно след земетресение или промишлена авария .
Беше писано и за АК ЧШШШ еййй абе вие разярен селяк с вила или манарче виждали ли сте бе ша фърлите ухтуматя и беж пък и из старите къщи всичко се намира нали знаете

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #32 -: 29 Август 2013, 07:33:45 am »
Ето един от линковете за Босна http://rusknife.com/topic/13814-%D0%B2%D1%8B%D0%B6%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%B2-%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81/

На нас ни се размина през 90-те, иначе щяха да пишат за нас.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #33 -: 29 Август 2013, 09:38:09 am »
Отделни общини(близки роднини до 1-во и 2-ро коляно) в селата може би ще оцелеят, а ние(градските цървули) какво ще правим?! - най-вероятно ще търсим запаси от онези, които са се запасили - демек ....(и пак се връщаме на въпроса за калашника)

Оцеляването в 21-и век е сложна работа, и не бива да се отнасяме твърде критично към тези, които правят запаси..... (виж Босна, линкове всеки може да намери) 

Ми върнете се по селата :) И без това София е пренаселена, пък селата пустеят

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #34 -: 30 Август 2013, 08:01:17 am »
Идеята е добра! 

За този, който има къде да се върне. 

А останалите ще продължим да подготвяме 72-часови и 10072-часови раници, мешки и чували. 

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #35 -: 30 Август 2013, 08:55:00 am »
Значи, при извънредна ситуация никой не трябва и да си помисля да присвои нещо чуждо. Все пак не сме в Ню Орлиънз, а на Балкански полуостров и сме предимно източноправославни или мюсюлмани със сходни и напълно предвидими действия в такива ситуации. Преди няколко години при едно от големите наводнения в южна Румъния по новините имаше кадри какво става с мародерите които не са имали късмет да бъдат заловени от официалните власти. Ами много бой и другото се подразбира. Абсолютно същото ще е при нас, щото от памтивека се знае какви са правата на селския пъдар.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #36 -: 30 Август 2013, 09:53:15 am »
Идеята е добра! 

А останалите ще продължим да подготвяме 72-часови и 10072-часови раници, мешки и чували. 
Ти пък какво се жалваш? Нали имаш нещо из берковско? Тъкмо ще си ми наблизо да ти досаждам от време на време.
Споко, ще си нося домати за салатата :):):)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #37 -: 30 Август 2013, 16:43:54 pm »
О,добрия стар бодлив Цицерон-сякаш ме върна в младоста :) Сега чета Конфуций и се смайвам колко по-късни мислители са плагиатствали от него.Нали няма запазени авторски права като днешните,но това е друга тема и не е за тук.Колкото до раницата тя съдържа всичко което ни е необходимо за по-продължително пребиваване сред природата но без да посещаваме хижи.Нищо по-специално .Дори не включва каска ,противогаз ,въже.Не разбирам защо сред хора които обичат и посещават често природата може да възникне такова неодобрение.Колкото до това дали ще ни опази и от какво -това никой не може да ни гаранира -застрахователите също, дори и да не са ментета...От години ходех на работа с колело и раница.Тогава масово народа се тъпчеше в автобуси а тези дето се правеха на тежкари ходеха с коли.Виждал съм с какво неодобрение ме гледаха натъпканите в автобусите.За тях такова предвижване и то с раница сигурно им изглеждаше като ерес.Години наред с раница на гърба например за пазарувене на пазара или в някой магазин имаше същия ефект докато учениците не тръгнаха с раници .Днес дори и някои по-освободени пенсионери ги ползват макар ,че тяхната емблема са количките.Колелетата също стават все повече и повече и вече не е ерес да си на колело и с раница.Така е ,някои идеи колкото и да са елементарни трудно намират подкрепа докато не дойде тяхното време и станат масови.Лошото е ,че често се учим по трудния начин. Това е мое мнение разбира се и не искам да обиждам никого.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #38 -: 30 Август 2013, 19:44:25 pm »
Идеята е добра! 

Ти пък какво се жалваш? Нали имаш нещо из берковско? Тъкмо ще си ми наблизо да ти досаждам от време на време.
Споко, ще си нося домати за салатата :):):)

Заврян зет не искам да ставам(засега)

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #39 -: 30 Август 2013, 22:37:54 pm »
Е,хайде да не се обиждаме.Мислиш,че нямам въжета и противогази ли? :D В раницата има 30м паракорд от качествения.В колата 15м конопено въже,плетено дебело два пръста.Нарочно е конопено,защото ако се разплете се отделят по тънки въжета,колкото паракорда-ако са потребни за нещо.Противогази имам два,но не съм ги снимал.

gargo2

• Full Member
« Отговор #40 -: 31 Август 2013, 19:36:15 pm »
Каски ,въжета ,противогази или поне противопрахови маски така да се каже ги сложих като второ ниво.Защото за някои хора дори обикновената екипировка за планина или за пещера щом се обеви ,че е за раница за всеки случай нещо ги притеснява или настройва отрицателно.Случвало ми се е и тениската която нося на гърба си да използвам против прах но друго си е ако си поне с един респиратор.На времето имах един много добър но жена ми от невежестово го изхвърлила(абе женска работа).

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 542
« Отговор #41 -: 31 Август 2013, 23:06:13 pm »
...Каски ,въжета ,противогази или поне противопрахови маски така да се каже ги сложих като второ ниво...
Ама, това истина ли е? Тези неща носите ли ги в раницата за две седмици? Малко странно ми се струва!
Колко съм бил невеж, дори едни очила не се сещах да сложа!!!

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #42 -: 01 Септември 2013, 11:37:39 am »
Той колегата е написал "второ ниво".Аз го разбирам ,като втори сак.Примерно до моето първо ниво-въпросната раница имам второ и трето ниво... :D.Понеже основната раница за оцеляване не излиза от къщи,второто ниво е раница Хилмен-55л,много удобна,ловджийска,с която ходя на палатка.Вътре има поларено одеало,платнище,военна палатка /само комарник/за един човек,малка брадва,нож Мора,паракорд,челник.
Третото ниво е просто голям сак ,в който държа комплект камужлажи с подплата,кам. ризи,полари,мощен бинокъл,2 книги на САС за оцеляване,точила различен грид за ножовете,нови кубинки,работен гащеризон,противогазите.Не е лесна нашата...хаха.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #43 -: 01 Септември 2013, 19:06:39 pm »
Ще взема и аз да си спретна някакъв сак за първа необходимост.

Думата оцеляване някак не ми импонира. За мен оцеляване е когато нещо стане внезапно при форсмажорни обстоятелства, далеч от къщи и аз увисвам само с джаджите, които са ми по джобовете, например Викторинокс(Номад), малко мултитулче, запалка, цигари, GSM и връзка ключове, където виси и миниатюрно китайско фенерче.

А ако съм в къщи и настане БП(Большой Пиздец) - и аз имам 1-во и 2-ро ниво запаси.

Първото ниво е мазето с компоти и туршии, а 2-то - хладилник + едно крило на гардероб за консерви и други блага, което обаче в последно време хич не е пълно. Криза е, да го ева... 

gargo2

• Full Member
« Отговор #44 -: 01 Септември 2013, 21:04:35 pm »
Малко пояснение за израза ,,второ ниво "което използвах.Тук става въпрос за неща които могат да ти бъдат от безспорна полза но при по -специфични обстоятелства.Изобщо не става въпрос по повод и без повод да ги разнасяш насам натам а да ги имаш и да са ти под ръка ако се наложи.Аз например използвам един челник заедно със строителна каска когото се наложи нещо да се поправя в мазето на блока-например в таблото.Принудих се от опит когато два пъти си ударих главата в доста немърливо направени държачи на канализационните тръби .В това злачно място те дебнат какви ли не опасности и възможността да си разбиеш главата е една от тях.В казармата се уверих ,че една каска може да се използва за какво ли не а какво остава за леката строителна която не става само за нагряване и дори ми е подарък от един приятел.