Автор Тема: Самоделен спиртник  (Прочетена 87862 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re:Самоделен спиртник
« Отговор #30 -: 10 Април 2011, 17:23:41 pm »
Днес да се изфукам ;D ;D  с още два модела, първият е подобрен дизайн на микро примус
,,valenti-1" ,и ето как изглежда:

целият комплект се побира в кутийката от кафе, която може да послужи и за чашка! ;)

...20 пари за да получите представа за големината на примуса... ;D

A този модел го скивах в тубата... разгадах секрета на изработване и веднага беше ,,произведен" от ЕООД,,VALENTI681" ;D ;D ;D
...щом жълтите ръчички крадат от моите идеи, защо и аз да не... ;D

Подробно ревю ще направя скоро, защото трябва да го,, пипна" съвсем малко още.
Но пък пърите ми впечатления: чудесна работа+турбо сила на пламъка, абе направо си работи като реактивен двигател!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #31 -: 10 Април 2011, 18:35:03 pm »
Валенти, чудя се микро примуса как ще стои ако терена е неравен. За новото турбо ако спиралата от медна тръбичка е разположена хоризонтално дали няма да стане първо по-компактен и второ с една идея по-ефективен защото ще имаш увеличение на повърхността на медното турбо.  Поздравления за новите изработки.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #32 -: 10 Април 2011, 18:51:54 pm »
vanjo стои си, и още как! ;D За да го кажа, естествено требе да съм сигурен на 1000%!
Вече съм направил изпитанията на живо, та за туй съм толкова ...кУрнаЗ! ;D ;D
 Виж последната снимка, тарелката опира във ветроупорния щит и дава допълнителна упора на самият примус. Повярвай, наистина стои стабилно!
Да споделя и две три думи относно примуса с тръбичката, нямам за сега друга такава тънкостенна медна тръбичка за проба, инъче и на мен ми мина такава мисъл. Но не съм много убеден че примуса ще работи добре, направен с хоризонтална спирала!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #33 -: 10 Април 2011, 19:45:58 pm »
 :( ей пак не се вредих за съавтор. За хоризонталното разполагане мисля,че трябва да се пробва. Самия факт, че всички свестни производители на примуси се опитват да разположат голям брой отвори по периферията е доста показателен.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #34 -: 10 Април 2011, 20:51:40 pm »
:( ей пак не се вредих за съавтор. За хоризонталното разполагане мисля,че трябва да се пробва. Самия факт, че всички свестни производители на примуси се опитват да разположат голям брой отвори по периферията е доста показателен.

Тука вече не позна! Абе как да не си се вредил бре? Аз даже мисля вече новата абревиатура на фирмата! Например : OOD valvan1300  ;D  или vantin? ;D ;D ;D

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #35 -: 11 Април 2011, 20:06:07 pm »
Айде на новвияяяяяяяят дизайн, насам народееееееее! ;D Маde in LTD,,valenti & co." ;D  ;D
Тъй като беше останало съвсем малко парченце от медната тръбичка, реших да я ,,вложа" в употреба...и така сътворих още едно гениално примусче! ;D
Малко фото с малък коментар за сега...повече инфо след старателни изпитания! ;)

подгряването

..и влизане в работен режим

Като за първи опит съм доволен от работата му, изглежда че ще бъде надежден и този модел. Трябва малко да го пипна тук там, и тогава ще пусна пълно и подробно ревю!

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #36 -: 12 Април 2011, 09:20:26 am »
Eй това изглежда интересно, правилно ли разбирам това е комбинация от два типа спиртник  :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #37 -: 12 Април 2011, 11:53:15 am »
Eй това изглежда интересно, правилно ли разбирам това е комбинация от два типа спиртник  :)

Точно така, много си наблюдателен! ;) Очаквам маТриала от Кent с нетърпение,че имам да реализирам няколко идейки. Дано да успея, може да напрая ,,революция" в производството на примуси! ;D ;D ;D

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #38 -: 12 Април 2011, 13:23:42 pm »
А как огъваш самата тръбичка, струва ми се че на последната снимка се с смачкала.
Има едни спешил клещи мисля бяха на Форсе, които са за огъване на такива тръбички,
но май за такива малко радиуси няма да са подходящи.
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #39 -: 02 Октомври 2011, 19:29:20 pm »
Днес реших да направя един тест с алкохолен примус под налягане .Смятам че може да представлява интерес за някой, времето за направа на кафе с кафеварка. Ето и самият тест в картинки и малко инфо:                                                                                                                                                                              

Примус ,,valenti" обновената версия!
1.гориво- спирт 70 градуса
2.количество-   30 мл.
3.кафеварка - напълнена с 1 чаена чаша вода= 250мл.
4.ветроупорен щит(развалих едно хром никелово канче,като отрязах дъното и му пробих отвори   )

подгряване на примуса около 25сек.

...примуса вече гори с много силен и стабилен пламък

...поставям и ветроупорният щит

...минутата е 3.38 кафето е почти готово, но все пак изчаквам още  съвсем малко.

...вече напълно готово кафенце!  

Ама докато щракна и горе стана....

Веднага след направата на кафето сложих едно метално канче напълнено със 600мл. чиста водица ,докато свърши горенето на примусчето...

минутата е 12.29- водичката вече завряла (големи балони)

12.48 мин. все така!

Край на теста! 13 мин. работа на примуса. Получих една чудесна чаша кафе(почти еспресо   ) и 600 мл. вряща вода! Аз -доволен!    А Вие?

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #40 -: 03 Октомври 2011, 09:31:45 am »
Почти аналогични резултати получавам с газово котлонче с мощност 1 KW, което ще рече, че си постигнал същата мощност на спиртника. Бях чел някъде, че максималната мощност на един спиртник е около 1.1 KW. Така, че поздравления! За мен стои открит един друг въпрос. Колкото по-мощен е спиртника, толкова по-малко време гори, но пък по-бързо загрява определено количество вода. Коичеството спирт е еднакво за загряването на тази вода независимо от мощността. Само времето се променя. Та въпрося е следния. Имам няколко фабрични спиртника, включително български и професионален шведски. Всички те с 30мл спирт за горене горят окоо 18-22 минути, тоест са с приблизително еднаква мощност. Интересното е, че тази мощност е по-малка от тази, която съм постигал със самоделки. Съответно доста по-бавно загряват примерно половин литър вода при еднакви условия, но защо инженерите ги смятат за тази, а не за максимална мощност? Ако приемем, че тази по-малка е оптималната, то кои са критериите определящи коя е оптимална мощност на спиртника? Ти имаш фабрична Trangia (или Svea) не помня точно, но можеш да се убедиш сам, че фабричната горелка е по-маломощна от самоделката ти. Мислил ли си защо това е така?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #41 -: 03 Октомври 2011, 20:00:53 pm »
Хобо и аз правих изпитания с газов котлон,ама от големите червени бутилки и дето пламъка може да се усилва като на горелка! Ами какво да кажа, почти същото време за кипване на вода еднакво количество! :o Е разбира се ,,горелката" се представи по-добре, но само с 35сек.! 8)
А сега да се опитам да дам отговор на въпроса ти:
-,, Ти имаш фабрична Trangia (или Svea) не помня точно, но можеш да се убедиш сам, че фабричната горелка е по-маломощна от самоделката ти. Мислил ли си защо това е така?"

Да Така е!Имам оригинален примус. наистина със 30 мл. спирт гори долу горе както ти каза-22мин.Ами аз мисля че оригиналните са с една идея по маломощни, поради няколко причини:
1. Първата и най главна- пестене на спирт! Ами ако се налага да правиш преходи по дълги от няколко дена примерно 10д. и ползваш примуса, поне два пъти на ден за кафе и някоя инстантна супичка,ще требе много спирт! А по този начин се увеличават килограмите на раничката.
2. Ако спиртника е мощен, развива по голяма температура! Това е добре за направата на чай, кафе,инстантни супички и спагети(от китайските) Но за готвене на ,,манджички" със месо или зеленчуци просто ще загори всичко. Това е моето мнение!
Дано да мисля правилно! ;D

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #42 -: 03 Октомври 2011, 20:32:18 pm »
не загаря и обикновени макарони и ориз дори, стига да не ги караш да врът 20 минути. да поврът четери-пет и после ги увиваш с шубата и чакаш. ако декламираш кирил христов с лице на юг през това време, стават много по-бързо ;D тва последното майтап, ама никога не ги готвим до готовност, а само да поврът, после за двайсетина минути на топло и изолирано си вземат квото требе. и гориво пестиш маса. :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #43 -: 20 Октомври 2011, 10:45:34 am »
С маломощен спиртник не се пести гориво, защото пък повече време трябва да гори за една и съща работа. Момента със загарянето не бях го отчел и според мен тук е отговора. Абсолютно си прав, че освен кафета и чайове на спиртника се готвят и манджи. Понеже трудно се регулира оперативно мощността на спиртника, за разлика от газовото котлонче, предполагам, че това е бил мотива за някаква средна мощност подходяща за широк кръг задачи без да има нужда да се регулира. Благодаря за идеята!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #44 -: 22 Октомври 2011, 18:05:22 pm »
Колко гориво ще изгори не зависи само от мощноста на котлонче или спиртник ами и от КПД на дадения уред колкото по малко топлина се губи толкова повече гориво пестиш . Като дойде новата придобивка едно детайлно ревю в гадни метереологични условия  обещавам да направя , на газово котлонче и спиртници .