Автор Тема: Ароматизиран хляб - стръв за каракуда  (Прочетена 21536 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Каракудата е капризна риба. Често се случва да кълве на нещо, а след само два часа същото това нещо да неще даже да го помирише. Винаги съм знаел, че рибите имат много добро обоняние. Докато пушех цигари по време на риболов смачквах в ръцете си скилидка чесън или няколко стръка копър. Да маскирам някак миризмата на цигари към която съм забелязал, че речните риби не се отнасят добре. Отразяваше се добре на кълването. За морските като, че ли не е от такова значение.

Скоро попаднах на едно клипче, в което един руснак показваше как си приготвя стръв за каракуда. Впечатлиха ме две неща. Ароматизатора, който той използваше и начина за стабилизиране на хляба на куката. Омесения хляб е добър като стръв за доста риби, но всякак съм го избягвал точно защото стои нестабилно на куката и много лесно го отнасят особено каракудите. Може да са ви известни нещата, които ще опиша, но ще ги споделя, защото за мен бяха нови и двете. Изпробвах ги и бях впечатлен, че каракудата кълвеше с апетит на така ароматизирания хляб дори сега през пролетта, когато всичко що е риба предпочита червея.

Взема се средата на една филийка хляб. Капва се малко вода и започва да се мачка. До тук всичко е познато. Като се поомачка хляба се сплесква във формата на катма. Върху тази плоска питка се разстила много тънък слой от естествен памук. Притиска се памука към хляба, след което се къса на две части. Тези две части се слагат една върху друга. Сплескват се и новата питка се къса на две части, които се слагат една върху друга и така нататък, докато памука хубаво се смеси с хляба. Накрая имаме добре омесен хляб с арматура от памук. След това се добавя слънчогледово олио и пак добре се омесва. Най-интересното следва сега. В така приготвения хляб се добавя за ароматизатор ... паста за зъби. Горе долу на топка хляб с размер на топка за тенис на маса се добавя 5-7мм паста от тубичката. Омесва се отново добре и това е стръвта.

Така приготвения хляб, за да не изсъхва бързо се увива във влажен парцал. Половин топче с размер на орех ми стигна за един следобед риболов. Памука държи хляба толкова устойчиво на куката, че даже трудно го махах, когато исках да го сменя.

Руснака е бил прав, като каза, че смело трябва да се експериментира с ароматите и че няма смисъл да се купуват ароматизатори от магазина. Навсякъде около нас има апетитни за рибите аромати. Освен с паста за зъби хляба може да се омеси с чесън или с пчелен мед. И двете се приемат с апетит от каракудите.

За захранка той използваше омесени топчета стар хляб, в които беше нарязал една голяма връзка копър. Копъра не ме впечатли толкова, може би защото вече го бях ползвал. Впечатли ме пастата за зъби и арматурата. Макар и като поговорих с познати на тази тема да се оказа, че май само аз не бях чувал за този трик с памука ;D. Наслука!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re: Ароматизиран хляб - стръв за каракуда
« Отговор #1 -: 15 Април 2013, 14:16:52 pm »
Ако си на риболов за капризни речни риби и ти се пуши - носи си щипка за пране ;). Държиш папиросата с щипката, също както като си бил ученик и си пушил тютюн нелегално.

За ароматизатор на хляб съм ползвал мастика. Даже веднъж по време на риболов попаднах на много и едри речни миди. Посъбрах малко, в къщи ги сварих, нарязах ги на малки парченца, поставих ги в бурканче и добавих малко мастика. Оставих във фризер. Станаха успешна стръв за капризни попчета на морето.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Ароматизиран хляб - стръв за каракуда
« Отговор #2 -: 15 Април 2013, 16:42:13 pm »
Ха сподели и къде лови каракудите? Златисти или сребърни, едри ли бяха?
Трикът с памука и аз го знам от близо 30 години. Бях дете, когато на реката ми го показа нашенец, който таман се бе върнал от работа в Съюза. Аз обаче съм предимно речен (а не язовирен) риболовец, та си предпочитам жилаво умесен хляб без примеси. Напоследък се продава хляб, специално за риболов. Има и българско производство, което върши прилична работа, въпреки че френския и хърватския са неоспоримо по-качествени и по-скъпи. Чак се изтарикатих да си направя замба, за да не  късам трохите на ръка: стават страшно естетични.
Относно ароматизирането: Мавруд е страшно прав. Рибоците ненавиждат миризма на цигари, маш. масла и петролопродукти. Тъй, че мийте ръцете и внимавайте със омасляването и гресирането на макарите.
А тромавите шаранови рибоци, като каракудите, обожават миризма на мастика: по риболовните магазини продават силно концентриран, течен ароматизатор с аромат на анасон. Така, както си подготвил мидите, се стерилизира царевица за стръв.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Ароматизиран хляб - стръв за каракуда
« Отговор #3 -: 16 Април 2013, 14:49:01 pm »
Ха сподели и къде лови каракудите? Златисти или сребърни, едри ли бяха?

Ходих на езерото в Дружба,. Там сериозни риболовци май не ходят ;D. Каракудата сребърна, а на размер почти маломерна, но все пак зачетна. Всъщност идеята ми беше да пробвам някои техники с лятна мормишка. Оказа се, че съм си забравил кутията с кивоците. Можех да импровизирам нещо от някое пластмасово шише, но при кукичките имах една половинграмова плувка и я сложих. Така по неволя от риболов с кивок и лятна мормишка минах на плувка, но все пак уплътних следобеда.

Ако на някой му е интересно използвах следния такъм. Пет метров стъклопластов телескоп без водачи, който определено ми идва тежък защото е много лошо балансиран и му махам едната секция. Така става доста приятна за използване пръчка с дължина почти 4м. На втората секция, отгоре надолу, съм направил една самоделна мотовилка която не пречи на секциите да се събират. Тази мотовилка ми е необходима за риболова с лятната мормишка. При нея е необходимо оперативно да се регулира дължината на влакното според дълбочината. Навил съм 10м влакно 0.16, на което в случая вързах кука номер 14 без повод, директно за основното. Плувката, както казах, половин грам, магазинска плувка от най-евтините - пресован стиропор с форма на морков. Струва стотинки. За стръвта вече разказах.

Така и не разбрах рибата в това езеро става ли за ядене. Един казва да, друг не. Аз я пуснах всичката. Не защото споделям този начин на риболов "хвани и пусни", а защото не ми се рискуваше с яденето.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vlado_fidera

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re: Ароматизиран хляб - стръв за каракуда
« Отговор #4 -: 02 Февруари 2015, 09:28:57 am »
От както съм рибар съм използвал чесновото олио за ароматизиране на стръвта за каракудата. И определено има ефект. В бурканче от лютеница слагам 4-5 обелени скилидки чесън, заливам с олио и оставям да престои в хладилника 7 дена след което като тръгна за риба отсипвам в по малко бурканче от чесновото олио. Именно в него дипвам стръвта за каракудата