Автор Тема: От нищо нещо ;)  (Прочетена 94440 пъти)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
Re:От нищо нещо ;)
« Отговор #30 -: 27 Юни 2011, 11:37:46 am »
малко газ се губи от първия опит. сложих в голямата бутилка / тя е празна от 975 мл/ 250 мл газ за запалки и си купих една оригинална за примус от най малките - 180 мл. Като ги изцъркам ще споделя какво и колко съм сготвил.
п.п. Ваньо ше се пропиеш накрая :P

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #31 -: 03 Юли 2011, 15:02:01 pm »
Една малка хитрост при пълненето на газови бутилчици от флакони с газ за запалки. За да се намали обратното налягане е хубаво да се втечни всичката газ, която е останала в бутилчицата. За целта бутилката, която ще се зарежда, се слага във фризера за време от 15 минути до половин час. Газовете се втечняват и бутилката се пълни по-лесно и по-пълноценно.

В същото време трябва да се внимава да не се препълни бутилчицата. Ако се препълни е възможно да се спука, даже да гръмне, когато в последствие се разшири газта в резултат на по-висока околна температура. Един от методуте за измерване на количеството пропан бутан в бутилчицата е да се тегли на електронна везна.

За по-голяма сигурност е хубаво бутилките да се пълнят максимално до 2/3 от обема им. Това ще ги направи по-сигурни при нагряване, например докато се носят в раницата в горещо време. За пример на една бутилчица от средния размер прелейте един флакон с газ за запалки (270ml), а на големите два такива флакона.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #32 -: 03 Юли 2011, 18:33:59 pm »
А тия примуси могат ли да ряботят с метан ?

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #33 -: 03 Юли 2011, 21:14:55 pm »

Може и да могат, ма толкоз боб от де  бре човек той на цената на кило мръвки  ;D ;D ;D ;D ;D

Галимунди

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #34 -: 03 Юли 2011, 21:33:36 pm »

Няма да стане. Метана не се втечнява.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #35 -: 03 Юли 2011, 21:42:04 pm »
А аз таман се чудех що такситата на метан в Софето летят  :-X . Това майтап, продава сгъстен (CNG) за да е по-ниска стойността му.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #36 -: 23 Юли 2011, 20:38:35 pm »
Ето от мен нещо просто и практично в горещите летни едни. Повечето от вас знаят, че тази година моите интереси ме "отвяха" в Света Гора. Там климата е доста "негостоприемен" тоест горещо и влажно, а самият терен дяволски коварен за такива дебелаци като мен  :-[ . И така моят проблем се състоеше в следното с цел минимизиране на багажа не си бях взел термос за вода, а само алуминиеви бутилки от 0.5 литра. проблема е че при 5-6 часов теренен обход водата става почти гореща и крайно неприятна за употреба. Аз се замислих малко и ето каква идейка ми реши проблема. След щателна проверка установих, че в багажа ми има дебели вълнени чорапи подарък от LZ-тя с тях набързо спретнах по една термо-дрешка за двете шишета и ето че се сдобих с "термоси" в които водата да остава приятно хладна. Те това е от мен ся може да хвърляте камъни връз мен  8)   

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #37 -: 23 Юли 2011, 22:22:49 pm »
Кви камъни, идеята е превъзходна, взимам я на въоръжение!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #38 -: 24 Юли 2011, 13:29:06 pm »
Моята идея е също простичка! Използвал съм от този маТриал за изолация на тръби. :)

Racho

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #39 -: 24 Юли 2011, 23:13:08 pm »
Ето от мен нещо просто и практично в горещите летни едни. Повечето от вас знаят, че тази година моите интереси ме "отвяха" в Света Гора. Там климата е доста "негостоприемен" тоест горещо и влажно, а самият терен дяволски коварен за такива дебелаци като мен  :-[ . И така моят проблем се състоеше в следното с цел минимизиране на багажа не си бях взел термос за вода, а само алуминиеви бутилки от 0.5 литра. проблема е че при 5-6 часов теренен обход водата става почти гореща и крайно неприятна за употреба. Аз се замислих малко и ето каква идейка ми реши проблема. След щателна проверка установих, че в багажа ми има дебели вълнени чорапи подарък от LZ-тя с тях набързо спретнах по една термо-дрешка за двете шишета и ето че се сдобих с "термоси" в които водата да остава приятно хладна. Те това е от мен ся може да хвърляте камъни връз мен  8)   
Също така, ако имаш възможност периодично да навлажняваш чорапа и да държиш бутилката на слънце, то водата дори ще е студена ;) -изпитано е и действа  ;D

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #40 -: 25 Юли 2011, 00:04:25 am »
Както е намокрен чорапа ако се остави шишето на течение или лек ветрец ефекта е още по-изразен.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Racho

• Full Member
« Отговор #41 -: 25 Юли 2011, 00:22:16 am »
Taka e. Колкото по-бързо се изпарява водата, толкова е по-ниска температурата в бутилката. - Този принцип се използва и в хладилните агрегати

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #42 -: 25 Юли 2011, 19:59:24 pm »
Това означава ли ,че колкото е по-топло времето (толкова по-бързо се изпарява водата ) по-студена ще бъде водата в бутилката
don't waist your time for searching all those waisted years

Racho

• Full Member
« Отговор #43 -: 25 Юли 2011, 20:26:30 pm »
Изглежда шантаво нали  ;D
Така е, но трябва да имаш достатъчно количевство излишна вода за изпаряване и да поддържаш чорапа постоянно влажен  ;D
Пробвано е на лодка където вода се намира , дори и в повече  :D
Джинчето и тоника бяха увити в черни вълнени дрешки и имахме достатъчно охладени напитки за чудесно посрещане на залеза  :P
Няколко поредни години така си поддържахме студена вода на лодката.... после си взехме истински хладилник  ;D

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #44 -: 20 Август 2011, 23:31:51 pm »
Идеята за,, нещото,, което ще Ви представя,ми дойде на поредната палатка,на която ходих с велосипеда си тази година. Мястото беше Кара Дере (намира се до гр. Бяла Варненско) Невероятно красиво място,дълга плажна ивица! Всичко си беше супер, само едно много ме изтормози- силното слънце! Нито едно дръвче за сянка. И така се роди великата идея- да си направя специален ултра лек,ултра миниатюрен...ПЛАЖЕН ЧАДЪР  ;D който да се побира дори в малка раничка!
За целта използвах телескопична тръба от стара стирка,един сгъваем чадър. Получи се! Ето и как изглежда:

частите в сгънат вид:

чадърчето се монтира към телескопичната пръчка посредством резба към пластмасовата капачка

Първото изпитание което направих беше сполучливо!

Доволен съм много! Ще си го нося винаги , дори като ходя на плаж с колелото! :P