Автор Тема: Капани за мишки и плъхове  (Прочетена 22809 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Капани за мишки и плъхове
« -: 21 Ноември 2014, 12:01:27 pm »
Мишките и плъховете могат да бъдат истинска напаст. Изяждат и повреждат всичко, което им попадне на пътя. Освен това пренасят опасни болести и наядената от тях храна не бива да се яде. Още по-малко опиканата. Борбата с тях никак не е лесна. Поставянето на отрова не е най-добрия вариант защото след като мишката умре или още докато е полужива и налитат кучета и котки и се тровят и те.

В полеви условия е най-добре храната да се вързва с въженце да виси на някой клон на дърво. Иначе малките разбойници я надушват от километри и съсипват всичко. Докато достигнат до храната надупчват и раниците, и палатките. В стационарни условия ефективно могат да се използват капани. Продават се най-различни видове, но в тази тема предлагам да споделим опит кой какви капани използва направени от подръчни средства и са доказано ефективни.

Като за начало давам линк към едно филмче от ютуб канала Тайга моя заветная, където писателя Николай Абоимов показва импровизирани капани за мишки използвани от евенките в ловните избушки. Подобни капани съм използвал на село и са наистина много ефективни. Ето и самото филмче:
https://www.youtube.com/watch?v=ZU7NYCKIYqY

Докато за мишките могат да се поставят много капани и във всеки от тях да се хване мишка с плъховете нещата стоят по-сложно. Тези гадини някак си успяват да си комуникират и хване ли се един то друг плъх в същата стая в капан не влиза. Същото е и с отровата. Яде един, отравя се, но как алармира другите не знам, обаче другите не ядат повече от примамката с отровата. Това са мои наблюдения. Може и да не важи за всички плъхове ;D.

В коментарите към горното клипче има показан един много интересен капан. Ето го и него:

Същата конструкция съм ползвал за плъхове, но направена малко по-различно. Един варел пълен с вода. Водата да достига почти до ръба на съда, но нивото да е толкова ниско, че плъха да не може да достигне до него без да скочи във варела. Отгоре се хвърлят няколко шепи трици. Пак се слага дръвце по което да могат да се покатерят до горе. Технологията е проста. Триците са леки и не потъват. Отгоре погледнато варела изглежда като пълен до горе с трици. Плъха скача вътре да яде и там си остава. Удавя се във водата без да може да издаде и стон. По-интересното е, че остава под триците и може би затова, но капана работи безотказно докато се напълни варела с удавени плъхове. Вместо варел може да се ползва какъв да е метален по-голям съд. Само вътрешната стена не трябва да е боядисана, защото гадините се катерят по боядисан метал все едно вървят по равна повърхност.

Една хитрост, която знам от майка. За да разбере дали са се появили от някъде мишки във вилата, тя слагаше в малки кутийки малко слънчогледови семки. Така зазимяваше стаите. Като отиде напролет ако има ядено от семките започваше безпощадна война с мишоците до пълното им изтребление.

Докато не се е появила еко организация за защита на мишките и плъховете и докато улова с капани на тези гризачи все още не е забранен с поредния еврозакон споделете какво ползвате вие за унищожаването им.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Капани за мишки и плъхове
« Отговор #1 -: 21 Ноември 2014, 19:34:36 pm »
На вилата - обикновен капан с половин орех на куката.
Много е важно да се слага непосредствено до стените, защото те(мишките) не обикалят като обрани евреи, а строго се придържат в близост до стените на стаите и мазетата. Факт.  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #2 -: 26 Ноември 2014, 20:14:24 pm »
1. Класически метод -  летвичка, на нея забито бръснарско ножче и зад него поставено парче тебешир. Мишката захожда към тебешира. Доближава бръснарското ножче и започва през него да души тебешира. Разбира измамата и започва да си клати главата над бръснарското ножче "Аааааа, това не е е сирене!". Така горкото си прерязва гърлото измамено. ;)

2. Мощен стар усилвател и тонколони поне 2х100W. AC/DC "Highway to Hell" и други (може и Alice Cooper). Волуме на макс. Забележка: Ако мишоците се окажат метали - музиката се сменя с хард класическа музика или виеща чалга. При последната - гаранцията е 100%.

Лично аз, за селската ни къща (в която рядко ходя) имам сключен неписан договор с една белка или невестулка. От години живее в приземния етаж и оттогава няма никакви мишки. Лошото е, че из къщата намирам остатъци от кокошки, гълъби, яйца и дори змии. Най-лошото е че животинчето има навик да ходи нощем по покрива за врабци и мишоци и направо преорава турските керемиди.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
« Отговор #3 -: 27 Ноември 2014, 10:33:31 am »
Отвратно гнусни животни са плъховете. И са страхотни плувци. В реки и езера с очите си съм виждал много пъти как може да преплува под вода като видра над 20 метра. Направо се учидвам, че се давят във варела, може би заради триците. Друг гаден опит имам, но с мишки: не могат да се изкатерят по стената на басейна на вилата, явно заради боята. И гущерите не могат да се изкатерят, но на тях им оставям една метла с дълга дръжка :). Инак на вилата съм се сблъсквал с плъховете при комшии, които по-рядко си посещават имота. Трепя ги с клюса, но утрепя ли един, трябва да се изчака да позабравят. Добре, че са единични случаи.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #4 -: 28 Ноември 2014, 16:40:29 pm »
Emil, тези които си виждал по водоемите трябва да са май водни или мускусни плъхове. Ставали за ядене и кожата им била добра. И другите (домашни, канални) плъхове се ядат :o . (Справка: Джеймс Клавел "Цар Плъх".) Също могат да плуват. Във варела с вода сигурно се давят от изтощение.  При водните капани (както и при другите) редовно трябва да се отстранява улова и да се унищожава. За да няма разнасяне на зарази - чрез изгаряне и/или киреч.
Преди, когато сме имали повечко военни, търговски и риболовни кораби и плъховете са гризали и кабели даже, моряците ни са имали технология за борба с плъховете с помощта на .... плъх канибал. Как  са го дресирали - нека ако някой го е правил да сподели.
Не се взимай толкова на сериозно.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #5 -: 28 Ноември 2014, 20:09:17 pm »
Чувал съм за това и смятам ,че е самата истина.Ловят се с капани няколко плъха без да се увреждат и се поставят заедно без храна в здрава желязна клетка .Започва борба на живот и смърт и винаги един оцелява но става канибал убивайки и изяждайки себеподобните си .Това се прави със сивите плъхове които са най-силни а не с черните канални  които са много по-нежни ,чиито албиноси се използват за опити в лабораториите заено с албиносите бели   мишки.Разбира се когато канибала си свърши работата да изтреби останалите трябва да се убие на всяка цена за да не започне да напада и други жертви  дори и  деца-бебета.

Racho

• Full Member
« Отговор #6 -: 29 Ноември 2014, 11:34:58 am »
Може и майтап да ви се струва, но на времето на един от военните кораби ( между другото там бяха събрани утайките на флота ) Та на този кораб плъхове бяха гризали петата на един от екипажа.  ;D

П.С. Сетих се и за друг случай - имаше и ухапан по ухото.  :D

emil

• Sr. Member
« Отговор #7 -: 30 Ноември 2014, 00:41:36 am »
Emil, тези които си виждал по водоемите трябва да са май водни или мускусни плъхове. Ставали за ядене и кожата им била добра. И другите (домашни, канални) плъхове се ядат :o . (Справка: Джеймс Клавел "Цар Плъх".) Също могат да плуват. Във варела с вода сигурно се давят от изтощение.  При водните капани (както и при другите) редовно трябва да се отстранява улова и да се унищожава. За да няма разнасяне на зарази - чрез изгаряне и/или киреч.
Преди, когато сме имали повечко военни, търговски и риболовни кораби и плъховете са гризали и кабели даже, моряците ни са имали технология за борба с плъховете с помощта на .... плъх канибал. Как  са го дресирали - нека ако някой го е правил да сподели.

Откровенно и аз тъй си мислех! Оказаха се най-обикновени гадни, долни, гнусни твари с проскубана козина. Просто природата много им е дала. Големи, колкото средна котка. Свръхопасни, защото поставени на тясно, стават зверски агресивни като защитна реакция. Ухапванията им са по-опасни от такива на отровна змия заради боклуците, из които се ровят.

emil

• Sr. Member
« Отговор #8 -: 30 Ноември 2014, 00:45:07 am »
Чувал съм за това и смятам ,че е самата истина.Ловят се с капани няколко плъха без да се увреждат и се поставят заедно без храна в здрава желязна клетка .Започва борба на живот и смърт и винаги един оцелява но става канибал убивайки и изяждайки себеподобните си .Това се прави със сивите плъхове които са най-силни а не с черните канални  които са много по-нежни ,чиито албиноси се използват за опити в лабораториите заено с албиносите бели   мишки.Разбира се когато канибала си свърши работата да изтреби останалите трябва да се убие на всяка цена за да не започне да напада и други жертви  дори и  деца-бебета.
И аз съм чел за подобен метод, който бил руско изобретение: оцелелия плъх го пускат на свобода обаче. Като канибал почва да избива само плъхове.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #9 -: 01 Декември 2014, 00:22:20 am »
Ефективен капан за дребни животни се прави от ПВЦ тръба , по следния начин тръбата се запушва от единия край другия в другия се пробиват 4 дупки и се прокарва въженце . Начина на залагане е следния връзвате въженцето за нещо така че тръбата да може да увисне във въздуха , пускате нещо за ядене вътре и я поставяте някъде на така че затапения край със примавката да стърчи . Как работи , животното влиза в тръбата да вземе примамката когато стигне до нея центъра на тежеста се променя и тръбата пада и застава вертикално увисвайки на въженцето  понеже стените са гладки животното неможе да се завърти и да се изкатери обратно . Капана може да се използва за почти всякакви животни така че моля не злоупотребявайте .

gargo2

• Full Member
« Отговор #10 -: 01 Декември 2014, 18:47:24 pm »
Канибала изтребва своите докато има такива но след това трябва да се убие защото ще премине и на други жертви а тогава с такъв хишник наоколу нищо не е гарантирано.На времето когато живеехме в къща, една вечер баща ми се върна ,,на градус"и нещо се скараха с майка ми и той взел ,че си легнал да спи в бараката за дърва на двора.По едно време се появи и от ухото му тече кръв.Нападнал го един плъх и добре ,че не е бил много пиян ,че щеше да си остане без ухо.Чувал съм за един случай и с едно бебе останало без ухо както си лежало в люлката по някакъв навес а близките му не били наблизо.

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
« Отговор #11 -: 08 Април 2015, 19:52:35 pm »
Преди доста години на село имаше котка.

Гледаха се кокошки, прасета, телета, кон. Имаше доста ярма, зърно. Плевнята беше пълна със сено, където играехме. Котката ги ловеше и си ги хапваше на сеното. После оставаше кожата само.

В по-следващо време сме имали доста котки по-големи и силни, но ловяха само мишки. Беше ги страх от съслите.

Моите впечатления са, че котките пазят отлично от мишки. Няма да ви влезе мишка в къщата ако гледате котка. Вече в стопанските постройки с пръстен под няма как. Те си правят дупки, не могат да се изловят всички.

Когато циментирахме подовете в постройката на двора избихме поне 20-30 плъха. С правата лопата, с едно арматурно желязо като влязат в дупки.