Автор Тема: Къщички и хранилки за птици  (Прочетена 35992 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re: Къщички и хранилки за птици
« Отговор #15 -: 11 Декември 2013, 23:32:14 pm »
Попаднах на интересна книжка с много и полезна информация за изработка на къщички за птици. Макар да е издадена 1919 година и да е на английски език мисля, че ще бъде полезна за тези, които се интересуват от това:

Title: Bird Houses Boys Can Build
Author: Albert F. Siepert
Language: English

http://www.gutenberg.org/files/25990/25990-h/25990-h.htm
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #16 -: 16 Декември 2014, 09:55:11 am »
Една идея за хранилка от стар дървен кафез.
Част от телта е отстранена, за да се получат по-широки отвори. Тъй като хранилката се изнася извън терасата, за да не се мокрят семената съм направил покрив от ламарината на кутия за зехтин:

На развиделяване синигерите се отбиват първи. По-късно се мяркат и врабците.

Непотребен метален кафез, също може да свърши работа. Необходимо ще е малко разреждане на пръчките с клещи резачки.

Да не забравяме, че семената, които се оставят на птичките не трябва да са печени и солени. От пазарите или от големите хипермаркети могат да се купят суров слънчоглед и сурови тиквени семки, а от магазините за хранителните стоки за врабчетата може да се намери булгур и сурово жито за варене.
Не се взимай толкова на сериозно.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #17 -: 16 Декември 2014, 19:46:13 pm »
Нещо съвсем елементарно което правя вече от няколко години -сипвам си по малко жито в единия джоб на горната дреха или винаги ми се намира там пликче  с малко хляб .Докато чакам по спирките или си почивам на  пейка в някоя градинка все ще се появят връбчета ,гугутки или синигери ,че и диви гълъби .Някои места посещавам често и макар ,че не е като хранилка която редовно да зареждам но мисля ,че си завъдих приятели. :)Аз също отдавна забелязах ,че връбчетата силно намаляха но мисля ,че се дължи на това ,че хората не изхвърлят както някога масово недоядени закуски а и не малко въздушни пушки се появиха

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #18 -: 14 Януари 2017, 15:53:38 pm »
Моите зимни гости:

Не се взимай толкова на сериозно.