Автор Тема: Къщички и хранилки за птици  (Прочетена 35990 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
Къщички и хранилки за птици
« -: 06 Януари 2013, 15:32:40 pm »
ХРАНИЛКИ ЗА ПТИЦИ ПРЕЗ ЗИМАТА

През есента някои птици отлитат на юг, други остават да презимуват тук.
Когато зимата се случи сурова – замръз, сняг и много ниски температури продължително време, много от оставащите тук птици не доживяват до пролетта. Особено уязвими са малките птички. При зимни условия те по-трудно намират достатъчно храна и стават лесна жертва на хищници или умират от глад и студ.
Сигурно сте забелязали, че при рязко застудяване, в двора ни, парка до нас или дори на терасата ни, имаме по-чести посещения от тези малки и красиви пернати приятели.

Ето и някои зимни гости по селските дворове и градските паркове:

Можем да помогнем на птичките да преживеят зимата, като направим хранилки от подръчни материали. Те могат да се поставят на подходящи места и да ги зареждаме редовно с храна.
      За зърноядните птички, като щиглеца, скатията и чинките, можем да сложим суров слънчоглед, сурово тиквено семе, просо, рапица. Можем и да закупим готова зърнена смеска за канарчета или папагали от магазина за домашни любимци.
      За насекомоядните птички, като синигерите, можем да сложим и натрошени сурови орехи и парченце несолено месо или сланина. Синигерите също обичат и суров слънчоглед, сурови фъстъци и сурово тиквено семе.

Ето каква хранилка сътворих набързо преди Коледа:
Не е маркова, ама птичките я посещават, особено синигерите. Може да се използва продупчена пластмасова бутилка, мрежа от картофи/ябълки и др.

Тук може да намерите някои идеи за хранилки:
http://bspb.org/campaigns
http://bspb.org/article_files/129130090843.pdf
http://arsofia.com/25933/heling-out-the-birds/
http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=78&t=979
http://www.birdsinbulgaria.org/observe.php?l=bg&id=2
http://timeheroes.org/bdzp/141
http://wowpaper.pixeldepo.com/info_pages/24-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=39276

Могат да се закупят и готови хранилки на цени между 3,50 и 6,00лв като тези от тук:

Нека да помогнем на птичките сега, за да продължават да ни радват със своята песен и красота. И да не забравяме, че насекомоядните птички, като синигерите унищожават огромно количество количество насекоми, а за зърноядните птички семената на плевелите са любима храна.

Ако имате идеи или вече сте направили хранилки, можете да споделите.

П.С. Синигерите обичат да опитват и луканки. Ето пример как реших проблема тази година. ;)

Птиците в България www.birdsinbulgaria.org
wikimedia.org
www.sterado.biz

Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

• Hero Member
Re: Къщички и хранилки за птици
« Отговор #1 -: 09 Януари 2013, 13:44:16 pm »
Хранилка от 500мл бутилка от безалкохолно:

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #2 -: 11 Януари 2013, 12:32:38 pm »
Mavrud, интересни хранилки, обаче си забравил да напишеш нещо:     

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #3 -: 11 Януари 2013, 13:49:56 pm »
Критиката приета и пропуска отстранен. ;D

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #4 -: 11 Януари 2013, 16:15:45 pm »
Утре ще си взема от село малко зърнен микс и в неделя ще монтирам и аз. Два въпроса към Мавруд :
1. Шишенцето за колко време стига ?
2. Инспектора по качеството 8) има ли достъп до хранилките ?

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #5 -: 12 Януари 2013, 17:09:25 pm »
Jordanov не знам за колко време ще стигне шишето 500ml. Може би седмица, зависи и колко пернати гости ще има. При мен в момента е слънчоглед само и за 5 дни е изядено около 10%. Обаче отделно от шишето има сложени орехи и тиквени семки, които също се харчат синигерите.

Ако температурата е под нулата и имаш излишна свинска несолена мас , може да се овалят топчета от нея в зърнения микс. Синигерите ги харесвали.

Инспекторът по качеството няма пряк достъп до хранилките, но упражнява известен контрол върху достъпа в забранената луканкова зона:

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #6 -: 26 Януари 2013, 13:18:32 pm »
Сега през зимата можете да се остави една малка ябълка на прозореца, на терасата или на дървото в двора.

Със сигурност на синигерите ще им хареса.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 282
« Отговор #7 -: 26 Януари 2013, 23:18:31 pm »
Чертежът съм го правил преди няколко години, както е видно от таблицата малко на шега. Макар и сборен, мисля че детайлите са ясни, за да улесни бъзрото сглобяване. На вилата ми останаха малко къси парчетии от чамова ламперия и се чудих как да ги оползотворя. А по дърветата е пълно със разни цвръцляци и дяволити съсели, които ме развеселяват. Мислех си даже да украсявам къщичките с шишарки и борови клончета. А при едно подходящо лакиране с остатъците от лак би се получило нещо хем красиво, хем полезно.
Къщичка за птици

Колега Mavrud, страшно дяволит ти е котарака!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #8 -: 27 Януари 2013, 14:32:16 pm »
Еmil, има идея в проекта. Ако решиш да го реализираш, бих ти препоръчал да не лакираш, нито да боядисваш къщичката. Също и да не използваш лепило при сглобката. Заради миризмите. Така ще има по-голям шанс къщичката да стане дом за някое птиче семейство.

Отворът на входа си го замислил ф70мм. Този размер става за скорци (косъри), които ще харесат и черешата ви в двора 8).
За по-малки птички, като синигери (които най-често се нанасят в къщички), отворът е голям. Тогава е добре да е наполовина - ф35-38мм и да е изместен по към покрива. Причината е, че свраките и враните обичат да тарашат гнездата на малките птици, дори и в къщичките.
Когато входния отвор е малък и изместен нагоре, шансовете клюна на нападателя да достигне голишарчетата е по-малък.   
При някои проекти препоръчват дори да се сложи около отвора допълнителна метална или дървена пластина, за да го предпазва от разширяване. Някои по-упорити хищни птици се опитват с клюна си да разширят отвора на къщичката и да докопат невръстните пиленца. :(
Има писания, че ако успееш да привлечеш двойка синигери да гнезди в градината ти, това се отразява благоприятно на овошки, ягоди, малини, къпини и др. На ден синигерът може да изяде толкова насекоми, колкото е собственото им тегло. Една двойка отглежда по 2-3 люпила на година и  изядените от тях насекоми могат да достигнат няколкостотин килограма на година.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #9 -: 27 Януари 2013, 17:12:39 pm »
Направо ме е страх да сложа нещо такова на терасата хранилка за птици . Сина ми и котарака домашните любимци направо ще полудеят и ще напълнят къщата с птички .

emil

• Sr. Member
« Отговор #10 -: 27 Януари 2013, 19:20:28 pm »
Еmil, има идея в проекта. Ако решиш да го реализираш, бих ти препоръчал да не лакираш, нито да боядисваш къщичката. Също и да не използваш лепило при сглобката. Заради миризмите. Така ще има по-голям шанс къщичката да стане дом за някое птиче семейство.

Отворът на входа си го замислил ф70мм. Този размер става за скорци (косъри), които ще харесат и черешата ви в двора 8).
За по-малки птички, като синигери (които най-често се нанасят в къщички), отворът е голям. Тогава е добре да е наполовина - ф35-38мм и да е изместен по към покрива. Причината е, че свраките и враните обичат да тарашат гнездата на малките птици, дори и в къщичките.
Когато входния отвор е малък и изместен нагоре, шансовете клюна на нападателя да достигне голишарчетата е по-малък.   
При някои проекти препоръчват дори да се сложи около отвора допълнителна метална или дървена пластина, за да го предпазва от разширяване. Някои по-упорити хищни птици се опитват с клюна си да разширят отвора на къщичката и да докопат невръстните пиленца. :(
Има писания, че ако успееш да привлечеш двойка синигери да гнезди в градината ти, това се отразява благоприятно на овошки, ягоди, малини, къпини и др. На ден синигерът може да изяде толкова насекоми, колкото е собственото им тегло. Една двойка отглежда по 2-3 люпила на година и  изядените от тях насекоми могат да достигнат няколкостотин килограма на година.
За лакирането и лепилата се го помислих! А за конструктивните особености за птиците хабер си нямам. Размерите си ги изсмуках от пръстите и ги наслагах да изглеждат горе-долу естетически добре. Ако искаш мога да ти пратя файла и да редактираш размерите съобразно различните видове пилци. Ще се получат няколко варианта, пък някой може да се навие да ги прави!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #11 -: 27 Януари 2013, 20:16:57 pm »
..... Ако искаш мога да ти пратя файла и да редактираш размерите съобразно различните видове пилци. .....
Еmil, не съм толкова навътре с материята. Не ми пращай нищо, за да не объркаме хората :)
Ако някой се интересува повече, мисля може да се обърне към Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Надявам се, че ще му дадат компетентна информация.
Интересни къщички има и в Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). В нета може да се търси bird houses, bird nest boxes или при руснаците - домики и кормушки для птиц.
И малко данни от тук:

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #12 -: 23 Септември 2013, 23:11:54 pm »
Септември си отива и с него и повечето птички. Циганското лято през октомври е много подходящо за да инвентаризираме старите хранилки за през зимата, да поставяме къщички и да правим нови хранилки. Ако поставим къщичката още преди първия сняг, птиците ще свикнат с нея през зимата, ще преспиват на топло и на пролет ще се заселят в нея без страх, особено ако има и хранилка наблизо.
Понеже определено има интерес към тематиката ще пусна няколко линка към подобни теми с много снимки на хранилки от където могат да се почерпят страшно много идеи. Бих искал да сложа мои снимки но в момента пиша от друг комп и нямам автентични снимки от с поставените от мен хранилки и къщички.
http://www.lapichki.com/pets/statii_p.php?id=2952
http://www.ita-bg.com/products/%D0%9A%D … 54214.html
http://forum.zoomania.org/viewtopic.php … mp;t=19082
http://www.purvite7.bg/articles/view/23 … ode=#photo
Вкуснотиите от последния линк имат една „мазна” разновидност, на която аз съм голям фен и я препоръчвам като доказала се. Всъщност това е и една от най-простите хранилки за които се сещам.
Използвам предварително намерени и изсушени борови шишарки. Специално аз използвам такива от средиземноморски бор защото са по-големи от нашите, но и нашите си шишарки от бял бор стават прекрасно. Предимството на предварително намерените и изсушени шишарки е в това, че са широко отворени и не се затварят от студа и влагата през зимата.
Връзвам единия край на шишарката с десетина сантиметрова сижимка или тел за да мога да я закачам да виси на някой клон.
Стопявам сланина или свинска мас и я пречиствам от солта като я оставям да се утаи. Може да се използва всякаква обезсолена животинска мас и лой. Във вече обезсолената мас слагам всякакви семена до които имам достъп: белен и не белен слънчоглед, овес, просо, жито, сорго, царевичен грис, галета, трохички от хляб.... Каквото се сетя и имам под ръка. Миналата година използвах и готови фуражни смеси за малки пилета. Може да се използват и всякакви смляни гранулирани храни за кучета и котки. В тази смес овалвам хубаво шишарките и ги връзвам по клоните на дърветата в двора. От студа маста се стяга и семената се държат много добре в нея. Това е енергийна бомба към която, специално, синигерите се пристрастяват и всеки ден идват да се хранят. След известно време местните синигери започват да се различават от скитащите по лъскавите си дрешки и определено здравият си вид.
Скоро намерих в нета и друг вариант на номера с шишарката, който не съм ползвал – с чаталеста пръчка. Според мен, колкото повече са разклоненията толкова по-добре.

Ето и няколко схеми за къщета за птички.

В схемата не са дадени, но аз ви препоръчвам да сложите малко дървено трупче от вътрешната страна под отвора. Така дори да се качат до къщичката, котките няма да могат да бръкнат и хванат птичетата.
В тези къщички се загнездват освен дърволазките и зидарките и двата вида червеноопашки и повечето синигери. Може да се загнезди и от кос и от скорец.
В местата където се режат дърва за огрев през зимата, срещу някой лев, работещите там ще ви намерят и изрежат естествена хралупа. Това е най, най, най-добрата къщичка за птици, за която се водят сериозни въздушни боеве. Не се притеснявайте за големината на отвора – спечелилите битката ще го преправят веднага по свой размер.
Когато поставяте къщичките на дървото отворът трябва да е насочен на запад, северозапад, североизток или изток. Север и Юг не са долюбвани от птичките, въпреки, че гнездовата база вече е толкова ограничена, че се котират всякакви квартири.
Добре е на дървото на което ще се поставят къщичките да се сложи и някакво препрядствие срещу котки. Обръч от бодливи храсти и клони или от ламарина. Котките са невероятни ловци и дори мойта мързелива гад успя да хване и изяде градинските червеноопашки, които се бяха заселили в една от къщичките.
Разполагам с двор и малка работилничка в мазето. Който му е кеф да заповяда - ще майсторим заедно.  ab  az
В тубата има страшно много разноезични клипаве за саморъчни къщички и хранилки за птички.
http://www.youtube.com/watch?v=AbQ0SYrR ... ded#at=268
http://www.youtube.com/results?search_q … cPBi43qNVY

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #13 -: 24 Септември 2013, 11:15:01 am »
Тази идея от линковете на бай кольо ми допада доста. Стара обувка и 1 пирон. 

При мен на вилата скворец редовно мъти в дървената кутия с електромера на верандата.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

• Sr. Member
« Отговор #14 -: 11 Декември 2013, 23:08:19 pm »
Чувствувам се ужасно гузен и виновен! На балкона съм натрупал внушителен наръч сухи колонки, предварително подготвени за заготовъчен материал за изработка на хранилки. Зимата вече е факт и малките рошльовци гладуват. А аз все нещо планирам и изчислявам: моето свободно време, времето и възможностите на децата, дето ще участвуват в изработката. Гнусно е! В пъти по-важно е оцеляването на животинчетата, дето гладуват.
Врабчетата у нас са намалели с 50% от 2005 г.