Автор Тема: Евтини такъми и стръв за морски риболов  (Прочетена 29415 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Евтини такъми и стръв за морски риболов
« -: 13 Декември 2012, 13:02:31 pm »
Ето какво бях взел на последния ми морски риболов и мисля, че това е може би максимума за плажуващ лешпер, който иска да си уплътни времето от обяд до вечерната потна бира с пържена морска рибка.

Имам известен опит в морския риболов, но от доста години не бях се занимавал, понеже всичкото ми време отиваше по едно друго мое хоби. Не ми беше трудно да се подготвя с най-необходимото. Единственото, което ме затрудни бе избора на влакно. Проблема ми дойде от това, че много е напреднала технологията за направа на влакна. Примерно навремето хубавите качествени корди внос от ГДР издържаха на опън тежест от 4кг при дебелина 0.40 мм. Сега кое да е евтино монофилно влакно с дебелина 0.20 го може това. Та се наложи да прочета това онова с цел да си сверя часовника с времето.

В Черно море по начина, по който предполагах да риболовствам едра риба не се очаква, но и да се лови със съвсем тънко влакно не е желателно по две причини. Първата е, че има много водорасли и закачи ли се в тях се иска здравина, за да се измъкне. Особено ония кафявите. Второ морските риби макар и малки на размер са изключително борбени. От друга страна морските рибоци са доста по-непредпазливи от речните и много, много не им пука от влакна и куки. Стръвно поемат и яко дърпат. Особено попчетата.

Другата особеност е, че почти винаги се лови в дълбока вода. Теченията са силни, а дъното е осеяно с всякакви препятствия. Тоест закачания и късания са нещо нормално, ако се използва дънна въдица, а оловото е добре да е по-тежичко да не го подмята подводното течение. При риболов на плувка от кея е хубаво да можем да си позволим и по-голям бой. От тази гледна точка реших, че телескоп без водачи не ми върши работа. Разбира се ако го имах щях да го взема и да не се занимавам повече. С него може да се направи всякаква въдица, плувка, дъно, а даже и чепаре да се клати от някоя буна, мостик или кей, но аз нямах и исках да сведа избора си до една единствена въдица.

И ето какво си купих специално за морски неангажиращ риболов от предполагаемо място местния кей, вълнолом или скалите около плажа ако няма много плажуващи:

Влакно - една ролка 100м Lazer Classic с дебелина 0.20. Цвета на това влакно е светло зелено. Едва ли има кой знае какво значение цвета за морски риболов, но от миналото ми е останало да е безцветно, синкаво или зеленикаво. Цена 2лв.

Куки - 10 броя No 10. Мисля, че това е идеалната морска кука, която става за всичко. Понеже в местния магазин нямаше от така наречените морски кукички си взех най-обикновени бели с леко удължена опашка. Това е и разликата на морските куки от речните. Понеже, както вече отбелязах, на морските риби не им пука кой знае колко, но пък за сметка на това поемат стръвно, морските кукички са с дълга опашка за по-лесно откачане и би трябвало да не ръждясват, понеже ще се ползват в солена вода. Аз си взех от най-евтините Canel (Златен лъв). Бели на цвят. И да ръждясаха не беше болка за умиране при цена 12 стотинки за бройка. Учидващо макар и само никелирани се държаха много добре.

Тежести - 4 броя с форма на оливетка (маслина) с тежина 30гр. Всяко по 40 стотинки. От тях две скъсах. Третото се задържа, а четвъртото даже не го изкъпах.

Пръчка и макара не взех. Използвах празен флакон от дезодорант на който навих около 30 метра от влакното. При закачанията бях късметлия. Или успешно откачах, или както стана с първото олово, скъса се само то. Веднъж повечето от влакното остана в морето. Не е болка за умиране. Евтино е и бързо се прави нова дънна въдица, но е хубаво да си имаме цяла ролка с останалото влакно в такъмите за резерв при такива ситуации.

За стръв използвах основно бели охлювчета с които са окичени храстите около морето. Пробвах с миди, но изненадата ми беше, че много добре се представиха импровизации като парченца маринована копърка от бурканче, което купих на място от малък магазин за хранителни стоки и парченца месо от пиле на грил.

Понеже целият ми риболов беше за удоволствие и самите такъми ги взех за всеки случай, ако няма какво да правя, кой знае колко време за тази дейност не съм отделял, но беше приятно всеки път, когато го правех. Като улов мога да се похваля с илария и попчета. Изненадващото за мен беше, че понякога се хващаха и дребни хамсийки. Да се чуди човек как успяват тези малки рибки да налапат толкова голяма кука и стръв, но пък бяха добре дошли, защото се оказаха чудесна стръв за илария и платерина нарязани на парченца. Все пак кой знае каква разлика в кълването на парченца от прясна рибка и маринована цаца не забелязах.

Наскоро водихме много интересни разговори в чата с Mavrud и Cat на тема морски риболов. Подробно ги разпитвах как са нещата сега по черноморието. Доколкото разбрах по-зле. Рибата вече рядко е около брега и иска лодка или поне бомбарда и оборудване за далечно замятане. Но това е за професионалисти или хора, които искат да се нахранят с риба. За самото удоволствие простия такъм е достатъчен да се понакефи човек и ако има късмет да извади някоя иларийка или попче от крайбрежните скали.

Така, че за следващото си ходене на море нищо не бих променил освен да добавя една пръчка и макара от най-евтините. Има в магазините по левче комплекти за под 10 лева. Пръчка с дължина между 2 и 3 метра ще ми свърши идеална работа, а за да стане наистина универсална въдица ще добавя и една подвижна плувка. Правя си ги сам от коркова тапа и пълнител от химикалка. За по-голяма видимост ги боядисвам като ги цопвам в бяла алкидна боя. Чепаре не предвиждам.

Не напразно наблягам на цената. Вижда се, че съм се екипирал за под 5 лева, а и пръчка и макара да се добави пак ще стигнат 15-20 лева. Видях на кея хора с много скъпи такъми. Като си поговорихме се оказа, че и те като мен са дошли неангажиращо да похарчат някой час докато домочадието релаксира след плажа. Купили са си нещата водени от мненията в рибарските форуми и споделиха, че едва ли ще ги използват след почивката за нещо. Риба не хванаха повече от мен, нито изпитаха по-голямо удоволствие, само се бяха изхарчили доста повече. Не е необходимо да се купуват скъпи неща. Дори човек да усети хазарта и страстта на морския риболов, то пак е хубаво да се започне с нещо евтино, а ако интереса се окаже траен тогава чак да се инвестира в скъпотии. Тъкмо човек ще има и някакъв опит и няма да се води само по форумни акъли.

Надявам се и вие да споделите, може и не толкова подробно, какво евтино оборудване ползвате. Ще ми е интересно да чета, а защо не и да копирам от по-можещите и знаещи.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #1 -: 14 Декември 2012, 14:22:11 pm »
Ето една конфигурация за риболов на попче от брега:

Третата кука май е забранена според сегашния закон за любителския риболов. Целта на дезодоранта е ясна. Като се заблееш и ритнеш без да искаш въдицата в морето - поне да плува и да си я извадиш по някакъв начин.

А това са част от такъмите за попче на моя дядо. По точно двата корка и най-дебелото олово. Версия докъм 1980г. На корка се навиваше цялата конфигурация. Обикновено слагаше по 3 куки на повод вързани с вирбел за основното влакно. Оловото е тежко, защото беше предназначено и за риболов от лодка на по-дълбоко. Тогава стръвта "пътува" по-бързо към дъното. Други тежести слагам в зависимост от това какво е дъното:А това е моя повод, който слагам на пръчка с макара. Тежестта, която ползвам е 30гр:


А тази снимка е за Hobo и всички, които помнят кордата на ГДР или DDR:


P.S. Пропуснах да отбележа, че на такива въдици понякога се хващат и едни огромни риби, като тази:

Не се взимай толкова на сериозно.

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 468
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #2 -: 17 Декември 2012, 20:40:30 pm »
Размера на куките зависи за каква риба ще се ходи №10 е за сафрид и дребен чернокоп за най често ловената риба попчето куките са големи №5 до №1 зависи според сезона . Та сега ще направя малък списък в зависимост от рибата която се лови .
Калкан излиза до брега ранна пролет да се размножава търси се на песъчливи брегове такъма е тежък  , тежест 80+ грама куки от №2 нагоре влакно 0,40 основно 0,30 повод .

Попче кълве през цялата година но най много март април , куки от №5 до №1 според зависи къде се лови тежест 30 \40г влакно 0,30 0,35 повод 0,25

Сафрид лови се на чепаре пролет и есен но понякога го има и юни месец тук ще напиша само такъма с който се лови от брега . Чепарето е 10 куки вързани на 5 см поводи на едно влакно наречено майка . Куките за чепарето са №12до 8, бидем (повод) 0,15\ 0,20 майката е 0,25\0,30 тежестите са 25 до 40г

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #3 -: 17 Декември 2012, 23:16:37 pm »
Ценна информация, Cat. Кажи и за иларията. Какво ползвате за нея?

Аз искам малко по-подробно да обясня защо се спрях на влакно 0.20 и куки номер 10. Исках да си купя основно влакно 0.25, а за поводи 0.20. И сега мисля, че това за море е оптималната универсална комбинация, която да работи добре както на плувка така и на дъно. За съжаления в конкретния магазин нямаше 0.25 от евтиния Lazer Classic, само някакво влакно от най-скъпите и реших, че не си струва да го купувам за едно ползване. Така или иначе до следващото море щеше да изгние. За мое учудване 0.20 се оказа достатъчно здраво, отдавам го на по-модерните технологии. Така, че ще си продължа с него. Както казах планирам пръчка и макара от най-евтините. От подвижната плувка от коркова тапа лесно бих могъл да импровизирам даже бомбарда. Влакно 0.20 е близко до оптималното и за тази цел.

Куките съвсем целенасочено ги взех номер 10. Знам, че попчетата са изключително лакоми рибоци и нямат никакви скруполи и притеснения от дебели влакна и големи куки. Мое мнение е, че местните рибари използват големи куки за попчета точно поради тази им лакомия с цел да отсеят дребните и да хващат общо взето по-едри парчета. Добра тактика, но все пак освен удоволствие там гонят и да напълнят тигана, докато за един плажуващ безделник като мен големината на попчетата е без значение. И без това или ги пускам, или ако някой на кея ги събира му ги давам. За такива като мен по-важно е да кълве по-често ;D.

Затова се водех от правилото на сладководния риболов. Куката да е според стръвта. Номер 10 се оказа действително универсална кука. Може би и No 8 да върши работа, но аз предпочитам 10. На импровизираната дънна въдица, описана в горния ми постинг съм ловил илария, големи и малки попчета и хамсия. Хамсийките хванах реално не на дъно, а клатейки дънната въдица на различни дълбочини от скалите на плажа. Лапините умишлено не ги споменавам :D.

Чепаре не планирам да използвам при следващия ми неангажиращ морски риболов по няколко причини. Първо то вече не влиза в евтините такъми. Да, самото чепаре може да се купи евтино, но пръчката и особено макарата трябва да са от по-горен клас, защото натоварването им при риболова с чепаре е по-голямо и си иска както по-здрава макара, така и пръчка с качествени водачи, а те оскъпяват въдицата. Другото важно нещо е, че чепарето си иска умението да се замята, тоест човек да е обучен и подготвен, а ако риболовеца е такъв, той си има съответните такъми и тази тема едва ли е за него. Последното, което винаги ме е отказвало от чепаре е, че времето, когато аз съм на кея съвпада с разходката на скучаещите летовници и общо взето е проблем да се използва чепаре поради многото заблеяни курортисти в близост. Сафрида ще го гоня със същото влакно 0.20, подвижна плувка 3-5 гр., единична кука No 10 и прясна, още жива, скарида. Изпитана от мен тактика в миналото.

Все пак аз целях, а и за в бъдеще ще целя, универсален такъм при минимална цена. Ако човек отива на море с мисълта за сериозен, целенасочен риболов със сигурност ще е добре да е разнообразно екипиран и е хубаво да се вслуша в това, което е написал Cat.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 468
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #4 -: 19 Декември 2012, 22:14:32 pm »
Продължавам със следващите черноморски риби . Това е семейство кефалови , ловят се 4 вида Илария най-дребната, Платерина , Кефал и Пеленгас . Иларията се лови най добре на леко с директен телескоп, плувка , куки № 12 до 8 . Останалите 3 вида може да се ловят на плувка, с бомбарда или на дъно те са силни и борбени риби така че линията трябва да е по дебела поне 0,30 основно влакно тежест от 40г нагоре , куки от 7 до 4 номер .

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #5 -: 24 Декември 2012, 09:25:02 am »
Интересна въдица има рибаря по средата(Моргунов). Някой помни ли този епизод? 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #6 -: 24 Декември 2012, 14:34:17 pm »
 ko54 " Операция Ы" или "Кавказка пленница"?
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re:Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #7 -: 24 Декември 2012, 15:48:27 pm »
Mavrud, филмът май беше "Пес Барбос и необычный кросс", дето ловяха риба с динамит...

п.с. Намерих го онлайн - http://my-hit.ru/film/3022/online  - сцената е малко след 4-та минута
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

divaka

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 13
Re: Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #8 -: 26 Януари 2013, 14:56:28 pm »
Много полезна информация,до сега не съм ходил на морски риболов,ще се радвам ако някой ден се съберем за по ден два на палатки покрай някой местенце да хвърлим въдиците.

Mangusta

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 5
Re: Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #9 -: 30 Ноември 2013, 21:45:15 pm »
Здравейте,
Понеже едно от хобитата ми  е риболова и то изцяло морският, реших да помогна с каквото мога като информация на колегите от „вътрешността“на страната. Държа да отбележа, че не искам да споря с никого, не съм специалист (а и да се наречеш специалист на тема Черноморски риболов е меко казано смешно с „голямата“ популация на риба в него). Аз също минах през много и на различна цена такъми преди да се спра на минималното, което трябва да се носи за да има шанс човека да седне на пържена рибка и бира вечерта. Също така впечатленията ми са само за местата за риболов от Варна нагоре към румънската граница. Избягвам просто „навалиците“.
Та откъде да започна. Рибите, които могат да се хванат от брега на нашето море и са ядливи, не са кой знае колко много. Важно е да се знае, че не всички могат да се хващат целогодишно. Рибите следват като птиците миграционни потоци и затова се появяват и изчезват спорадично (основно ги има пролетта и есентта, когато минават покрай нашето крайбрежие по пътя Босфор Украинско крайбрежие). Няма смисъл човек да се подготви за сафрид, зарган и тн. и да се пльоцне на плажа Юли месец и да хвърля от брега. Никакъв шанс. Другото, което трябва да се знае е, че почти всяка риба в Черно море има по 2-3-4 имена, според размера който е достигнала, това ще е полезно и за хората, които само си купуват риба от пазара и се чудят на „пъстрит“  имена използвани от продавачите. Ще споделя само някои от имената на риби, защото впоследствие ще използвам при обясненията някои от тях.
Малък сафрид се нарича граца, после става сафрид, а кото порасне (колкото средиземноморският поне) му викат хаймана (демек се е отървал достатъчно дълго за да порасне толкова ).
Кефаловите риби са основно три... илария, платерина и кефал. Първите две се ловят често от брега, кефала не, трябва да си харпунджия основно. Закача се на примамка, но много рядко. Визулно си приличат много, но платерината има жълти петна на „бузите“.Иларията не става много голяма.Платерината след третата си година може и да надмине кефала по размер. Да съдиш каква риба си хванал само по рамера в морето е грешно.
Попчето се бърка много често с други представители на рибното царство като кая, лихнус, морски дракон и тн.Визуално си приличат, но вкусово не  Както и при кефаловите, освен по  хабитата трите се различават малко или много и визуално...и трите са грозни , но попчето е най-малкият представител, каята е „голямо“ попче, докато лихнуса е с много по голяма и продълговата глава от другите два вида. По окраска не се съди каква е рибата, защото точно рибите от това семейство се покриват с „камуфлажни“ краски, според мятото където живеят. Ако попчето се храни и живее основно на място без камъни става „песъчливо“..докато ако е постояно свряно сред камънаци може и да е с черна окраска.
На малкият карагьоз му викат „хариб“, после чак става карагьоз.
На малкият лефер му викат чернокоп, преди да стане истински лефер (после става и с трето име но много трудно се хваща от брега тогава).

Та основните риби, които могат да се хващат от брега са: граца, сафрид, попче, кая, лихнус, морски дракон, илария, платерина, зарган, калкан, морски език, морска лисица, чернокоп, лефер, барбун, не казвам, че друго не може да се закачи...но по същата лигика може и цървул да закачите на куката случайно. Аз съм хващал и змиорка случайно...но за това по-късно.
Искам да направя едно ГЛАВНО разделение според, което впоследствие ще разберете, защо ви трябват два вида въдици за морето. Рибите се делят на такива, които предпочитат и се хранят съответно в по-дълбоки води и покрай скали и такива които „нагазват и на песъчливи плажни ивици..да се възползват от планктона разнасян от бреговата вълна. Според това разделение примерно (но винаги с огромни изключения) на плаж се лови главно:
Илария, платерина, калкан, морска лисица, морси език
От високи скали и каменисто дъно:
Граца, сафрид, зарган,чернокоп, лефер, попче, кая, лихнус, морски дракон, калкан, морски език и тн.
За плажа ви трябва дънна въдица, тип фидер или сърфкаст с акция 40-200 гр.Докато за от скалите, както и викам аз „шибалка“ с акция 20 – 60 гр.  Акциите, които пиша са най-ниска до към най-висока. Вие вече ще си избирате точно дали ще е 20-40 или 40-60 и тн.
Единствено попчетата и цялото им подобно семейство може да се хваща от скалите и с „плажен“ прът.Все пак се хвърля на дъно за тези видове риба.
Съответно за макарите правилото е същото. За леката въдица за от скалите и трябва една максимум 2500-3000 спинингарска, докато на пръта за плажа може да сложите и размери до към 5000-6000.
Съответно и влакната следват същата логика. На лекият прът и малка макара за далечно замятане и трябва тънко влакно, най-подходящи 16“ до 18“, докато на тези за от плажа от 20“ до към 30“.
СЛЕДВА...
Попче (покрай скали):

Барбун, от пясъчната ивица на монраж за кефалови (на тапички)


Сафрид "хаймана" :

Маломерен калкан върнат жив и здрав обратно във водата :

Калкан с нормално тегло:

Зарган :

Платерина:

Щука хваната на шабленското езеро което е непосредствено до морето (30 метра):

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #10 -: 01 Декември 2013, 01:13:17 am »
Съответно и влакната следват същата логика. На лекият прът и малка макара за далечно замятане и трябва тънко влакно, най-подходящи 16“ до 18“, докато на тези за от плажа от 20“ до към 30“.

Mangusta, добавяш полезна информация в темата. Само една молба. Преди да продължиш би ли пояснил каква да е препоръчваната от теб дебелина на влакното в метрична система, тоест в милиметри? Предполагам говориш, че за лекият прът и малка макара за далечно замятане и трябва тънко влакно, най-подходящи 0.16 до 0.18, докато на тези от плажа от 0.20 до към 0.30. Все пак потвърди.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mangusta

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 5
Re: Евтини такъми и стръв за морски риболов
« Отговор #11 -: 01 Декември 2013, 14:13:23 pm »
Съответно и влакната следват същата логика. На лекият прът и малка макара за далечно замятане и трябва тънко влакно, най-подходящи 16“ до 18“, докато на тези за от плажа от 20“ до към 30“.

Mangusta, добавяш полезна информация в темата. Само една молба. Преди да продължиш би ли пояснил каква да е препоръчваната от теб дебелина на влакното в метрична система, тоест в милиметри? Предполагам говориш, че за лекият прът и малка макара за далечно замятане и трябва тънко влакно, най-подходящи 0.16 до 0.18, докато на тези от плажа от 0.20 до към 0.30. Все пак потвърди.
Да, абсолютно вярно си разбрал. В последствие мисля да напиша, какви са моите такъми и със линкове и снимки да поясня точно какъв модел са, цена и откъде са купувани.