Автор Тема: Минимум въдичарско оборудване в раницата?  (Прочетена 8399 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Хубаво е човек да има със себе си някаква въдичка с която да си запълни времето или да поначеше крастата ако попадне на водоем или река по време на поход. Спомням си една година в Китен. Колективно изгоряхме здраво и на другия ден не ставахме за плаж. От скука отидохме на пристанището. Пътьом купихме една въдичка от онези сувенирните за курортисти. Един по-висок изсъхнал балдаран за пръчка и бели охлювчета, които събрахме от околните тръни, за стръв. Метнахме на майтап, а то стана една... Цяла кофа илария. Пуснахме я, защото не бяхме подготвени да я уползотворим, но удоволствието от риболова беше пълно!

Сериозен въдичар не би тръгнал за някъде без необходимия минимум такъми достатъчни поне за един неангажиращ риболов на река, язовир или море, затова въпроса ми е към вас.  Какво носите със себе си? Какъв е според вас този необходим и достатъчен набор от такъми и въдичарска екипировка, та хем да не тежи и пречи по време на поход или екскурзия, хем да е достаъчен за един приятен риблов, ако се появи такава непредвидена възможност?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re: Минимум въдичарско оборудване в раницата?
« Отговор #1 -: 13 Юли 2012, 13:43:13 pm »
Щом е за чесане на крастата, една страхотна идея от youtube как да си направим гривна от паракорд с вградени кукички, месина и малки оловни топчета. На мен ми хареса, защото гривната си я носиш постоянно и когато се наложи, човек разполага с въдичка!  ;)

ето и клипчето:     
http://www.youtube.com/watch?v=yVYr01_VcZA&feature=related

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #2 -: 13 Юли 2012, 14:48:17 pm »
Необходимия минимум е 4м влакно и 5\6 куки рзличен размер и нож . Как се работи с тоя минимум с ножа отрязвате някоя хубава 3м млада издънка добре е да е достатъчно гъвкава и лека, поодялватея малко така че  да заприлича на нещо, връзвате куката за влакното а влакното да пръчката улавяте си един скакалец или друго предпочитано от рибата насекомо . Приближавате водата така че рибата да не може да ви види или усети и поднасяте насекомото така че леко да докосва водата но не да потъва . Размера на куките е много относителен зависи каква риба се гони и какъв размер е рибата. А влакното въпреки че всички ще кажат че посочвам дебели влакна трябва да е със сечение между 0,14 и 0,20 мм , понеже дървения прът няма гъвкавоста на въдичарски прът и там натоварването се поема от влакното затова е препоръчително да са по дебели влакната а като не го потапяте във водата и рибата няма как да го види та затова не е проблем че е по дебело .

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #3 -: 06 Август 2012, 15:29:49 pm »
http://www.fishing-mania.com/school/ Клегите от Фишинг мания за показали много добре как се връзват куки за което голямо благодаря че трудно се обяснява .

divaka

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #4 -: 27 Януари 2013, 13:15:35 pm »
Аз си нося винаги 10 м плетена корда няколко кукички и топченца олово,плетената корда е много здрава и може да се ползва за поправяне на някой друг шев.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #5 -: 06 Февруари 2013, 01:09:05 am »
Не съм ползвал досега плетенка и нямам опит с нея. Тя може би е добра идея понеже е здрава и дори с 0.08 може смело да се лови доста едра риба с прът отрязан край реката, който няма омекотяващите свкйства на фабричните с тънки и гъвкави върхoве,

Клипчето, което е пуснал Valenti повдига и друг въпрос. Хайде да ги караме заедно. В комплектите за оцеляване всчики слагат в сисъка влакно и кукички, но какви конкретно да са, досега не съм срещал. Какво бихте избрали за нашите условия?

Моят избор би се свел до влакно 0.20 и ако трябва да е само един номер то бели куки No 12 с нормално дълго рамо. Мисля, че стават за какъв да е водоем, включително и за морето. Вместо оловни топчета бих изрязал лентички олово от оловна плоскост или тръбичка. От тях мога да си правя всякакви тежести за плувка. Плувка, пръчка за леко и тежест за тежко ще импровизирам на място.

Ще ми е интересно колегите с опит освен за минимума въдичарско оборудване в раницата да си кажат думата и по този въпрос. Какво влакно и кой номер кукичка бихте взели със себе си при условие, че са единствени?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vlado_fidera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #6 -: 02 Февруари 2015, 09:44:59 am »
За да сме по мобилни винаги трябва да ползваме малко неща, които да  не ни пречат в раницата или еднодневката. Едно телескопче с дължина 2,1м, една малка компактна макаричка на която е навито основно влакно с диаметър 0,15/0,16 мм, една ролка с дължина 20 м резервно влакно с диаметър 0,10 мм, пакет куки №16/18 и цепени тежести, 2-3 плувки с различен грамаж и форма