Автор Тема: Котелката - необходимост или излишен багаж?  (Прочетена 20017 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Котелката - необходимост или излишен багаж?


Снимка: Mavrud

Оглеждам се по колегите походници и туристи, но за съжаление рядко виждам някой да ползва котелка и да си готви в походни условия. Сигурно има такива, но аз не ги уцелвам, което пък ми говори, че и да има не са много. Само понякога виждам да се вари чай или кафе на газово котлонче в някое марково  скъпо туристическо канче. Това ме накара да се замисля защо у нас не е прието да се носи котелка, а в Русия например, както и в Канада, а дори и в някои области на САЩ, хората преди да излязат от в къщи първо си вземат котелката и огнивото, след което всичко друго. Аз си го обяснявам с историческите нужди и навици на различните народи.

У нас по занятие хората са се занимавали от много отдавна главно със земеделие и животновъдство. Нивите и стадата са близо до къщата или кошарата и хората сутрин и вечер са си там до огнището. Сутрин човек яде топло ядене. Вечерта също. Остава един обед за който храната е предварително приготвена и сложена в дървено гаванче с капак или се кара на сухоежбина. Вода за пиене също има в изобилие и често не са носели даже манерки. Всеки е знаел къде и кои са проверените извори от които може да се пие вода без опасност от болести и зарази. Съвсем друго е безкрайната северна тайга. Там разстоянията и времето имат други измерения. За тамошните хора котелката винаги е необходима ако не за готвене то да се превари лятото водата, която ще се пие, а зимата без огън и котелка е само лед и сняг. Когато се пие вода от непознат източник винаги съществува риск от зараза. Приказката, че в планината и гората всичко е стерилно е само един мит.


Снимка: Mavrud

Първо да кажа какво разбирам под "котелка". Малък походен съд в който може да се свари храна, да се превари вода или просто да се запари чай. Въпреки, че разстоянията у нас са малки, почти навсякъде има вода, а населените места и хижите са нагъсто котелката е винаги с мен. Тя ме прави независим. Мога да си сготвя където съм и каквото си искам. Не съм зависим от наличностите в хижите и от настроението и умението на хижарите. Тя ми намаля тежината на багажа защото най-леко е да се носят продукти като изсушени месо и зеленчуци, които на място да се сготвят със сухи варива. Дори да се носи готова храна е хубаво тя да се стопли преди ядене. Така по-добре се усвоява, а и топлата храна силно повдига духа! Освен за готвене котелката става за какво ли не. Например тя е идеален контейнер за пренасяне на вкусни добре узрели червени домати в раницата. Само фантазията може да ограничи приложението и.

За котелка аз изполвам различни съдчета. Като се започне от индийско еднолитрово канче с капак на фирмата 555 от неръждавейка, мине се през обикновеното алуминиево българско войнишко канче и се стигне до екзотичното бъбрековидно ГДР армейско канче, което е почти като руското. Със същия успех могат да се използват всякакъв вид тенджерки, дори и празни консервени кутии. Опита ми е показал, че условията на които трябва да отговаря походната котелка са следните:
- да бъде лека
- да бъде здрава
- да позволява готвене на открит огън
- да има дръжка за окачване над огъня
- да има нужния обем
- желателно е да има капак.

Ако ще се използва с газово котлонче или спиртник е задължително да има капак. Иначе ще се хаби излишно много енергия при готвенето, а газ и спирт се носят на гръб в раницата. Точно заради това предпочитам армейските канчета защото капаците им са мултифункционални и стават освен за капак, за чиния за храна, а даже и салатка може човек да забърка в тях за следпоходната ракийка. Има прекрасни рецепти за походни салати, но за това друг път.


Снимка: Mavrud

Колко голяма котелка да носим? Това зависи единствено от броя на хората, които ще я ползват. Най-грубото правило е да се предвиди по един литър обем на член на групата плюс един литър за самата котелка. Обикновено в магазина обявяват пълният обем на котелките, тенджерите и казаните, които продават. Ще каже пълно до горе до ръба. За всеки, който е готвил, му е ясно, че работния реално използваем обем на всеки съд е малко по-малко от обявения. Представете си само вряща тенджера пълна до горния ръб. :o Освен това ако се готви за повече от 2-3 човека винаги е хубаво да има една порция в повече било за някой по-гладен, било за гост внезапно посетил лагера.

Откакто след дълго многогодишно прекъсване се активирах отново като походник се оказа, че обикновено съм сам или с още един човек. Освен това супи рядко готвя защото ги намирам за слабо хранителни в походни условия. Дето се казва не си струва нито труда, нито енергията за приготвянето им. Предпочитам различни гъсто сварени храни. Ориз, макарони, булгур, гречка. Затова аз ползвам друго правило, а то е половин литър на човек плюс половин литър за самата котелка. Армейските канчета са 1.5 литра българското и 1.7 литра ГДР-ейското. Напълно отговарят на моите нужди. Сам човек може напълно да мине с канче с обем 600 до 800 милилитра стига да отговаря на останалите условия.


Снимка: Mavrud

Всеки си има предпочитания от какъв материал да му бъдат съдовете за готвене. Ако се внимава може и в картонена кутия да се свари нещо. Според мен неръждаемите и алуминиевите котелки са добър избор за походни условия. Съдовете с тефлоново покритие не трябва да се ползват ако ще се готви на открит огън защото при силен огън или се отлепя покритието, или се поврежда докато се чисти загорелия съд. На огън често се загаря котелката колкото и да внимава човек. В никакъв случай не трябва да се ползват никелирани котелки. От нагряването покритието им се напуква и е възможно парченца от него да паднат в храната. Тези парченца са с остри режещи ръбове, които могат да нарежат хранопровода и стомашно чревния тракт. Титаниеви съдове не съм ползвал, но отзивите за тях са, че не издържат на високата тмемпература на един здрав огън и бързо се амортизират ако се готви на открит огън. Ако не се планира да се готви на огън, а само на газово котлонче могат да се използват, но са прекалено и неоправдано скъпи. Освен това човек винаги трябва да е готов за всякакви условия.


Снимка: Mavrud

Освен котелка е добре, но не задължително,  да се носи и един малък съд. Причината е, че по време на поход рядко има възможност за качествено измиване на котелката затова е хубаво да има отделен съд в който да не се готви, а в него само да се вари кафе, чай или какао. Ако групата е по-голяма то вече си има нужда от втора котелка само за тази цел. Обема и се избира с разчет едно канче на човек.плюс едно за котелката. Един литър котелка е идеална за трима човека, а с малко ограничение става дори за четирима. Когато съм сам не нося отделен съд за чай. Използвам 250 милилитровото канче, което е винаги с мен и според мен всеки би трябвало да има у себе си по време на поход.

След употреба котелката трябва веднага да се измие. Колкото и да се е отпуснал след вкусна вечеря човек не трябва да оставя тази операция за сутринта, защото до тогава остатъка от храна се втвърдява и се мие много по-трудно, а и без това не винаги по време на поход има условия за миене на съдове. Ако има вода аз я мия естествено с вода и сапун. Става и с пясък и вода, а особено бушкрафтърско е вместо сапун да се използва пепелта останала от огъня. ;D Ако няма вода практикувам следното. Хубаво забърсвам отвътре котелката с мъх или листа и я обгарям на пламъка на огъня или газовото котлонче. Алуминиевите съдове много добре се забърсват с тоалетна хартия. Тя обира всичката мазнина от котелката. Все едно е мита. В кухненския комплект е хубаво да има хартия специално заделена за това.


Снимка: Cat


Снимка: Cat


Снимка: Mavrud


Снимка: Ристо Туристо


Снинка: Mavrud


Снимка: Mavrud


Снимка: Mavrud


Снимка: Mavrud


Снимка: Mavrud


Разкажете вие използвате ли котелки? Ако да то какви, а ако не използвате - защо? Какво е за вас котелката - необходимост или излишен багаж?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #1 -: 25 Юни 2012, 23:43:53 pm »
Знам, че котелката е незаменима необходимост, но тъй като винаги имам много товар на гърба си, досега не носех. След като прочетох мнението на Hobo, реших: От следващия поход, в раницата ми ще има едно алуминиево канче.
Отлична отмора е да глътнеш 200 грама топла храна(дори чай, кафе или суха супа).

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #2 -: 26 Юни 2012, 09:37:13 am »
Не е излишен багаж. Смятам всяка една съдинка, която може да се сложи на огън и в нея да се кипне водица, дали за напитка или за гозба, дава повече свобода на скитащия сред природата. Дали ще е алуминиева, алпака, титанова, тенджерка емайлирана, кутия от консерва или друга - въпрос на предпочитание и възможности.

Да допълня Hobo за това:
Цитат
...по занятие хората са се занимавали от много отдавна главно със земеделие и скотовъдство. Нивите и стадата са близо до къщата или кошарата и хората сутрин и вечер са си там до огнището. Сутрин човек яде топло ядене. Вечерта също. Остава един обед за който храната е предварително приготвена .... 

За по-далечни пътувания далеч от дома, обикновено на групи от земляци, като лятна паша на стадата в планините, кюмюрджийство (въглищарство) или друг гурбет, групата е носела или гърне или казан за приготвяне на варива, най-вече боб, трахана и др. За пример можем да посочим, че габровци са наричани още "вариклечковци":
Не се взимай толкова на сериозно.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #3 -: 26 Юни 2012, 10:24:54 am »
...За пример можем да посочим, че габровци са наричани още "вариклечковци":
Браво, може да са скъперници, ама пък са много изобретателни.

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #4 -: 29 Юни 2012, 10:57:15 am »
Позвам най-обикновенно канче неръждавейка за готвене и една термо чаша. :-[Само да поясня на снимката се вижда канчето и ножето на друг наш съфорумец и моето котлонче :)

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 467
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #5 -: 02 Юли 2012, 22:25:35 pm »
Малко топли снимки и от мен  :D
коментар по снимките малко по нататък .

stnenkov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 26
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #6 -: 03 Юли 2012, 02:04:53 am »
Моето скромно мнение е , че котелката е необходимост при определени условия. Ако ти се наложи по-дълъг престои далече от цивилизация е задължителна. Аз лично не ползвам котелка, имам канче половин литър и ми е напълно достатъчно за лични нужди

Ето го и него завалийчето  ;D.
Бързай,защото Живота е прекалено кратък.

Mavrud

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 645
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #7 -: 03 Юли 2012, 18:27:11 pm »
Колега stnenkov твоето канче кораво изглежда! Моля дай повече инфо или мини ревю направи.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hunter

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 108
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #8 -: 03 Юли 2012, 20:33:18 pm »
Аз също ползвам котелка производство БА. И за ориз да си сваря, и за салатка да си нарежа, яйца съм си пържил в нея, чай съм съм правил, гадни полуфабрикати съм си претоплял . А и като е комплект си слагам нещо между котелката и паницата  и спестявам и място за излишни кулинарии, не че някоя манджа ми  е излишна при поход  ;D
За цената си от скромните 2 лева, комплект с паницата дето я затваря, нова новиничка, мисля, че рязко дърпа и пред най - скъпите титаниеви посуди и грънци-мрънци. Моята много си я обичам и си пожелавам още дълги години, изпълнени с походи, да ме хрантути и мен и другите около мен  ;) Само една тел съм и добавил да може лесно да се окача над огъня, но скоро ми дойде една идея, да я направя с щипки като тези дето са за даване на ток, за кола, но по - малки и за тях да хвана телта. И така да закрепям телта за нея. Хем ще ги ползвам и гащи да си изсуша ако цопна в някое дере  :D ;D :D

stnenkov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 26
Re:
« Отговор #9 -: 04 Юли 2012, 18:35:13 pm »
Специално за колегата Mavrud , като канче нищо особено. Вместимост 500 мл. ,неръждавейка , предполагам производство сделано в китай. Закупено от Метро- Варна преди месец, артикулът се водеше канче за мляко . Тъй като отдавна си търсех дебелостенно канче , това ми се стори доста добро и се оказах прав, прекрасна туристическа вещ. Мале аз сега като се загледам в снимката и понеже я правих отблизо , ми то изглежда като менче, хе хе хе, затова си мислите че е голямо, ама не е .
Бързай,защото Живота е прекалено кратък.

Kent

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 362
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #10 -: 04 Юли 2012, 18:52:00 pm »
Като ходим с Жена ми само е това:

/мисля всички ги знаят - голямото е нераждавейка  на към 600 мл, и малка кружка на към 250 мл/.

Да се похваля, наскоро открих, че се ръгат едно в друго.
В кухините се държи гъбичка, тел, малко шишенце с веро за да не става зян празното пространство.


Това ни е кухненската посуда.  Малката червена кутийка не за сол а челниче, да виждам като бъркам супата...Синята тръбичка /пластмасова/ нанизана ма милтековсския  прибор /нож вилица лъжица/ е за удължаване на вилицата и лъжицата като мое усъвършенстване.

Като сме с децата ползам шведското канче. Има го по нагоре, върху примуса Мимер, дето се вижда една ръка да бърка макарони и - пише снимка Кат.

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 467
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #11 -: 05 Юли 2012, 13:27:07 pm »
Ами завърши поредното по дълго бивакуване, тази година беше около 10тина дена.
Съдове не само котелка си трябват понеже ако се ходи за по дълго време трябва и да се готви

Това е снимка на всичката посуда дето я мъкнах но реално са ползвани двете канчета по-малкото за кафе и ракия а по голямото за безалкохолно и бира и войнишкото канче на което има снимки по горе за готвене и хранене .

mechkolis

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 36
  • глинени артефакти
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #12 -: 08 Юли 2012, 00:03:28 am »

Пролетна супа от див лук, див чесън, морковче и ориз.

Phoenix

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 55
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #13 -: 12 Юли 2012, 19:34:53 pm »
При обиколките ми сред природата съм използвал всевъзможни съдинки-канчета, тенджерки, джезвета и др. От известно време бях хвърлил око на войнишките канчета БА.И ето преди няколко дена се сдобих с такова канче.За съжаление не е от модела със скоби за закачване над огън, но все нещо ще измисля.Ето го ново новеничко.
BazilVenceslas

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 175
  • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
Re:Котелката - необходимост или излишен багаж?
« Отговор #14 -: 27 Юли 2012, 12:47:14 pm »


А и канчето върви в комплект с кубинки!  ;D ;D  :P

Екипировката не прави туриста, само помага!