Автор Тема: Бушкрафтърски хитринки  (Прочетена 4650 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Бушкрафтърски хитринки
« -: 05 Септември 2011, 11:13:36 am »
Предлагам в тази тема да споделяме хитринки, които са достатъчно дребни за да им се посвещава отделна тема, но ако се знаят правят живота в Буша по-лесен и приятен. Например като тези:

- Отварачката за консерви на ножчето Victorinox е чудесна кука, с която да се хване горещата дръжка на котлето провесено над  огъня.

- Преди да се сложи котлето над огъня се намазва с течен сапун, гъста сапунка или глина. След това саждите се отмиват бързо и лесно заедно със сапуна или глината.

- Ако си опарим пръстите, за да не ни излезе плюска трябва веднага да се хванем с тях за меката част на ухото. (където ги дупчат за обеци)

- Ако раменете ни се протрият от презрамките на мешката или раницата, а още по-добре в момента в който усетим, че това ще се случи, подлагаме под презрамките дрехи, например тениски, кърпи или чорапи. Прежуленото намазваме с дерматичен вазелин или свинска мас.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
Re:Бушкрафтърски хитринки
« Отговор #1 -: 09 Септември 2011, 19:50:37 pm »
По стара хайушка традиция, ако въшлясаме по време на дълъг поход, махаме дрехите, копаем дупка, заравяме дрехите, след един час ги вадим и бубите са избягали  :)

Ако се вмиришем, попарваме си борови иглички (като за чай) и разтриваме част от него в дрехата докато я перем на реката.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #2 -: 11 Септември 2011, 17:38:26 pm »
Една зимна хитринка. Ако има сняг и се наложи да се стои дълго време на едно място повечето хора утъпкват снега около себе си и маршируват да се стоплят. Много по-добър е ефекта ако краката с обувките се зарият в снега, а само пръстите се мърдат и леко се пристъпя на място за раздвижване без да се утъпква снега. Обяснението е просто. Ако температурата на въздуха е -15С, то под снега е не по-студено от -5С.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #3 -: 11 Септември 2011, 17:47:12 pm »
аз наскоро открих 4е лятото ми е най комфортно като ходя по жегите с раницата да не си я мятам на гърба гол до кръста...щото лошо протрива на раменете
ами си мятам един пешкир на раменете и тогава раницата
4удна работа
хем обира потта хем пази от протриване и изгаряне хем тумбака ми е гол
 ;D

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #4 -: 11 Септември 2011, 19:11:52 pm »
Хобо, относно стоенето на снега добри варианти са снега да се изрине с крак до черно и да се стъпи върху почвата, друг вариант е да се начупят клонки и да се стъпи на тях. Изприбвано   ;D

ПС: Чувал съм за нагреваеми стелки с батерии,както и за химически ,но така и не съм виждал и ползвал :)