Автор Тема: Опит за сублимация на кайма  (Прочетена 5176 пъти)

Kent

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 362
Опит за сублимация на кайма
« -: 29 Септември 2010, 13:59:40 pm »
Първо опитах с едно блокче от 250 грама. Колко е месото там е съмнително, но... ако не се беше получило поне нямаше да ме е яд за хубавата кайма.
 Та взех блокчето размразено и го запържих на тиган в около 80 мл олио, при постоянно бъркане с една надупчена лъжица да не загори, като посолих преди това с една здрава щипка сол, до степен в който каймата се разтроши и стана сивкаво кафеникава на цвят. След това подържах запържената кайма в гевгир и натисках отгоре и отвреме навреме с лъжица , та да се оцеди излишното олио. После лесно - в микровълновата на размразяваща програма за около 20 минути и готово. Каймата придоби кафеникаво златист цвят и парченцата станаха твърди, да да дрънчат като съчми петици в една кутия от кафе в които ги чаках да се развалят на стайна температура около 10 дни.

 Те не се развалиха поне видимо /мирис, вкус/ и бяха изяден с кус-кус от мене и синчето. Пуснах ги във кус-куса докато вреше. Ами това е просто и лесно.

Kent

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 362
Re:Опит за сублимация на кайма
« Отговор #1 -: 03 Септември 2011, 20:35:35 pm »
Малко ъпгрейтнах технологията. След запържване до белезникаво-сиви гранули в тигана, отцеждам и поставям в тава във фурната с вентилатор. Нагрявам на температура м/у 125 и 75 градуса до придобиване на тъмнозлатист /или по-скоро кафеникав/ цвят и твърда консистенция. В резултат на това получавам от два килограма кайма /кило скоросмляна смес свинско-телешка, плюс кило от 4 блокчета за принцеси/ изходен сублимат с под 600 грама тегло..... който насипах в бутилка от 1 литър кетчуп. По мои сметки това би трябвало да стигне за четери пълноценни хранение на четери човека, тоест за 16 човекопорции на основата на макароните, ориза или каквото си пожелаете.
п.п. Предния път от кило за принцеси, по този начин докарани до малко под триста грама се получихе 9 пълноценни човекопорции с макарони и ориз през ден, за три дни.
Има снимки в пътеписа Зиг-заг.