Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 233916 пъти)

ico160

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #30 -: 15 Февруари 2011, 18:48:38 pm »
Към Хобо. Благодаря,свързах се и вече ще чакам момента на доставката.Налична номерация до 43 номер.Ок.javascript:void(0);

jovany2777

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #31 -: 21 Март 2011, 16:21:09 pm »
Искам да попитам ЗАГО как да се свържа с човека продаващ френските армейски кубинки?
Изглеждат  ми сносни моят меил е jovany27@abv.bg
предварително БЛАГОДАРЯ за инфото ;)

ivan_j

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #32 -: 20 Май 2011, 00:17:37 am »
Втора година нося такива. Имам два чифта, втория тепърва ще го вкарвам в експлоатация.
Първия чифт го импрегнирах с nikwax вакса, после се оказа, че е за лицева кожа и кубинките пускат. После ги мазах с nikwax течност за импрегниране на обувки от набук и напа. С това стават водоустойчиви, но не за дълго. Пръсках ги и със спрей на Grangers и някакъв с нанотехнология от магазина на Дайхман. Всичките са били с краткотраен ефект. Кубинките ги ползвам за каране на мотор. За да съм със сухии крака при каране в мокро време си уших гамаши и реших проблема.
Вторият чифт започнах да обработвам по технологията от тази тема - с течен парафин. Още от първия опит попи едно шишенце на обувка. Но кожата се омазни и отвътре. Сега ги натъпках с тоалетна хартия, а после може и със спирт да ги мия отвътре - не искам чорапите ми да са мазни. Също така се притеснявам, че ако станат водоустойчиви, няма да дишат и ще спарват, а другия чифт никога не ми е спарвал краката, а съм ги носил и при над 35 градуса.
Лошото е, че нямат големи номера, купих си 43 и съвсем леко ми стискат. По-скоро са ми абсолютно точно по краката и ми се подбиват пръстите, като ги нося по цял ден.
Недостатъците, които съм забелязал:
Конците са изгнили и се късат лесно. Ще се търси добър обущар.
Със стандартното прокарване на връзките нямат събуване, ако не се извадят от 2-3 реда дупки. Решението - или хлабаво връзване, или слагане на кукички на последните няколко реда дупки.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #33 -: 20 Май 2011, 10:23:10 am »
Не ги мий със спирт. Всякакви течности увреждат кожата. От спирта ще спече и ще стане твърда и нееластична. Течният парафин е проникнал през порите на кожата и затова е протекъл отвътре. След няколко дена кожата ще го попие нацяло и няма да те цапа.

Течният парафин подхранва кожата но не я прави недишаща. Няма да има разлика между първия и втория ти чифт на тема проветрение ако само си подхранил кожата с течен парафин и след като я навлажниш в мокрото помещение я мажеш с терпентинова вакса за обувки. Редовно мазане с вакса, даже импрегниране от време на време, според мен е най-доброто за влагозащита. В същото време обувката диша без проблем.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #34 -: 20 Май 2011, 11:24:42 am »
+100 Hobo. Казармата, освен простотии, оставя и полезни навици и знания. Да не забравяме и лъскането след изсъхване на боята, с подходяща четка с естествен косъм. Струва ми се, че именно получилият се след лъскането повърхностен слой не позволява на водата да прониква в кожата, а същевременно не пречи на дишането/проветряването/. Във всичко старо, но полузабравено вече, май има скрит дълбок практичен смисъл, доказал се през вековете. А някога са ги мазали и с мас, за кожените цървули става въпрос. :)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #35 -: 09 Юли 2011, 02:14:50 am »
Като човек, който вече 10 години не е обувал (с малки изключения) друга обувка освен военна кубинка, смея да твърдя, че имам голям опит с тях. Поздравявам автора на темата, изключително изчерпателно е обяснил разликите между едните и другите и искрено благодаря за съветите за импрегнация.
Лично аз ги импрегнирам само и единствено с боя за обувки, пак тая на казабланка. Най-доволен си останах от първия чист кубинки, който дори бяха на баща ми. Този чифт и до днес не му е мръднала подметката, макар кожата вече за нищо да не става. Със всяка следваща кубинка, която съм носил, подметките се изтъркваха в страничните участъци за около година - две. Долу-горе за това време започваха и да пропускат, но трябва да отбележа, че есеки чист се е носил 7 дена в седмицата, като под носене разбирам ходене, бягане, катрене и т.н. Купувал съм само кубинки реколта до 85-та и най-странното е че като чифт всички бяха еднакви, но винаги ми се късаше лявата. На дясната нищо й няма, но лявата я й се сцепи подметката, я се сцепи между кожата и подметката, я някъде другаде. Единствено последния чифт, реколта 83, се пецака дясната, но малко след това замина и лявата. Е ... все пак издържаха 3 години и все още ги нося, но пропускат. Фактът, че със всяка изминала година военните кубинки стават все по калпави и все по-трудно се намират хубави ме накара миналата година да си купя зимните полицейски кубинки. Те са подобни на военните, но са малко по-тесни отпред, но с по-добра подметка. Засега съм доволен от тях, макар по чукарите да ходя повече с военните. Все пак ... ония са още нови и гледам да ги позапазя по-дълго такива. Съжалявам, че няма снимков материал, ще гледма скоро да ги снимам, все пак едва ли всички са ги виждали.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #36 -: 02 Август 2011, 07:18:04 am »
Имам един въпрос, преди седмица си купих от тези френските кубинки.
Бяха много избелели и много твърди и ми казаха да ги намажа 2-3 пъти с течен парафин.
Намазах ги 2 пъти и сега забелязвам, че като ги оставя, се появява нещо бяло, като мухъл, но като го разтрия с пръсти е мазничко, все едно,че самия парафин излиза на повърхността.
Та, въпроса ми е , да ги мажа ли още или да изчакам, да походя с тях да се поочупят и тогава, пак да им играя парафинче? :)
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #37 -: 02 Август 2011, 08:39:28 am »
И на жена ми побеляват така. Те са от кашишките с железните катарами. И аз щях да питам. Това не прилича на мухал, а като че ли много им идва парафина. Мойте са май по-нови ли , офицерски ли с кожени катарами. те нямат този проблем и изглеждат по нежни ли да кажа, удобни и запазени....

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #38 -: 02 Август 2011, 09:32:19 am »
Не съм голям специалист по въпроса, но моите правят така като прекаля с ваксата примерно. След това като ги обуя и почнат да ми се потят краката тя избива на едни бели петна. Вероятно сте ги намазали прекалено много  ::)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #39 -: 02 Август 2011, 09:55:29 am »
въпроса ми е , да ги мажа ли още или да изчакам, да походя с тях да се поочупят и тогава, пак да им играя парафинче? :)
Идеята на цялата процедура е да се подхрани и освежи кожата и да омекне. Ако започнеш да ги носиш преди да си сторил това кожата ще се начупи в згъвките, които ще се получат при носенето и даже може дупки да станат. Виж по-напред съм описал подробно, но реда е следния:
1. Подхранване с течен парафин - мазане. Френските първоначално попиват доста. По около шишенце на обувка.
2. Навлажняване - няколкодневен престой във влажно помещение
3. Мазане с вакса - терпентинова боя, например Казабланка
4. Чак тогава носене
Не прескачайте навлажняването, ваксата също. Иначе бързо ще си съсипете хубавите обувки. Това побеляване не знам защо е. Предполагам не е мухъл от дълго стоене във влажното помещение, което не трябва да се допуска.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #40 -: 02 Август 2011, 10:03:52 am »
Не  е мухал. Кожата явно е друга. Моите глътнаха три пъти повече парафин и не побеляха въобще. /за разлика от Иренините/

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #41 -: 02 Август 2011, 11:09:05 am »
Не  е мухал. Кожата явно е друга. Моите глътнаха три пъти повече парафин и не побеляха въобще. /за разлика от Иренините/
Кожата минава през доста процеси,някои от тях включват разни химически вещества,за да бъде оцветена или запазена от гниене,за да се премахне миризмата.Може парафина да реагира с някое вещество
don't waist your time for searching all those waisted years

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #42 -: 05 Август 2011, 01:12:13 am »
Собствениците на френските кубинки, я кажете, доволни ли сте? Удобни ли са? Водоустойчиви ли са?  :D
Някоя друга снимка ако публикувате ще е екстра.
Аз разпитвам Кент и той беше много любезен и ми обясно това-онова, но вссе пак още мнения!
Също кажете за размера, дали отговаря на родните ни кубинки, защото се колебая между 42 и 43?  :-\
Ние с Хобо говорихме, но за съжаление той не е сигурен...
Екипировката не прави туриста, само помага!

efond

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 24
« Отговор #43 -: 05 Август 2011, 15:18:48 pm »
Аз съм много доволен от моите. Отначало не ми бяха много удобни , но после ми залепнаха за крака. Тия кубинки са добро попадение, като се има в предвид цената. Моите леко пропускат отгоре, през шева на езика. Мазах ги с вакса , но не помага. Пробвах ги в реката , иначе през роса не са ми пропускали. Ако са останали и ти стават, вземай не се замисляй.

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #44 -: 09 Август 2011, 03:09:33 am »
efond - Твоите кубинки с кожени основи ли са на катарамите или от черен метал?
Екипировката не прави туриста, само помага!