Автор Тема: Ашладисването - има ли и други тук с такова хоби?  (Прочетена 71301 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Днес констатирах с известно задоволство, че 4 броя от направените миналата пролет присаждания/ашладисвания/ на няколко овощни дръвчета на бушполигона се развиват добре/засега/. Веднага заявявам, че съм аматьор, занимавам се с това само от 3,5-4 години, и резултатите засега са до известна степен обнадеждаващи.  В началото, естествено, започнах с теоретическа подготовка, демек изчетох и изгледах де що има статии и филмчета с такава тематика в нета - български и чуждоезични. След това се усетих, че нямам подходящи инструменти и се започна голямо обикаляне по магазини и пазари в София. Естествено като пълен аматьор и до известна степен скръндза, що се касае за остриета/брадвите са изключение/, накупих 4-5 броя лозарски ножици, трионче и ножче за ашладисване - всички евтини и естествено китайски. След 2-3 месеца установих, че нито едно от купените неща не ми върши работа, както на мен ми се иска - ножчето от алпака - тъпо, трудно се точи/а трябва бръснеща острота - ашладисването си е направо операция, но върху дърво/, ножиците се изпочупиха, хвърчаха пружини, триончето се оказа, че е за рязане на сухо дърво, а не за живо дърво и т.н. А и резултатите бяха направо мижави, да не кажа плачевни. Затова се стегнах, направих по-сериозно проучване, заделих повече средства, закупих профи-инструменти и нещата потръгнаха. На снимката се виждат голяма част от нещата, които ползвам - отляво надясно - ножица RICO/китайска, но по изключение много здрава, по патент на Bahco/, Bahco Pradines - ергономична френско-шведска ножица с въртяща се дръжка/при рязане на 2,5 декара лозе направо спасява положението, увеличава усилието на рязане с 30% и не уморява ръката при продължителна работа/, ножица FELCO/Швейцария/ - здрава, лека, с нея подрязвам  овошки - ябълки, круши, праскови, сливи, а така също рози и люляк и т.н., пак Bahco - за бране на грозде и плодове, изглежда нежна, но е много здрава, а дългите и тесни остриета могат да се наврат навсякъде. Следват две ножчета за ашладисване - немско/оригинален Солинген на Robert Klaas/, чудесна стомана, лесно се точи до бръснеща острота, едностранно заточване за дясна ръка, нитове и пластини - месинг, дръжка - орех - за присаждане чрез копулиране и последното ножче е на Bahco - за присаждане чрез окулиране. Имам още една FELCO и една Bahco ножици, които ги няма на снимката, защото са на друго място в дълбок резерв.

Това на снимката е присадена череша върху вишня:

Това - берковска круша върху дива круша:

Това - червена ябълка върху зелена ябълка:

А това - едра джанка, която се консумира зелена, върху синя слива.

Това засега ми са успешните присаждания около Вискяр планина, имам повече в Берковско, ама нямам снимки.  Много ще се радвам, ако тук във форума има и други с такова хоби, за да споделяме отвреме-навреме по някоя и друга мисъл.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Re:Ашладисването - има ли и други тук с такова хоби?
« Отговор #1 -: 01 Август 2011, 23:29:55 pm »
Браво! Аз съм изчел доста по темата, ама досега всичките ми опити се проваляха. Може ли малко повече инфо за френско шведската ножица

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #2 -: 02 Август 2011, 09:13:06 am »
Благодаря!  Доколкото знам Bahco Pradines е филиал-клон на Bahco във Франция, който произвежда всякакви градински инструменти и приспособления. Тази ножица е с ергономична форма и въртяща се дръжка, от шведска стомана(ръждавейка), покрита с тефлон, за да не ръждясва. Въртящата се дръжка е много полезна при голям обем работа - примерно при резитба на дръвчета, лозя и др.  Който е рязъл цял ден лозе знае за какво става въпрос. Освен това се увеличава усилието на рязане с до 30% и се хаби по-малко енергия. Швейцарската фирма Felco също прави 2 модела ножици с въртящи се дръжки - и двете марки са много добри и са главни конкуренти в цял свят. Специално този модел ножица го купих, защото вървеше комплект с ножче за ашладисване, пак на Bahco, много леко и кадърно направено/на първата снимка горе най-вдясно/.
Относно ашладисването - за тези няколко години разбрах и почувствах няколко неща:
1. Ножчето за ашладисване трябва наистина да е много остро/да бръсне/. Самото рязане  на калема трябва да се прави с 1 движение, като разрезът трябва да е равен/гладък/ и да съвпада идеално с този на подложката/при простото копулиране/. Не трябва да минават повече от 10 секунди от момента на рязането до пристягането на "сглобката" - иначе отрязаните места на калема и подложката започват да изсъхват и нещата не стават, въпреки, че на нас ни изглежда, че сме направили всичко както трябва.
2. Много важно е да съвпаднат местата, на които кората и дървесината се съединяват (отделят, допират) - казват му камбий - това е слоят между кората и самата дървесина, където всъщност се делят клетките на растенията и се осъществява самия растеж.
3. Пристяга се добре с някаква лента или лико - важното е двете повърхности да се допират по цялата им площ, за да се запази ашладисаното място влажно и тургорното напрежение на подложката/сока/ да може да си проправи път към калема. Аз ползвам черна обикновена лента за по 1 лев, а отгоре върху лентата пристягам с някъкъв канап. Този канап или рафия, след като се види, че ашладисването е успешно, се разхлабва или маха, щото в началото помага, но после пречи - ограничава растежа.
4. Присаждане се прави от костилкови на костилкови и от семкови на семкови дръвчета.
5. Времето не е хубаво да е слънчево и сухо - целта е сглобката да се запази колкото се може по-дълго влажна.

Темата е безкрайна. Важното е да се пробва, не се отказвай! Успехи!

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #3 -: 02 Август 2011, 10:27:34 am »
Благодаря :)

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
« Отговор #4 -: 02 Август 2011, 11:20:45 am »
Ще взема да пробвам аз свински крак върху джанка и ако разцъвтят мариновани джоланчета... леле майко :P :P ;D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #5 -: 02 Август 2011, 11:37:36 am »
за hr.zlatarev   Пробвай да присадиш празна бутилка върху джанка и при успех, ще ти остане грижата само да я запушиш с тапа(след като се напълни с ракия), за да не изветрее...

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 115
« Отговор #6 -: 02 Август 2011, 12:32:14 pm »
Аааа. Кой ще ти чака да изветрее?? Лягаш под дървото и давай наред - а краче а глътка две.... ;D ;D ;D ;D
Сериозно - попадал съм на ашладисани дръвчета на м...ната си по баирите и съм опитвал разкошни круши и череши и нещо като много едри сладки джанки присадени на съответните дивачки. Нищо не разбирам от овощарство но си мисля, че дивото дърво дава сила и устойчивост на природните несгоди на плодния калем. А тези дръвчета в горите явно някой ентусиаст /може би овчар или говедар/ ги е ашладисал за да си бере плод в гората... Ама като гледам снимките и твоите опити май са в гора?.. Пожелавам ти чудесна реколта. И снимки на пълни щайги /или издут тумбак/ ;D ;D

d2ideo

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 11
« Отговор #7 -: 22 Април 2012, 18:22:57 pm »
Здравеите аз също се занимавам с присаждане Не знам как да ви кача и некоя снимка за да можете да добиете представа и за моите присадки  :)

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #8 -: 22 Април 2012, 21:03:57 pm »
Може ли съвет за присаждане на пъпка?
И какви подложки са подходящи за круша?
Благодаря :)

d2ideo

• Jr. Member
  • **
« Отговор #9 -: 22 Април 2012, 22:38:43 pm »
подходящи подложки за круша  са семеначета от дива  и питомна круша,дюля С дюлевите подложки дръвчето влиза по рано в плододаване но някои сортове  круши не се прихващат и затова се ползва междинник(сорт круша които се прихваща към дюлята ) и на междинника се слага пъпката или калема Твоята круша какъв сорт е и на каква подложка искаш  да се прихване

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #10 -: 23 Април 2012, 08:19:13 am »
Здравей, d2ideo!

Радвам се, че ще споделиш снимки от твоите ашладисвания.  :)

Първо качи снимките на отделен сървър, примерно  в http://www.snimka.bg/, след това ги качи тук с помощта на втория бутон "Вмъкни изображение", на втория ред от менюто по-горе.

Успехи!

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #11 -: 23 Април 2012, 09:51:09 am »
подходящи подложки за круша  са семеначета от дива  и питомна круша,дюля С дюлевите подложки дръвчето влиза по рано в плододаване но някои сортове  круши не се прихващат и затова се ползва междинник(сорт круша които се прихваща към дюлята ) и на междинника се слага пъпката или калема Твоята круша какъв сорт е и на каква подложка искаш  да се прихване
Не знам какъв е сорта на крушата. В наше село му казваме петровка, защото зрее около Петровден. Плодовете са дребни, но много вкусни. Наситено жълти на цвят. Не е дивачка, по едри са. Имам едно дърво, което пречи, но не искам да се изгуби. Затова ще правя опит да присаждам

d2ideo

• Jr. Member
  • **
« Отговор #12 -: 23 Април 2012, 10:26:28 am »
Ако е такава намери подънка от дюля(дюлята се вкоренява лесно) и на лято я присади на спяща пъпка

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #13 -: 23 Април 2012, 10:32:03 am »
И аз това мисля да направя, ама реших да питам все пак :)
Вчера вадих едни корени от дюля и ги сложих в тор да се вкоренят. Не знам ще стане ли. А издънка от дюля може ли да вкоренява?

d2ideo

• Jr. Member
  • **
« Отговор #14 -: 23 Април 2012, 12:56:22 pm »
Да може даже и и от резник може да се вкорени