Автор Тема: Дървен примус  (Прочетена 4940 пъти)

Keltis

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 34
Дървен примус
« -: 26 Юни 2011, 19:39:10 pm »
Един полезен линк http://entus.narod.ru/primus/primus_st.html нещото е пробвано и върши работа....е опушва тенджерката ама не е болка за умирачка.
Стори ми се много бушкрафтърско и е сравнително лесно за направа.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Дървен примус
« Отговор #1 -: 26 Юни 2011, 20:16:17 pm »
Само да попитам колко често носиш със себе си тел за да направиш "индианско-шведската свещ" или  дървен примус. Да работи, но "енергията" която хабиш да изработиш подобно нещо е излишна според мен (време, инструменти, подходящ материал и тн). На снимка нещата винаги изглеждат по-лесни, в действителност понякога паленето на обикновен огън си е жива мъка.

Keltis

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 34
« Отговор #2 -: 26 Юни 2011, 20:47:18 pm »
Дървения примус наистина изискава много енергия за направа и ако замяната на телта с мокро лико(връв усукана от мокро лико)  не е проблем то намирането, срязването и издълбаването на сухо парче дърво с подходящата форма си е доста време и усилия.Но пък като пример за справяне с подръчни материали дървеният примус  става.Според мен.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #3 -: 26 Юни 2011, 20:50:25 pm »
Прав си има и друга полезност може да се премества в случай на нужда което всъщност е най-полезното.

ПП За да не спамим темите ползваме чата който е ТУК . Логването става като въведеш само ник без парола

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #4 -: 27 Юни 2011, 21:57:14 pm »
 :D :D :D А да мъкнеш котлон сигурно не хаби енергия

ето възможно най простия примус  ;D

vanjo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 27 Юни 2011, 23:51:43 pm »
Ако сравним моя сумарно 320гр газеняк и 3-те кила дръва дето си довлякъл, определено си изгорил повече калории от мен   8), но да не спамим темата все пак.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #6 -: 25 Септември 2011, 21:19:44 pm »
Дървения примус е подходящ ако има сняг за да се вдигне огъня от земята,а колкото до газовия котлон ,винаги е по хубаво с материали от природата.
don't waist your time for searching all those waisted years