Чапраз се прави лесно с отвертка, иначе трябват специални клещи за да са всички зъби еднакво закривени, збировиа мисля още произвеждат 40-70лв. ако зъбите не са закалено или с насрещно заточване. Преди да влязат в сила съвременните стандарти БДС разрешава за хранителни цели бук и ясен. Въпреки това по традиция лъжите се правят от топола и върба. Тополата се работи лесно но е слаба и всъщност е най подходяща за домакински корита и бъркалки, за последните се ползва и бук и трепетлика. Най водоустойчив е цера ..От него са правили обръчи за кладенци и корита за чешми. Върбата си остава най подходяща за лъжици, както и дряна за да не се цепи може да се поопече(изсуши) на огъня. Преди употреба всяка домакиня е потапяла лъжицата в горещо олио за импрегниращ и стерилност. Това е за стандартите и традициите, но света се развива с въображение. В салкъма има вещества към които човешкото тяло не винаги реагира добре, в салкъмови бурета не се препоръчва продължително съхранение -1до 3 месеца. Тампоните в дъба при изработка на бурета се изпичат. За други съдини не знам. Знам че реагират с вода по нездравословен начин.