Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Направи си сам
»
Как се прави дървена паница и лъжица?
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници:
1
[
2
]
3
4
...
6
Автор
Тема: Как се прави дървена паница и лъжица? (Прочетена 57055 пъти)
ko54
Hero Member
Публикации: 1656
Водолей
Re:Как се прави дървена паница и лъжица?
«
Отговор #15 -:
22 Май 2011, 23:04:11 pm »
Дървена паница, Част 1, серия 1
(сапунка за начинаещи бушкрафтъри)
И така, днес започва излъчването на сериала, отразяващ моите нескопосани първи бушкрафтърски опити по направата на дървена паница. Както обикновено, за хобито остава най-малко време, въпреки, че ни се иска точно обратното. Действието се развива на същото място, където правех първата си лъжица, но 4 седмици по-късно. Косене с коса(двор близо 1 дка), не е шега работа, окопаване на овошките, палене на огън, приготвяне на скарата, хапване, кафета, цигари и пр., поливане, правене на 4 бр. плашила(„звукови генератори”) за майтап на слепите кучета и т.н. Както и да е за мероприятието с дървената паница ми остана 40-50 минути време, така, че пак си взех заготовката за домашна работа и размисъл.
И така: Първо довлякох голям отрязък от полуизсъхнала върба(отсечена м.г. април месец) до мястото на действие и подготвих сечивата. Тъй като времето беше кът, реших да изравня лицето на дървеното трубче(дебелина 21-22 см. с кората) с елекрически трион, което хич не e бушкрафтърско, ама нямаше как(а би трябвало да се действа само с брадва или трион).
Сред това отмерих една педя без малко от началото на дървото, седнах на друг пън и спокойно започнах процеса вече с брадва.(Wetterlings Carpenter’s axe).
Дървото меко, брадвата остра, голям кеф
, а и става бързо. Сечене, превъртане на дървото на около 25-30 градуса и пак сечене. После започнах да оформям с брадвата нещо подобно на конус и тук времето ми свърши, за съжаление. Така, че това е 1 серия. Стигнах обаче до някои изводи:
1. Издълбаването на вътрешната част
само с крив нож май ще се окаже работа за половината китайски народ
(диаметър 20-21 см. вече без кората).
Мъка
.
2.
Hobo
беше пуснал една идея за издълбаване с огън(въглен), вече почва да ми се струва доста реалистично и достижимо(но дървото е
полуизсъхнало
) и не знам колко време ще отнеме неговия способ.
3. Има
тесли със специални криви(вдлъбнати) остриета
, по-точно
тесло
, което е баш за такава работа. Тия дни
kol4o
пусна мухата, че по битаците в Германия е виждал и пипал такива и аз, естествено, веднага му поръчах една. Но кога ще стане това, нямам на представа. Така и така съм решил да се снабдя не само с една такава крива тесла(може да ми хрумне да направя
корито
или даже
лодка-еднодръвка
), затова, ако някой е виждал да се продават или правят някъде такива тесли, моля спешно да подаде информация във форума. Благодаря предварително. Като краен случай трябва да търся някой
мангал-ковач
и той от обикновена кована тесла да се опита да направи крива, пък
zoso
ще помага с акъл при точенето. Трябва да стане нещо подобно.
От опита ми вече с крив нож разбрах, че режещият ръб трябва да е скосен от
външната страна(а не от вътрешната, както при обикновената тесла)
.
Това е засега, следва продължение....
Пак казвам,
акъли приемам всякакви
,
щото съм стигнал до "под кривата круша"
.
Активен
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
cat
Sr. Member
Публикации: 468
«
Отговор #16 -:
23 Май 2011, 11:19:09 am »
Бе човек ти дърводобив ли си организирал или лъжица ще дялаш .
Активен
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #17 -:
23 Май 2011, 14:00:12 pm »
Не бе,
cat
. Тази върба беше на границата със съседите и им правеше яка сянка и по тяхна молба я махнах и нарязах на трупчета разни и чак сега влиза в приложение. От долната част е останало трупче около 40-45 см. дебело и 180 см. дълго, става и за кану(за някой по-хърбав, като мене например).
Обаче до вилата има само някакво мижаво поточе, 30 см дълбоко, и няма къде да се упражнявам, ако направя такава еднодръвка. Пък и криви тесли все още нямам. Ако я правя, ще я правя съгласно "каноните" на бушкрафта. Сега в къщи почнах да дълбая паницата на терасата(където пак ме изгониха) и имам известни успехи. Като напредна с материала, ще сложа снимки.
Активен
meco puh
Hero Member
Публикации: 542
«
Отговор #18 -:
28 Май 2011, 15:30:23 pm »
ko54 не им обръщай внимание, ако някои не ти вярват. Продължавай да дълбаеш. Ако и лодката е като лъжицата, току виж някой изкопал дълбок канал, на мястото на мижавото поточе. И вече мисли за ценовата стойност на произведената продукция.
Активен
Ком Емине 1987 год
Ком Емине 2011
Ком Емине 2013
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #19 -:
28 Май 2011, 22:07:20 pm »
Дървена паница, част 1, серия 2
Тази серия започна с опити за издълбаване на самата вътрешност на паницата в къщи на терасата. Използвах оранжевия Хултафорс, специализиран Фрост от ламинирана стомана и крив нож Фрост. Много пипкава работа, особено в началото.
Днес работата продължи на свеж въздух, вече с брадвичката Wetterlings. Формата на паницата започна да се оформя, като мислех една форма, а стана друга. Руснаците в такива случаи казват - "хотели сделать лучше, а получилось как всегда". Както и да е, на снимките се виждат напъните да се оформи нещо като паница със столче.
Предстои още работа по издълбаване и оформяне на вътрешността на паницата, но това - в следващата серия.
Активен
Kent
Sr. Member
Публикации: 362
«
Отговор #20 -:
28 Май 2011, 22:24:50 pm »
направо балсам за душата е тая гледка. мислиш ли, че ако се направи и столчето на която стои - кухо /да се издълбае / ще стане две в едно. в смисъл две купи с различен диаметър и вместимост, на едно място. или може долната да е оформена като чашка, обядваш, обръщаш и наливаш вътре нещо.
Активен
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #21 -:
28 Май 2011, 22:44:38 pm »
Чудна идея
Kent
, и тук май ще делим фифти-фифти, както при плашилата за сляпото куче.
Активен
Kent
Sr. Member
Публикации: 362
«
Отговор #22 -:
28 Май 2011, 23:01:55 pm »
Споко. Успех. Обучен съм да наблюдавам просто, нал съм лекар
острани се наблюдава лесно де, ма мисля и аз да се снабдя с това криво ножче, дано го има м нашия Практикер
Активен
cat
Sr. Member
Публикации: 468
«
Отговор #23 -:
28 Май 2011, 23:18:04 pm »
Много добре е станала , евала за положения труд .
Активен
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #24 -:
28 Май 2011, 23:30:24 pm »
Форумите според мен
Kent
са да си помагаме с информация. За разлика от миналата година, сега цените във Флагмедия
http://www.flagmedia.eu/mora/products/Products.aspx?c=Tools
(ножове за дърворезба) са по-читави и то доста от тези на Каммартон. Специално тук са 22 лева, а в Каммартон - 35 лева(за Ерик Фрост 162, той е за лъжици, а Ерик Фрост 163 - за паници и купички, по-широка е кривизната). Ерик Фрост 162 е с двустранно заточване, а Ерик Фрост 163 - с едностранно и май по-удобен, но не съм работил с него. Засега съм стигнал до тези изводи.
Активен
zoso
Full Member
Публикации: 117
«
Отговор #25 -:
29 Май 2011, 13:33:15 pm »
Цитат на: Kent в 28 Май 2011, 23:01:55 pm
...ма мисля и аз да се снабдя с това криво ножче, дано го има м нашия Практикер
Има го в Stayaliveshop. Можеш от там да си го вземеш.
Активен
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #26 -:
04 Юни 2011, 21:22:54 pm »
В паузата между сериалите по направата на дървена паница, отскочих в петък до Женския пазар и влязох в комбина с циганите-ковачи и си поръчах
крива
(
със заоблено острие
)
тесла
. Дадох капаро, казаха, че ще бъде готова в понеделник следобед. Как ще я направят без чертеж, понятие си нямам.
Казах им да я заточат от външната страна на острието. Ако е презентабелна и става за работа, ще пусна снимки, ако не - ще си трайкам със снимките, но ще съобщя за това, та поне други съфорумници да не правят такива опити.
Активен
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #27 -:
10 Юни 2011, 15:19:48 pm »
Дървена паница, част 1, серия 3
Бях споменал някъде, че няма да досаждам до уикенда с тия паници, обаче във връзка с намирането на крива тесла, отскочих спешно до бушполигона и прибрах в София недовършената паница за домашна работа и тестване на кривата тесла. Оказа се, че теслата върши чудесна работа
и то бързо, така, че предоставям на уважаемите съфорумници дървена
паница със столче
, а чашата ще направя през уикенда.
Показвам я сега, щото ако се счупи при рязането с трионче,
да не съм виновен аз
, а
kent
и
vanjo
с техните пусти идеи за комплект от паница + чаша(панича).
В заключение на тази серия, моля най-учтиво и вежливо
ръководството на този форум да подготви и ми връчи(може и без почетна публика) Диплом за завършен вечерно-задочен курс по бушкрафтърство, където черно на бяло да пише, че еди кой си(никнейм, без ЕГН) е усвоил мижави начални примитивни техники, знания и умения и му се присвоява званието „
Начинаещ бушкрафтър
”. В противен случай ще бъда принуден да потърся бушкрафтърските си права в Международния бушкрафтърски съд, където като вещни доказателства ще предоставя комплект паница и чаша(недовършена, но към датата на иска ще я довърша), 2 бр. лъжици и 3 бр. вилици(всичките дървени),
където от нескопосаният им вид веднага ще стане ясно, че са правени лично от мен
, и ще спечеля делото одма. Та така. Жду!!!
P.S. Сетих се за оня виц за Чапаев, а именно: Чапаев се приготвя за офицерския бал и слага в наполеонките си
вляво
една краставица. Петка го пита за какъв чеп му е тази краставица в гащите, а Чапаев казва – Нищо не разбираш Петка от стратегия и тактика, като
притисна
дамата във вихъра на танца към себе си
вляво
, тя ще почувства нещо твърдо и голямо и ще избяга
вдясно
,
а я там ЖДУ
!!!
С уважение,
Ко54
Активен
vanjo
Hero Member
Публикации: 854
«
Отговор #28 -:
10 Юни 2011, 15:52:36 pm »
Докато не добият ей този вид като тия на лавицата, диплома нема да видиш :
И на края за да получиш кетап (свидетелство) требе да и изработиш за другаря Хобич ей това (2 броя) за сол и пиперец:
иначе
За
панича-та
предлагам след изработка следния тест :
1 Тест пиена на вино или ракия по избор на тестващия
2 Тест ядене на бобец или таратор пак по избор на тестващия
Условия за провеждане на теста:
1. Задължително на бушполигона
2. В присъствието на компетентно жури
3. За сигурни резултати да се повторят тестовете минимум 3 пъти
Поздрави
Активен
ko54
Hero Member
Водолей
«
Отговор #29 -:
10 Юни 2011, 16:19:47 pm »
Не е честно-о-о!!!
Тоя ги върти на струг
(зад кадър)!!!
При такива условия искам направо кетап със статут на "Печен бушкрафтър"
Активен
Формат за разпечатване
Страници:
1
[
2
]
3
4
...
6
« назад
напред »