Автор Тема: Как се прави дървена паница и лъжица?  (Прочетена 57052 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Не знам къде е мястото за моя въпрос и затова питам тук: някой правил ли е дървена лъжица и паница? Ако да, то от какво дърво и какви остриета трябват. Ножове и брадви имам, а май ще трябва и такава джуджавка като на снимката. ???
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Re:Как се прави дървена паница и лъжица?
« Отговор #1 -: 20 Април 2011, 13:43:16 pm »
Сам питам, сам си отговарям, почти като Пегъзи Музовски от "Комиците по бТv". Както и да е, намерих това украинско клипче: http://videonews.com.ua/videos/lozhkar.html  , поне за лъжицата стана ясно. Правело се лесно от върба, и по-трудно от клен. Предполагам, че и паница така се прави. Но явно без крив нож няма да стане.

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #2 -: 20 Април 2011, 16:09:17 pm »
Е ми аз докато видя че си питал и ти си си отговорил Пегъзи ;D ;D

Та от върба най лесно щото е най-мека, може и от друго дърво ама много зор идва
а и до колкото си спомням , дървото не трябва да бъде смолисто. Иначе този нож, кривия се използва най вече за издълбаването, и не бих казал че е задължителен, въпрос на сръчност.
Иначе Тук в Габрово на Етъра съм виждал и дървени паници изработени от Орех, ама там ги въртяр на едни стругове, и те така :)
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #3 -: 20 Април 2011, 16:20:57 pm »
Ясно, списъкът ми с ножчета за купуване се увеличи с още един - този път крив. :(

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #4 -: 20 Април 2011, 17:17:13 pm »
Преди да купиш ножа опитай да дълбаеш с огън. За паница с успех може да се използва въглен от барбекюто. За лъжица ще трябва по-малко въгленче според размера на лъжицата. При внимателна работа и контролирано изгаряне на дървесината ще се получи автентичен продукт. Вярно, че става бавно, но е толкова фино, колкото и с кривия нож. Накрая можеш само да изшкуриш с шкурка, но и обгорено да остане е много красиво, а и функционално.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #5 -: 20 Април 2011, 17:39:28 pm »
С въглен го правят по разни клипчета (никъде ги няма от край до край) и го пишат по книги но си е жива мъка.
Лъжица може да се направи и с прав нож или резец (за дъворезба), но криво ножче улеснява много живота.
За първите опити ползвай липа. Тя е лека, мека и лесно достъпна

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #6 -: 21 Април 2011, 07:27:18 am »
Благодаря колеги.  :) Липа нямам в двора на вилата, обаче имам върба/вид върба/. Ще пробвам тия дни и ще доложа резултатите, каквито и да са те.  ::)

rossko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 21 Април 2011, 09:56:08 am »
Цитат
Благодаря колеги.  Усмивчица Липа нямам в двора на вилата, обаче имам върба/вид върба/. Ще пробвам тия дни и ще доложа резултатите, каквито и да са те.  Завърти очи

търси суха дървесина, мократа няма да ти свърши работа

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #8 -: 21 Април 2011, 13:03:57 pm »
Както и да е, днес отскочих до магазина на ПРОФС-Подуяне и си купих крив нож. Имаше 3 модела, избрах най-кривия, заточването е еднострано, тип длето, а иначе е заточен от двете страни, даже отпред. Нямаше кой знае какво за избиране, тъй като беше единствен/от този модел/. Не беше обран косъма по режещите ръбове, та го тръкнах леко с шкурка 2500 грид на сухо, сега бръсне. Оказва се, че тези ножове, ако може да се нарече нож, са правят от ERIK FROST, под шапката на MORA. Избрах с двустранно заточване, поради някакви неясни съображения - да режа/дялкам в посока към мене си и посока от мене си. Прав ли съм - ще се види при практическите упражнения. Дръжката е дървена, от бреза. Това е.

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #9 -: 21 Април 2011, 13:58:30 pm »
Избрал си правилния нож с правилното двустранно заточване.Какво имам предвид, ами той е по функционалния защото ще може да работиш както с дясна така и лява ръка :)
Това е основния замисъл на точно този модел.Да ти е честит и чакаме да видим първата лъжица и дървена купа. Обаче силно се надявам първите такива да ги видим как ги пробваш с един хубав Боб, сготвен на гърненце  :) :)

п.п. някъде имах и модел на кания за този тъп нож, ще потърся и ще ти покажа снимки
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

rossko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #10 -: 21 Април 2011, 14:17:48 pm »
Честита ти придобивка, аз не съм работил с такъв нож.
Двустранната заточка както е плюс, така може да е и минус.
Аз лично за по-голяма сила хващам ножа дори върху острието, което при този е не въжможно
Друг е въпроса дали е нужно при този тип извити ножове .... бе практиката ще покаже
И да видим резултатите!!!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #11 -: 25 Април 2011, 20:30:38 pm »
И така, днес успяхме да се измъкнем на вилата и реших да пробвам да направя дървена лъжица. Имах материал, върба, полусуха(от пролетта на 2010г.) и разни ножчета и прави и крив. Отрязах с трионче около 30 см. парче и го разцепих на 2 почти равни части. С химикал нарисувах някакво подобие на лъжица по спомени и започнах. Грубого оформяне го направих с дърводелска брадвичка Wetterlings, почти сканди заточка(аферим на шведите), дялкането на дръжката с Мора 2000 и Хултафорс(зелен) и едно острие 5 см. (ножче от Bahco), карбонка, много резливо. С кривият нож на Мора-Фрост, докато свикна как се държи и накъде трябва да го движа, се тутках половин час. Оказа се, че е трудно да се започне, после работата потръгна и полека-полека започна да прилича на лъжица(много силно казано). С една дума , жена ми много се смя. :D Стана време за тръгване към София и си взех лъжицата за домашно, дооформих малко дръжката, сложих надпис и те това е. Сега като гледам снимките и аз се смея. Пишман произведение на начинаещ бушкрафтър. Христос Воскресе!!!  Снимките са тук: http://ko54.snimka.bg/nature/d-rvena-l-jica.587822.23188336     Предварително тенкс на всички, които не ме замерят с камъни, а и на останалите - също.
А паница ще се прави май другата седмица.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #12 -: 25 Април 2011, 21:03:19 pm »
ko54 БРАВО за лъжицата! Съвсем прилична си е, пък и щом е първата, представям си как ще изглежда втората, третата...  Пък който се смее на произведението ти, нека направи и той, да видим колко  по-добре ще се справи! :)
От мен един един голям плюс!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #13 -: 26 Април 2011, 11:08:26 am »
С едностранен или двустранен крив нож се работи по-лесно?
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #14 -: 26 Април 2011, 11:44:42 am »
С едностранен или двустранен крив нож се работи по-лесно?
Имам само двустранен, но му ползвах и двете страни, с прав и обратен хват, като се умори ръката. Така, че за едностранния не знам, не съм ползвал. Дръжката много ми допадна, проста като фасул, но удобна. Обаче в последно време се усещам, че все-повече започват да ми харесват по-късите остриета, така че не ми излиза от главата късия ламинат на Мора-Фрост с 82 мм тясно острие, с точно такава дръжка.  Нещо такова http://ko54.snimka.bg/nature/mora-frost.587996.23197756   Очевидно за дялкане това ще да е оптимален вариант. ???