Автор Тема: Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?  (Прочетена 8863 пъти)

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« -: 26 Октомври 2010, 12:07:38 pm »
Въжето е един от най-ценните помощници на хората които обичат туризма и неговите екстремни разновидности скално катерене, алпинизъм, пещерно дели и тн. Използва се в толкова много дейности , че на практика не бих могъл да ги изброя, ето няколко примера :
 • катерене
 • спускане
 • осигуряване при траверсиране
 • транспортиране на пострадал
 • битови нужди (палатки, тенти, хамаци, връзки за обувки и тн)
 • риболов

Въпроса е колко и какво въже да вземем, количество и вида на въжетата са изключително индивидуален избор и до голяма степен зависят от дейностите които планираме . Затова ще се опитам на кратко да опиша различните видове въжета. Не забравяйте, че здравината и теглото на въжетата е в пряка зависимост от диаметъра и плътността на материала от който е изработено, как то и начина експлоатация и на съхранение.

Има въжета от естествени и от изкуствени материали, ще започна с въжета от естествени материали
Въжетата от естествени материали (коноп, сезал, юта и др.)имат няколко съществени недостатъка, които е необходимо да имате предвид. Ще се опитам да ги изброя :

 • Тези въжета са усукани, а не кабелни
 • Изключително са зависими от вода (гният лесно не важи в случаите когата са специално импрегнирани)
 • Много по-трудно се правят възли твърди(особено от ютата)
 • Още по-трудно се развързват ако имаме нужда от това
 • Въжетата от юта и коноп не притежават сертификат за качество (тоест в рамките на една доставка дори едно парче въже няма гаранция за цялостност в здравината)
 • Когато са с кабелен тип оплетка  цената им е съпоставима с алпийските въжета
 • Не притежават  сертификат за качество

Сега няколко добри думи за този тип въжета:

 • Едно парче от 1 метър е почти неизчерпаем източник на влакна за всякакви дребни ремонти (шиене, закрепване и тн).
 • Направа на примитивни оръжия
 • Лена, конопа и ютата са чудесна възможност за направата на факли ако е необходимо.
 • И на края притежавайки такова въже вие вече имате един много примитивен трион с който можете да срежете дори камък.
 • Да не забравяме и паленето на огън с лък.
 • Ниска цена

Като обобщение мога да кажа следното, този тип въжета са не подходящи да им поверите отговорна работа или още повече вашият живот или на някой друг.
В скалното катерене и височинният алпинизъм се ползват и двойни въжета, докато за проникване в пещери и пропасти се е наложила в практиката ТЕВ (техника на Единичното Въже).Хората трябва задължително да са запознати с възлите (как се правят, за какво служат, колко редуцират здравината на въжето). Знанията за съхранението и поддръжката на въжето са също много важни. В практиката е прието всичко което е с диаметър до 6 мм да се наричат шнурове (прусеци, върви), всичко над  този размер за въже. За леки натоварвания и носене (качване) на багаж 6 - 8 мм статично или динамично въже би свършило работа, относно дължината мисля че 15-20 метра е доста добра дължина. В алпийските и пещерняшки среди се използват синтетични въжета с различни качества и те биват :
1. Динамични - за катерене (алпийски)- характеризират се с голяма разтегливост при динамични натоварвания. Издържат натоварване до 22kN в зависимост от дебелината им.

 От своя страна динамичните въжета биват :
 • Единично -Включва се последователно във всички осигурителни точки по маршрута. Маркира се със знак единица оградена в кръг
 • Двойно - катерещият води и двете въжета, като ги включва последователно (редува ги) в осигурителните точки. Маркира се със знак една втора оградена в кръг.
 • Близначно - катери се с двете половини едновременно и те се включват заедно в осигурителните точки.Маркира се със две пресечени кръгчета.
 

2. Статични - характеризират се с висока здравина до 25kN, висока устойчивост на механични въздействия и много ниска разтегливост.Характерно за тях е наличието на два слоя броня.

Допълнителни характеристикиna въжетата:
      - Impact force - остатъчна сила която изпитва тялото на катерача при падане с максимален фактор (1,77). Колкото по-ниска е остатъчната сила толкова по-добре.
      - Брой падания с максимален фактор (1,77) - броят падания които издържа въжето преди да се увредят динамичните му характеристики дотолкова че то да не може да се използва. Колкото повече, толкова по-добре
      - Приплъзване на бронята - процентно приплъзване на бронята за пълната дължина на въжето при употреба. Колкото по-малко, толкова по-добре
      - Динамична елонгация - процентно удължаване на въжето при динамично натоварване (трябва да е < 40%)
      - Статична елонгация - процентно удължаване на въжето при статично натоварване (не бива да >10%)

Лично аз ви препоръчам статично въже то е с по-голяма износоустойчивост. Необходимо е да се вземе под внимание факта, че UV лъчите са най-общо казано вредни за въжето.

Повече информация  за въжета можете да намерите в интернет или специализираната литература. Що се отнася до това от къде да се сдобиете с въжета,  качествени въжета и шнурове в специализираните магазини за екипировка, ако търсите бюджетно решение за не отговорни задачи на практика във всеки магазин за домакински пособия.  За редуциране здравината на въжета можете да прочетете ТУК

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #1 -: 26 Октомври 2010, 14:39:57 pm »
Хубава статийка. Аз като любител на естествените материи си нося 10м конопено въженце с диаметър 4мм. Шнур по-точно. Винаги е в раницата. Става за направа на бивак, простор, връзки за обувки, завързване на разлепена подметка и още много неща. Ако ми трябва по-дебело го прекатавам на два или три ката. Например да вържа наръч дърва с него. Обувките с намотано напреки конопено въженце са все едно с котки и това много помага за преодоляване на хлъзгави участъци.

За съжаление при равни дебелини синтетичните въжета издържат на в пъти по-голямо натоварване. Съответно може да се мине с по-тънки въжета отколкото ако са от коноп или юта. Което означава и по-леко. Интересувах се колко да е дебело едно конопено въже, което се носи от група туристи и ще се използва евентуално за осигуряващо при преодоляване на планински рекички и препятствия неизискващи специални алпинистки умения. С много труд намерих в една стара книга следното:

Цитат
Веревка. Следующим предметом в порядке перечня идет веревка. Она берется лишь при трудных маршрутах через снежные и ледниковые перевалы, а также при подъеме по очень крутым скалам и служит для взаимного охранения (чтобы удержать товарища, провалившегося в ледниковую трещину, оступившегося на крутом склоне и т. п.). При обычных маршрутах по долинам и легким перевалам веревку брать с собой не нужно, но она может однако быть небесполезной при переходе через бурные горные речки и вообще понадобиться для других целей. Веревка должна быть длиною не менее 20 м из хорошей крученой пеньки, не тоньше 1 см в диаметре, но и не толще 1,3 см.

Най важното е в края на цитата:
Цитат
Въжето трябва да бъде от добре усукан коноп, дълго не по-малко от 20м, не по-тънко от 10мм в диаметър, но не и по-дебело от 13мм.

Това ще рече, че ако е от юта, която издържа по-големи натоварвания при същата дебелина, то може би 9-10мм въже ще свърши работа. Естествено и при двата материала може да се използват и по-дебели, но ще тежат излишно повече.

Изхождайки от горните данни, същата работа ще свърши синтетично статично въже с диаметър 6мм. Нямам идея, обаче, толкова тънко въже няма ли да реже ръцете при употреба и ще ми е интересно хората с опит с въжетата да споделят мисли по въпроса.

Цитата е от книгата:
"Снаряжение туриста" Автор: В. Семеновский
Москва - Ленинград, Государственное издательство, 1929г
http://www.skitalets.ru/books/snarturista_semen/#sec8

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

slaf40

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #2 -: 28 Февруари 2011, 08:51:13 am »
Имам един въпрос относно якостта на въжетата . Някой знае ли какво означава (daN)  дедено е в характеристиката на въжето ,но продавача така и не можа да ми отговори ? Търсих в мрежата отговор , но така и не намерих !

Намерих това :

 1 кг (1 кг сила) = 9,80665 Нютон или 0,980665 decaNewton.
Така 1 дан = 1 / ,980665килограма "или 1,01972 кг"


Read more: http://wiki.answers.com/Q/How_to_convert_daN_to_Kg#ixzz1FEmOjLNM

извинявам се за спама , но не открих как мога да си изтрия поста  :(

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #3 -: 28 Февруари 2011, 10:27:19 am »
извинявам се за спама , но не открих как мога да си изтрия поста  :(
Няма за какво да го триеш, информацията е полезна. И аз да попитам какво е въжето та е в daN ?

samotniq valk

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 119
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #4 -: 28 Февруари 2011, 10:43:27 am »
Хубава статия и указания, но се отнасят по-скоро за по-специфични дейности като скално катерене, спелеология и алпинизъм. За обикновени пущинарски дейности няма чак такова голямо значение дали въжето има сертификат или не. Като селско момче доста въжета съм използвал на полето за най-различни дейности и щом едно конопено въже с диаметър около 15 мм удържа кон, едва ли ще му е проблем да понесе теглото на човек. Аз си нося из гората и полето едно тъничко въженце от някакъва изкуствена материя с дължина около 15 м и диаметър към 3 мм и върши работа. Вярно, не бих увиснал на него, но съм го ползвал да се спускам по стръмен наклон.

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #5 -: 28 Февруари 2011, 11:12:10 am »
Вярно е, че съм наблегнал на синтетичните въжета предназначени за аутдоор дейности като алпинизъм, пещерно дело и тн. Всъщност има още една статия. Която може да ти интересна. В нея съм дал някои от основните възли и как се редуцира здравината на въжето. Що се отнася до избора на въже смятам, че всеки може да решава сам. 

slaf40

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #6 -: 28 Февруари 2011, 13:46:52 pm »
извинявам се за спама , но не открих как мога да си изтрия поста  :(
Няма за какво да го триеш, информацията е полезна. И аз да попитам какво е въжето та е в daN ?

Въжето е "ПЕ" има различни дебелини.

Историята е следната: изплетох си хамак , но ми се струва слаб- въженцето е 1.7мм , но няма друга информация освен дебелината, изглежда ми здраво , но знае ли човек. Това въженце си го бях купил щото просто  ми хареса ,никога не е излишно едно въженце , а и цената му беше добра-100 метра за десетина лева мислих да го пробвам и за тетива. Пробвах го -направих два клупа на едно парче около метър единия край го закачих на менгемето в другия стъпих и се отпуснах с всичките си 100 кила , не се скъса  :o !Хамака още не съм го пробвал не съм излизал в гората  , а пък пред блока ме е срам ,че вземе да се скъса - комшийките ще изпадат от терасите от смях   :-[  Първо ще го пробвам с жената  ;) Тя е по-лека наполовина пък и най вероятно този ще остане за нея или за щерката и синчето.
 Тръгнах да си диря шнурче за втория хамак -ще ми се хем да е тънко , хем да е здраво и най вече евтино , че за първия отидоха над 100 метра. Намерих в "Алати"  въженца с разни данни за тях, но  якостта я  дават в (daN) попитах продавач-консултанта , но човечето не можа да ми отговори .
И тъй ! Сега вече знам !  :)

samotniq valk

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 119
Re:Въжето за бушкрафт - какво, как, защо?
« Отговор #7 -: 28 Февруари 2011, 14:48:27 pm »
daN е деканютон или сила равна на десет нютона