Бушкрафт > Екипировка, храна, медицина

Как да приготвим печено пиле на шише когато сме сред природата

(1/1)

vlado_fidera:

Вземаме едно по едро пиле и го измиваме. Преглеждаме го щателно за остатъци от перушина. Натриваме го с разтопено масло, червен пипер, черен пипер и сол на вкус. На места с тънък нож правим дупки в месото , които запълваме с парченца чесън и бекон. От подправките натриваме и от вътрешната страна на пилето. Оставяме го да престои на студено . Увиваме пилето във фолио и го слагаме в плик. Купуваме си една бутилка бира от 0,5 л. Стигайки на мястото за пикник изваждаме шишето с бира и съдържанието го изпиваме. Измиваме добре бутилката и я напълваме с 1/2 вода като в нея пускаме парченца масълце и клонки магданозче. Внимателно нанизваме пилето върху бутилката. Избираме едно по равно място което предварително почистваме от боклуци/ако има такива/.Поставяме шишето и пилето и покриваме с една празна тенекия от сирене, като горната и част предварително е отрязана. От четирите и страни на тенекията поставяме дървени разпалки, които трябва да са разположени така че да са на два три пръста от дъното на тенекията. Палим дървата и изчакваме да се разгорят добре. Огънят не трябва да е много силен , но затова пък да е постоянен. След около 60-70 минути от момента в който дървата са се разгоряли махаме тенекията , за да видим какво се е получило.
Резултата е едно много приятно изпечено пиле с златист загар на кожичката му. Според консуматорите ако пилето не е изпечено достатъчно, то продължаваме с неговото изпичане до готовност.
Наздраве и добър апетит!

rossko:
От опит мога да кажа, че повече от 40-45 минути няма нужда.
Аз слагам шишето в малка тавичка и я пълня със зеленчуци /тавичката не трябва да е на земята, слгама 3 малки камъчета под нея/

Gergoff:
Мои приятели ми идваха на гости и си носеха и тенекията, и пилето, и всичко. По-вкусно пиле не бях ял!

gavra74:
Аз съм чувам за подобна рецепта, ама в домашни условия. В нея пилето се нанизва на шишето, което е с бира, не с вода. Бирата правела месото по-сочно  ;)

oso_bs:
В домашни условия ползваме това:
https://oreshak.bg/glinen-sad-za-pechene-na-pile-s-bira

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия