Бушкрафт > Екипировка, храна, медицина

Зелена туршия

(1/3) > >>

Hobo:
ЗЕЛЕНА ТУРШИЯ


Зелената туршия е може би най-лесната за правене, а бих казал и най-бушкрафтърската. ;D Рецептата я знам от баба, а тя от нейната баба. Взема се зеления зеленчук. Може да се слага всичко, но ние слагаме основно моркови, зелени домати, целина и карфиол. Измива се зеленчука и го слагаме в един бидон. Най-отдолу морковите, след това доматите, отгоре карфиола и целината. Заливаме с предварително приготвена саламура да се покрие всичко и отгоре затискаме с нещо да не изплуват зеленчуците. Чакаме докато узрее и ядем. Това е. Нито преточваме, нито и баем нещо. Туршията я правим около средата на Октомври, но тази година както се случи топла есента би могло и сега да се сложи. Пак ще стане идеална. Единствено условие е зеленчуците да не са попарени от слана защото иначе туршията ще се смие.

Няколко думи за саламурата. В различни книги са дадени различни мерни единици, но в края на краищата всичко опира до това соления разтвор да е с концентрация на сол 8%. Това са 800 грама сол на 10 литра вода или 400 грама сол на 5 литра вода. Баба не мереше солта в грамове, а в обемни единици. На 14 обемни единици вода слагаше 1 обемна единица едра морска сол. Така мерим и ние у нас. Направих си труда тази година да измеря с кантар колко сол е това и сам се изненадах, че резултата беше точно 8% разтвор. С обемни единици се работи много удобно защото може лесно да се приготви каквото и да е количество саламура без да има нужда да се мери на теглилка. Солта за зелената туршия трябва да е едра морска сол.

Хубаво е дъното на бидона да се застели с листа от дюля, лоза или вишна. Те съдържат танин. Танина освен, че подобрява вкуса на туршията действа и като консервант. Не е проблем ако не се сложат такива листа. Последните години ние не сме слагали, но туршията все така остава твърда и свежа до Април.

Ето конкретно какво слагаме у нас в един 35 литров бидон, за да се напълни целия. Който обича люто може да сложи и люти чушки или да си направи отделно, защото с лютите чушки цялата туршия става люта:

Моркови - 5 кг
Зелени домати - 10 кг
Карфиол - 3 кг
Две глави целина нарязани на парчета (едната с листа, другата без)
Саламура 12.5 литра вода 1кг едра морска сол.

gargo2:
Благодарности за рецептата Hobo!Срещал съм доста рецепти но никога толкова точно описани а и с необходимите мерки без да се налага да се пресмята .Това показва, че е предоставена с най-приятелски чувства за всички а и е добре изпитана.Най-ми харасва ,че няма нужда да се преточва което при липса на подходящо място си е проблем.Н :)е се съмнявам ,че и ракийката чудесно ще върви с нея. :)

Mavrud:
 Да добавя и аз рецептата, по която правим подобна туршия:Тя е взета от тук. Някои от големите домати се режат на четири, а останалите се дупчат по веднъж с вилица.
Разликата има в саламурата. Тук е по-слаба - 300г сол на 5л вода.
 
Влияние върху вкусът на туршията сигурно оказва и съда, в който се прави. Ако се прави в пластмасов бидон е един, а ако е в дървено каче – съвсем друг. Имам смътни спомени, че туршии се слагаха и в големи гърнета / делви (не се сещам гледжосани или не), а също и в големи стъклени буркани към 5 -10л с голямо гърло и оплетени отвън с върбови клонки като дамаджаните.

Сега в нашата махала има предприемчиви баби, които предлагат и домашно приготвени туршии в количество “еднократна доза” - в опаковки от шишета 0,5л от минерална вода/ студен чай и др. Идеални са за буш приложения или мини купон.
 
П.С. Доколкото знам със зелена туршия, могат да се приготвят и бързи гозби (добавени към булгур или ориз и др.). Едва ли ще са трудноизпълними в полеви условия. Ако някой знае рецепта, нека сподели.
 

jordanov:
Още едно предимство имат тез туршии - не им трябва оцет и разни химии консерванти. Знайно е че в нашата пазарна икономика оцета не си ли го произвеждаш сам, не можеш да си сигурен какво има вътре. Правили сме я във всичко - бидончета, каченце, големи буркани /ръчна изработка/ с плетка отвън... Освен това само да добавя какво сме слагали през годините - малки зелени динчета, дюли, ябълки, круши, бе каквото е останало по двора. Разбира се здрави и неузрели. И да, и някакви манджи си спомням че правеше баба по рецепти още от гладните години, но беше отдавна...

LOUIS:
Сега я заложих-по рецептата на Хобо.

(Благодаря, Хобо)

Само ме притеснява гадната варненска вода, та за това използвах минерална такава.

Ще докладвам резултата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия