Сред Природата > Лов и риболов

С въдица и фотоапарат на реката

<< < (2/3) > >>

emil:

--- Цитат на: Mavrud в 26 Септември 2013, 14:55:38 pm ---..... С два  лагера е и е Eurostar SIR30 (но ми се струва,че са една фирма със Silstar). Работи по принцип добре при непрекъсната работа -  блесна или булдо. Може би малко повече усуква влакното, но може да не е от нея, а от въдичаря. Изпробвана е с рибоци до към килограм. Става.
--- Край на цитат ---
Като я гледам, прекрасно става за update по моята метода. Ако не те мързи, може да я разглобиш и да видиш има ли втулки вместо лагери, ако Да, може и да ги замериш, да видя дали имам такъв размер. Със сигурност ще намалим триенето и усукването поне във водещата влакното ролка.

--- Цитат на: Mavrud в 26 Септември 2013, 14:55:38 pm ---За живарника просто ти се чудя. Тъй и тъй пускаш рибата, защо се мориш да я носиш в живарник, освен това мъчиш и рибата. Като те усещам не те интересува количеството и големината, а емоцията.  Една две снимки на някои от рибоците и повече на пейзажа наоколо също толкова ще те радват през зимата. Пробвай, пък и пусни някоя снимка тука (може и от излетите с живарника ;)).

--- Край на цитат ---
Империята веднага отвръща на удара.
1. р. Струма, 2-3 км. над гр. Бобошево, само мухарка с жълтеникава джапанка-кленчета. За ок. 2 часа, понеже съм отвикнал, та ми отмаляха кунките да махам с мухарката.

2. р. Вит: пак с мухарка, ок. 90-10 мин. Определено тази година кленът е кът. А останалите в реката рибета са наплашени.

3. Пак р. Вит: дребен скобар. Вирът е изкуствено създаден през 2012 г. при добив на баластра, та пейзажът е доста каменист и на мен поне не ми харесва много.

Да се похваля: нито едно рибе не ми умря, всичките ги върнах живи обратно. Не държа да се лови много риба, но предпочитам изгледът и природата да са, както на тази снимка:

Mavrud:

--- Цитат на: jordanov в 07 Октомври 2013, 12:43:23 pm ---Мавруд, направи ли чУшмата? :) Ако не си още, малко размисли от мен. Не се вижда водата изворна ли е или някаква отточна. Ако е извор си заслужава усилието...

--- Край на цитат ---
Jordanov, засега само обмислям. Ако ще се прави нещо ще е в края на следващата пролет. Нямам понятие каква е водата. Не е студена. Може би е отточна. Над скалата (висока около 4-5м) има голяма нива под лек наклон (преди беше овощна градина). В горния край на нивата започва гората, но на около поне 2км  от скалата с чешмичките. Интересното е, че стената от скали е около 20м. дълга, но вода избива само в една област от около 3-4кв. м. Там е и обрасло с мъх и някаква специфична растителност.

За направата на чешмичката смятам да подготвя поцинкована ВИК тръба 1/2 към метър дълга. Единия край ще е срязан под ъгъл, за да може по-лесно да се набие. Дупчици ще са откъм този край и да са до 20 до 30см от него и то само в горната половина. Предимство ми е, че вече има 2 направени чешмички и ще гледам по тях (което се вижда). При хващането на водата единствено, с което трябва да се съобразявам е нивото при пролетното пълноводие. Добре е мисля, ако може тръбичката да е над него. До мястото не мога да стигна с моята кола (поне не настоящата де ;)) и като инструмент се планира да се носи чук, ножовка, калчища, парцали,  шпатула или мистрийка и цимент. Пясък има наоколо, вода също. Смятам да се посъветвам и с по-възрастните от селото за технологията.  Интересно ми е как се хваща вода, дамар, кладенче и т.н., но нищо не съм творил до момента, така че, ще видим ...

Mavrud:
Еmil, благодаря за предложението за машинката, но засега няма да ъпгрейдвам.

Гледам ти снимките с живарниците. Зарежи ги. Рибите в тях не ми изглеждат много щастливи... Щом хващаш и пускаш има ли смисъл да ги задържаш дори и за малко?

jordanov:
С тая нива отгоре първата ти задача е да занесеш проби за анализ в някоя лаборатория. После може да се окаже че вместо да правиш чешма по-добре ще бъде да сложиш надпис на другите "Водата не става за пиене". Може разбира се и жилата да тръгва някъде от гората или пък отдолу под скалите да избива. По принцип най-хубавата вода е ако идва някъде отдолу под скала. Температурата не винаги е показател. Хубаво е да питаш някой хидроинженер или пък някой местен старец чешмеджия ако е останал. Общо взето при много селски пък и градски чешми и всякакви плитки кладенци липсата на поддръжка, затлачвания и т.н. е докарало водата до отвратителни микробиологични показатели. Иначе за времето и оборудването си се ориентирал точно. :)

Mavrud:

--- Цитат на: jordanov в 09 Октомври 2013, 14:54:22 pm ---С тая нива отгоре първата ти задача е да занесеш проби за анализ в някоя лаборатория...

--- Край на цитат ---
Jordanov, много си прав и за химията и за микроорганизмите.
Тия дни гледах филм за тестване на микробиологични показатели на вода от източници в природата. Взеха проби от чиста река от горната и от долната част на течението, от блато, от дъждовна локва в гората и от каптиран извор. Оказа се, че дори в изворната вода имаше микроорганизми (макар и в малка концентрация), които могат да причинят проблеми на човек.

Филмът е нова серия за мен  от тази поредица, но за съжаление, не го нито намирам онлайн, нито за сваляне за да споделя линка тук. 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия