Бушкрафт > Направи си сам

Самоделен спиртник

(1/23) > >>

Hobo:
Преди около пет години ме беше хванала манията по тези самоделни спиртници. Изпробвах де каквото видях в нета като конструкция. Съответно много си поиграх да ги сравнявам по показатели. Най-известна е конструкцията наподобяваща фабричните спиртници, която се изработва от две бирени кутии и има 16 дупки за дюзи и един голям отвор в средата за зареждане на гориво. Този спиртник е много ефективен и го има описан на десетки места в нета.

Има една конструкция, която е точно толкова ефективна колкото този, но се прави в пъти по-лесно. Изработва се от една бирена кутия и работи на принципа на комина. Казва се PASS Stove . Представлява част от бирена кутия, или пепси, с височина 5см. По средата на височината радиално се пробиват 8 дупки с диаметър 6мм.От снимките в сайта на автора към който съм дал линк ясно се вижда как се изработва. Гениално просто и в същото време много ефективно устройство. Да е жив и здрав човека, че е споделил с нас как се прави.

Конструкцията е толкова лесна, че може да се изработи в полеви условия. Достатъчно е наличието на една бирена кутия, ножичка и перфоратор. При липса на перфоратор шилото на един Victorinox върши същата работа, макар дупките да стават малко чепати. :)

За практическо използване е необходимо да се направи и някаква стойка на която да се постави съда с вода или каквото ще се топли. Съвсем импровизирано би могло да се използват три колчета от китайска палатка забити в земята, които да образуват стойка (пирустия). Във всички случаи изключително много да се внимава. Врялата вода нанася тежки поражения на кожата и месото на човек. Боли много!!! Предупредил съм ви и не нося отговорност ако някой се попари, независимо по каква причина!

Експериментите показаха, че оптималното разстояние на съда над котлона е 22мм над горния ръб на бирената кутийка. При стайна температура 500мл вода завира до бурно врене за 7 минути, а 30мл спирт за горене е достатъчен за около 10 минути работа на котлона Ако се използва капак за съда с водата времето за завиране ще падне още.

Аз използвам такъв спиртник, но изработен от малка 180 грамова желязна кутийка от "Пастет апетит". Тя е здрава и позволява да се монтират три ъгълчета, закупени от железарията, със страна 30мм. Така имам компактно устройство спиртник плюс стойка.

Ползвам го основно с 500мл индийско канче на фирмата 555:

Спиртника е подходящ и за стандартно българско войнишко алуминиево канче. Получава се компактен портативен кухненски комплект:

Предстои модификация. Мисля да отрежа част от хоризонталната част на ъгълчетата, защото хем са тежки тези ламарини, хем имам чувство, че пречат за топлообмена. Ако ми дойде музата може да ги заменя със самоделни ъгълчета от алуминиева ламарина.

zoso:
Най-добрия сайт, на който съм попадал е http://zenstoves.net/. Там ги има всякакви модели. Хобо, ако си спомняш преди време ти споделих, че си правех експерименти с габаритите на спиртника от сайта на Стоян Стоянов. По този начин успях да удължа с около 10 минути времето на горене. Най-неприятното на тези спиртничета е, че горят прекалено малко време, но и те имат своето място в туристическите раници :)

P.S. В сайта включително можете да намерите шаблони за изрязване на различните части на спиртничетата: http://zenstoves.net/Templates.htm Шаблоните са в pdf формат, просто трябва да ги разпечатате.

Hobo:
Zoso, благодаря, че ме подсети за момента с продължителността на горенето. Понеже не си пазя записките, оня ден специално си играх със спиртника. Ето резултатите, може да са полезни за някой.

Спиртника е кутия от "Пастет апетит"по горната схема. Стайна температура. Водата за всеки опит се сипваше от чешмата при добре охладено канче. Канчето е 9см на фирмата 555 с обем 500мл, 22мм над спиртника. Канчето беше без капак, а спиртника без насочващ топлината екран. Експериментирах с  броя 6мм дупки по периферията на спиртника. За всяка проба сипвах по една пълна опаковка от филмова лента спирт. Тя е една унция, около 30мл. Използвах спирт за горене от железарията, но се случи някакъв изключителнo некачествен и ниско градусов. За първи път ми се случва спирт за горене да образува сажди. Със сигурност с друг спирт резултатите ще са различни, но споделям моите:

Без дупки - горя 18 минути, водата завря за 16м
4 дупки - горя 16м, водата завря за 10м
6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м
8 дупки - горя 10м, водата завря за 7м

Над осем дупки започва много бързо да изгаря спирта, а завирането все около седмата минута. Вижда се, че във всички случаи водата завира горе, долу със същия разход на спирт, но се променя необходимото за това време. Всеки може да си избере колко дупки да пробие според нуждите си. Например ако ще се вари някаква манджа и тя трябва да къкри, тогава може и въобще без дупки да се ползва. Аз използвам точно този спиртник за еднодневни излети, където основно се вари чай и кафе. Съответно съм пробил 8 дупки, защото най-бързо завира така. Може би компромисния вариант е с 6 дупки. Или 8 дупки плюс една лента нанизана на спиртника с която да могат да се запушат дупките при необхосимост и така да се регулират нещата.  

zoso:

--- Цитат на: Hobo в 16 Ноември 2010, 15:06:35 pm ---6 дупки - горя 14м, водата завря за 8м

--- Край на цитат ---

Горе-долу толкова е продължителността на горене и на спиртника по схемата от блога на Стоян Стоянов, което е напълно задоволително да си направиш чай. Предимството между двата модела е неоспоримо в полза на по-простата конструкция!

Ето това тук: http://zenstoves.net/ConstructionStep1-Jets.htm с 24 отвора отгоре (не отстрани) с 30мл спирт горя точно 27 минути. Отворите са с диаметър 0,5мм. За сравнение - купешката ми Trangia със същото количество (и марка) спирт гори не по-малко от 29 минути при стайна температура и без вятър. Не съм тествал за колко време кипва вода, тъй като измервах само времето на горене.
Основен недостатък на тези самоделни спиртничета е, че при интензивна употреба (2-3 пъти дневно) прегарят за около 2 седмици. А конструкцията на Jet Stove, която посочих горе хич не е лесна за изпълнение.
В този ред на мисли - конструкцията, която предлага Хобо е по-полезна, тъй като може да се направи в природата "на място", от захвърлена алуминиева кутийка с помощта на джобно ножче. Не на последно място трябва да се отбележи, че тази проста конструкция не се нуждае от  стойка за канчето (питайте патило, не питайте старило ;) )!!!

Браво на тебе, Хобич! Много полезна публикация!

Valenti:
Здравейте, това са няколко от моите спиртници.Направил съм десетки различни модела,и  май започва да се превръща в хоби,да правя и експериментирам нови и нови... ;DАко представляват интерес ,мога да направя снимки и на други интересни модели спиртници и печки на дърва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия